Beleggingsavond Amstelveen

‘Technical Analysis is an Art, not Science’ beweren enkele zeer ervaren (Amerikaanse) technisch analisten. De kunst is om op het juiste moment te weten waar trends beginnen en eindigen. Hierover vertelt Edward Loef maandagavond a.s. in Amstelveen. Daarnaast verstaat Gerard Jager (advance/beleggen.nl) de kunst om aantrekkelijke hoogrentende obligaties te vinden en u hier op te duiden. Tot slot vertelt ex-Sotheby’s veilingmeester Jan Pieter Glerum over beleggen in kunst.

Wilt u bij de presentatie aanwezig zijn, stuurt u dan een email naar loef@edwardloef.com onder vermelding van ‘presentatie Amstelveen’ u ontvangt een uitnodiging.

Tijdens de presentatie zal o.a. ingegaan worden op twee conclusies in hetzelfde artikel die dit weekend in Het Financieele Dagblad verschenen. ‘Draai van aandelen naar obligaties is in de maak‘ en ‘Komend jaar kan wel eens het jaar worden van een draai uit obligaties naar aandelen‘. Het is niet precies duidelijk wat de strekking nu is, want aan het begin van het artikel wordt gerefereerd aan de voorman van de vermogensbeheertak van Goldman Sachs (Jim O’Neill) die een draai uit obligaties naar aandelen verwacht, maar aan het einde wordt besloten met de waarschuwing dat ook aan het begin van 2011 en 2012 het optimisme op de aandelenmarkten overheerste, maar dat de crisisstemming in beide jaren terugkeerde. Waarschijnlijk gaat het hier om een onbewuste redactionele verschrijving, maar in elk geval is het een feit dat in het afgelopen weekend LOEF Technische Analyse een voorkeur uitsprak voor aandelen als favoriete beleggingscategorie. En datzelfde geldt voor de keuze voor de iShares CHINA 25 (al wekenlang favoriet). Maar dat wil nog niet automatisch zeggen, dat dit voor heel 2013 geldt (hoewel dat ook weer niet kan worden uitgesloten).

Neem als voorbeeld de update van afgelopen dinsdag 8 januari jl. op deze website omtrent ‘rode vlag voor China’. In de dagelijkse monitoring van koersgrafieken werd gewaarschuwd voor winstnemingen. De iShares CHINA 25 sloot de week af op de laagste slotkoers van dit jaar (na op 3 januari jl. een koerstop te hebben gezet).

De Shanghai & Shenzhen 300 index (niet te verwarren met de iShares CHINA 25) vertoonde in de koersgrafiek vanaf 27 december geelgekleurde candles (zie grafiek).

 

 

 

 

LEGENDA

 

 

 

 

Die geelgekleurde candles illustreren een fase van overdrijving. Een reactie blijft meestal niet uit. De goede chartwatcher ziet op 5 januari en 5 september ook gele candles, maar dan ten teken van een neerwaartse overdrijving. Technische Analyse is een kunst. Er gaat geen bel op de exacte top of bodem, maar er zijn wel gedragsregels die via de technische indicatoren ons alert maken op (tijdelijk) onhoudbare situaties. De vraag is dan tot hoever het spreekwoordelijke elastiek nog verder wordt opgerekt. Helaas is dat nooit precies te voorspellen.

In elk geval komt de reactie in de Chinese aandelen niet onverwacht voor hen die dagelijks deze site bezoeken en/of de trendoverzichten bestuderen. Degenen die dat wel doen weten dat de CBOE VIX index op dit moment op Wall Street geen angst meer meet. Aandelenbeleggers hebben weer vertrouwen gekregen. De Financial Times vindt het wel een interessant thema (zie onder).

 

De S&P 500 index is nog maar zo’n 5% verwijderd van het hoogste niveau dat voor het laatst in oktober 2007 werd bereikt. En raadt eens wat…met deze laatste informatie gaan we in onze fantasie weer nadenken over wat er zou kunnen gebeuren. Het advies van LOEF Technische analyse: a.u.b. niet teveel denken, maar beslisregels maken die u begrijpt en deze opvolgen. Meer informatie hierover en over de status van markt wordt u verteld in Amstelveen en/of leest u in het besloten deel. 

De updates van trendoverzichten worden zondag 13 januari gepubliceerd.