Rentestijging?

Er is in de afgelopen jaren is er regelmatig gewaarschuwd voor rentestijgingen. Zo waarschuwde De Nederlandsche Bank in april 2011 voor een sterke stijging van de lange rente. In diezelfde maand werd door een hoogleraar Banken en Financien aangegeven dat de economie weer groeide, dus zouden de prijzen moeten stijgen en daarmee dus de inflatie en dus moest de rente omhoog. Deze constatering lijkt op een stoot onder de gordel van gerespecteerde instellingen en personen die geacht worden iets zinnigs te kunnen zeggen over wat wij kunnen verwachten, maar dat is niet de boodschap. Immers, de rentegrafiek vanaf 2011 ontkracht deze aannames.

Rentegrafiek vanaf 2010 op dagbasis

Het is niet zo heel raar dat voorspellingen over een rentestijgingen worden gedaan na een periode dat de lange rente in ruim een halfjaar tijd met 60% is gestegen (van 2,3% naar 3,7% in de periode september 2010 – april 2011). HEt grote probleem waar wij allemaal mee geconfronteerd worden is het begrip ‘verandering’. Juist net op dat moment dat we ervan overtuigd zijn dat een bepaalde trend is ingezet (of voorgezet), gebeurt er iets waardoor de beweging (soms dramatisch) van richting verandert en wordt pas achteraf ‘het waarom’ duidelijk.

Geloof het of niet…datzelfde overkomt technisch analisten die zich wagen aan het doen van uitspraken over de toekomst. Dit is natuurlijk geen reclame voor de technische analyse, maar u begrijpt waar LOEF Technische Analyse naar toe wil. U als bezoeker van deze site en Edward Loef als roerganger aan het stuur van het LOEF Technische Analyse Fund (zie www.loeftafund.nl) zal voortdurend de beurskoersen moeten monitoren en minder aandacht moeten besteden aan ‘What should be’ (zie vorige publicaties). Afhankelijk van de beleggingshorizon zal een methodiek moeten worden verzonnen om grip te krijgen op de koersen van morgen.

Geloof het of niet…dat laatste valt bepaalt niet mee. Lees vandaag het artikel in De Financiele Telegraaf over computerfondsen die stuk lopen op beursvolatiliteit. Zeer professionele hedgefondsen heben het afgelopen jaar voor de tweede jaar op rij naar verluid met verlies gedraaid. Kortom…die ‘Holy Grail’ waar wij allen naar op zoek zijn bestaat niet. U moet het allemaal zelf doen of uitzoeken … of uw vermogen in beheer geven aan een partij waarin voldoende vertrouwen stelt.

De voorpagina van DE TELEGRAAF meldde gisteren: “Hogere rente geeft fondsen hoop op betere tijden“. Pensioenfondsen zouden volgens economen en analisten begin volgend jaar er wel eens een stuk beter voorstaan als gevolg van rentestijgingen. LOEF Technische Analyse heeft geen idee waar de rente begin 2014 noteert, maar er zijn wel technische aanwijzingen voor opwaartse druk op de lange rente.

De ‘falling wedge’ in de Nederlandse 10-jaars rente (zie grafiek boven) ‘voorspelt’ volgens de theorie in het TA-boek een opwaartse uitbraak. Wij zijn hiervan nu getuige. Een stijging van de lange rente betekent dat de beurskoersen van staatsleningen dalen. Een belangrijke koersgrafiek voor Nederlandse beleggers/spaarders is in dit verband de 6,25% Bundesrepublik 1994 t/m 2024 (zie onder):

 

 

 

 

De technische condities op basis van de beurskoers en het 120-daags gemiddelde lijken verdacht veel op die van mei 1999 en februari 2006. Het opwaarts koerspotentieel binnen het stijgende trendkanaal is daarnaast beperkter dan het neerwaarts koersrisico als aangenomen(!) wordt dat terugval naar de onderkant van het trendkanaal kan plaatsvinden. Zo gek is die gedachte niet, want minder dan twee jaar geleden noteerde de Duitse obligatielening 126,40% (versus nu 146,55%). De lagere top en neerwaartse draai in het 120-daags koersgemiddelde voorspellen niets, maar illustreren de richting van de geldstroom (uit Duitse staatsleningen).

De MACD in de maandgrafiek van de Amerikaanse 10-jaars rente geeft ‘koop’signaal op de lange rente in de V.S. (= ‘verkoop’-signaal Amerikaanse staatsobligaties). De positieve kruising in het histogram (zie onder) wijst op een opwaartse druk in de lange rente in de V.S.

Amerikaanse 10-jaars rente vanaf 1992 op maandbasis

 

 

 

 

Het is evenwel op basis van het verleden nog maar de vraag of de hoop op betere tijden over een jaar inderdaad terecht blijkt. Een studie naar het koersverloop in het verleden geeft aan dat niet noodzakelijkerwijs een opsteker is. Over een jaar kan de rente op een gelijk niveau als nu noteren. Sterker nog…de Amerikaanse chart behoudt de ruimte om van 1,76 te dalen naar 0,6% over een jaar.

CONCLUSIE

Wanneer u belegt dan is het prima om kennis te nemen van allerlei visies (inclusief die van LOEF Technische Analyse), echter blijf flexibel en pas u tijdig aan de veranderingen aan overeenkomstig uw persoonlijke beleggingshorizon. De trendoverzichten in het besloten deel van deze website zijn een momentopname en geven u informatie over wat de actuele trendstatus is.

Voor een toelichting, zie download: toelichting trendoverzicht LOEF

 

U kunt een toelichting lezen op de technische details van de trendoverzichten door deze te downloaden.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT