Als niemand het weet…

U weet het niet. Daarom bezoekt u deze website. U hoopt hier de door u gewenst informatie te vinden, zodat u het wel weet. Dat u weet wanneer u wat moet doen, wanneer precies en met hoeveel. Want u weet dat wanneer u uw geld inzet, uw inleg een speelbal is geworden van ontelbare factoren die in meer of mindere mate niet te voorspellen zijn. Een schrale troost, u bevindt zich in goed gezelschap.

Vandaag gelezen in Het Financieele Dagblad: ‘Quants’ worstelen met onvoorspelbare markt. De vraag kwam aan de orde of de briljante wiskundigen hun modellen met succes kunnen aanpassen aan de onzekere gebeurtenissen, zoals de eurocrisis en het begrotingsravijn. Het antwoord van een hoogleraar,die ooit een boek heeft geschreven getiteld ‘My life as a Quant’ luidde: ‘Geen van de modellen is waar’.

De enige manier om de markt de loef af te steken is vermoedelijk eerst enige zelfkennis opdoen, want de zwakste schakel dat zijn wijzelf. Maak vervolgens een plan of – jawel, een model – die de richting en de kracht van bewegingen voor u in kaart brengt. Rangschik deze dan op zodanige wijze dat u hiermee uw doel gemakkelijker kan bereiken. Voorbeeld: wanneer u wilt profiteren van stijgende beurskoersen, zoek dan de trends die hieraan voldoen en negeer de trends die hier niet aan voldoen. Dit betekent dat u criteria moet vaststellen die uzelf ook begrijpt of maak gebruik van een concept dat u kunt volgen en u wordt aangeboden. Verlang van fondsbeheerders niet dat zij de beurskoersen van morgen of volgende week (laat staan volgend jaar) kunnen voorspellen, maar verlang wel dat zij oog hebben voor de zekerheid van het feit dat de beurskoersen zullen bewegen. Rest de opdracht de veranderingen in de bewegingen te signaleren en proberen trends tijdig te herkennen en te bespelen. Beperk daarbij tegelijkertijd het risico.

VRAAG: Hoe zorgt u ervoor dat als niemand het weet u toch de kansen aan uw zijde krijgt? Antwoord: Respecteer de richting van de trend en handel in de richting van de trend!

 

 

 

 

 

In de afgebeelde koersgrafiek van de EUR/USD in de periode maart 2009 t/m december 2009 ziet u hoe het blauwe 20-daags gemiddelde boven het rode 120-daags gemiddelde noteert. De trend was destijds stijgend. Handelen in de richting van de trend vraagt om specifieke instapmomenten. U weet echter niet wanneer deze momenten zich voordoen. Wat u wel weet is dat op het moment dat de beurskoers opwaarts door het 20-daags gemiddelde kruist de conditie van een korte en lange termijn stijgende trend van kracht is (zie blauwe ‘buy & hold’-alerts in de koersgrafiek). Kortom, u weet wat u te doen staat en wanneer!

Wat u niet weet is waar de trend omslaat en het ‘buy & hold’-signaal niet langer meer geldig is. U rijdt als het ware op een voor u onbekende weg. Wat u kunt doen is de wegmarkering volgen en ervoor zorgen dat u niet door de vangrail schiet. Gedraag u op de beurs niet anders dan in het verkeer. Handen aan het stuur en goed kijken. ‘You can see a lot by watching’ (citaat Yogi Berra).

De vangrail is bijvoorbeeld een stop loss grens, waarvan u zelf de parameters instelt. In de grafiek van de EUR/USD is in het bruin een stop loss grens bepaalt op basis van de hoogste koers in de afgelopen 20 handelsdagen en daarvan afgetrokken een marge van 3x ‘Average True Range’ (raadpleeg google voor een toelichting).

Wat u wel weet is dat het uit de bocht vliegen van de gewenste route doorgaans een pijngrens raakt. Die grens ligt er niet voor niets. Die grens moet u behoeden voor al te veel ‘bleeding’. Respecteer dan ook deze grens en accepteer de werkelijkheid zoals deze is. U begrijpt de boodschap. Stap uit de positie als de stop loss grens wordt overschreden.

EUR/USD actueel (chart vanaf juni t/m 10 januari 2013)

 

 

 

 

De EUR/USD hervatte donderdag de opgaande trend met een stijging boven het 20-daags gemiddelde (zie grafiek). Het koersdoel ligt indicatief later dit jaar rond $ 1,39. Boven $ 1,33 mag de recente high/low-beweging tussen $ 1,33 en $ 1,30 opwaarts worden omgeklapt en staat er – mogelijk sneller dan u voor mogelijk houdt – $ 1,36 op het valutakoersenbord.

CONCLUSIE

Omdat niemand het weet, moet u ervoor zorgen dat u het wel weet. Op basis van deze gedachte is overigens een beleggingsfonds opgetuigd, het LOEF Technische Analyse Fund….geen beurskoersen voorspellen, maar beurskoersen beheersen op basis van visuele technieken die u Logisch vindt, Objectief kan waarnemen, Eenvoudig kan aanwijzen en Functioneel is in de omgang met onzekerheden. Volgende week maandagavond is er een informatieavond in Amstelveen, waarin een nadere toelichting wordt gegeven op de wijze waarop in een onzekere wereld verantwoorde beleggingskeuzes gemaakt worden. Wilt u deze bijeenkomst bijwonen, stuur dan een email naar mail@edwardloef.com o.v.v. ‘presentatie Amstelveen’.