Switch naar ‘risk on’

Afgelopen vrijdag sloot de CBOE Volatility Index (VIX) op 13,36 en daarmee onder het dieptepunt van 17 augustus 2012. We moeten terug naar juni 2007 voor vergelijkbare lage VIX-standen. Persbureau Bloomberg meldde dat aandelenfondsen in de eerste week van januari bijna een record instroom van gelden ontving om te beleggen. Ca. 22 miljard dollar vond de weg naar aandelen en benaderde daarmee bijna de record instroom in de derde week van september 2007 (destijds 23 miljard dollar).

Beleggers hebben na 2012 de knop omgezet en besloten dat de muur van financiele problemen klaarblijkelijk (met hulp van de Centrale Bankiers) kan worden overwonnen. “A bull market climbs a Wall of Worry“, leert de geschiedenis. Uit de verschillende trendoverzichten, gebaseerd op de stand van beurskoers ten opzichte van de afgeleide 20-daags en 120-daags gemiddelden, blijkt in meerdere opzichten de bereidheid om meer risico’s te aanvaarden. Een eenvoudig voorbeeld aan de hand van koersgrafiek van twee ‘Exchange Traded Funds’ (ETF’s) maakt dit duidelijk:

LYXOR AAA Government Bond ETF + relatieve sterkte t.o.v. iShares World genoteerd in euro’s vanaf 2011

 

 

 

 

Legenda voor een toelichting op de afgebeelde grafiek: 

 

 

 

 

De zwarte candles in de weekgrafiek van de LYXOR AAA Government Bond (ETF) breken de opgaande trendlijn vanaf 2009 af. Deze trendbreuk komt na een mislukte opwaartse uitbraakpoging vorige maand. De groen-/zwarte MACD afgeleid van de roze relatieve sterktelijn vertoont een negatieve krusing. Staatsobligaties met de beste rating verliezen momentum ten opzichte van aandelen wereldwijd. We zagen dit fenomeen in oktober 2011 en begin juli 2012. In deze maanden waren aandelen bezig met een (sterk) koersherstel na een periode van zwakte. Het bericht in Het Financieele Dagblad een week geleden (5 januari 2013) waarin werd aangegeven dat beleggers langzaam de veilige havens durft te verlaten met een trek naar risicovolle bestemmingen wordt door de koersgrafiek bevestigd.

En er gebeurde meer. Een andere relatieve sterkte analyse bevestigt ook dat de ‘risk’-schakelaar is omgezet. Meer hierover in het besloten deel. Neem een proefabonnement om zelf een kijkje te nemen in wat anderen zien wat u niet ziet. In het besloten deel kunt u de wekelijkse update downloaden van LOEF Timing, Trends & Tactics.

LOEF Timing, Trends & Tactics 13 januari 2013

 

 

 

 

 

Lees meer via het besloten deel van deze website, download de nieuwsbrief en … mis nooit meer de sterkste trends in de financiele markten!

DOWNLOAD nu de nieuwe update van LOEF Timing, Trends & Tactics 13 januari 2013

LOEFTTT130113

 

Wekelijkse Matrix Asset Allocatie (instrumenten) met koersrendementen afgelopen week:

 

 

 

 

 

 

 

Topvorming vindt plaats in de solide Duitse en Nederlandse staatsleningen (zie boven). Wereldwijd bewegen aandelen in een stijgende trend en ook Amerikaans vastgoed begint aan te trekken.

Matrix landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geldstroom beweegt zich richting Argentinie, Portugal, Italie, Spanje, Rusland, Egypte, Turkije….China doet een stap terug binnen de stijgende trend. Er zijn geen lokale indices in een dalende trend te vinden, dus ‘risk on’!

Matrix trendsectoren Europa & V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Europese banken krijgen weer het vertrouwen van (aandelen)beleggers….de telecom- en utilitysector wordt gemeden.

Matrix grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

De olieprijs-ontwikkeling vertoont een divergentie tussen Crude (positief) en Brent (negatief). De Amerikaanse olie-ETF bodemt (zie na publicatie wekelijkse nieuwsbrief).

Matrix valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Het vertrouwen in de euro kreeg afgelopen week een nieuwe positieve impuls (zie valutamatrix)

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Toelichting op AEX-matrix

Ahold vertoont voor het eerst sinds 9 handelsdagen een relatieve verbetering (zie ‘K’ in kolom RSK).

Air France is al vijf dagen bezig met een fase van outperformance t.o.v. AEX-index (zie kolom ‘H’ van historie 5 handelsdagen)

ASML kruist boven het 20-daags gemiddelde, waardoor de korte termijn trend (kolom KT) een opwaartse signalering krijgt.

Bij Mittal, PostNL en TEN-express een negatieve kruising onder het 20-daags gemiddelde, waardoor de korte termijn trend een negatieve signalering krijgt

TNT Express lange termijn trend verbetert als gevolg van positieve kruising van 20-daags gemiddelde boven 120-daags gemiddelde en krijgt een ‘K’oopsignaal.

Heineken krijgt een ‘V’erkoopsignaal en draait sinds een handelsterug naar ‘underperformance’ t.o.v. AEX-index.

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT…nieuwsbrief ETF is in voorbereiding nu….