Opgaande trends

Dankzij onze zintuigen worden we dagelijks geprikkeld met allerlei impulsen die ervoor zorgen dat wij bepaalde handelingen verrichten of juist niet verrichten. Een belegger die aankijkt tegen een stijgende trend in de AEX kan moeite hebben om in de markt te stappen, omdat de beursindex op een hoogste niveau noteert. Liever had hij/zij lager ingestapt. Maar als de beurskoers daalt, dan prikkelt deze correctie mogelijk de angst dat de markt morgen nog verder zal dalen. Het gevolg is dat de handeling wordt uitgesteld, totdat er ‘zekerheid’ wordt verkregen dat de gedachte om in te stappen toch de juiste is.

Het probleem van alledag is dat er altijd wel een argument pro of contra is aan te voeren om iets wel of niet te doen. Met meer vertrouwen kan er worden gespeculeerd of belegd, wanneer u van te voren heeft nagedacht over de gewenste richting van de beurskoers waarvan u wilt profiteren. Wilt u verdienen aan een stijgende trend, selecteer dan stijgende trends en verwerp alles wat niet aan deze definitie voldoet. U moet dan wel precies weten hoe de trend definieert of kwantificeert. LOEF Technische Analyse hanteert een combinatie van een 20-daags met een 120-daags gemiddelde, om zo dynamisch genoeg in te spelen op de veranderingen in de markt. Voorbeeld: noteert het 20-daags (blauwe) koersgemiddelde boven het 120-daags (rode) koersgemiddelde (zie AEX-grafiek) en noteert de beurskoers boven het 120-daags gemiddelde, dan is de hoofdtrend stijgend en bieden momenten van zwakte onder het 20-daags gemiddelde instapkansen.

AEX vanaf 2011

 

 

 

 

Afhankelijk van de hellingshoek van de koersgemiddelden kan o.a. worden afgeleid hoe sterk de onderliggende trend is. Hoe steiler het koersgemiddelde, des te krachtiger de trend. Op dit moment beweegt de AEX-index zich dus in een krachtige opgaande trend. Natuurlijk kan/mag er gefantaseerd worden waar en wanneer de trend omslaat, maar dat is voor de meesten onder ons (inclusief de ‘experts’ onder de chartisten) een heel apart chapiter.

Wat u in 2013 kunt doen zonder noodzakelijkerwijs te kunnen of willen voorspellen waar de beurskoersen naar toe zullen bewegen is beheersen wat alle ogen kunnen zien en alle vingers kunnen aanwijzen en dat is het hier en nu. De blauwe candles in de AEX-grafiek wijzen op een sterk opwaarts momentum (o.b.v. indicatoren), de groende candles wijzen op een stijgende trend en de lichtgroene candles op een correctie in de stijgende trend. De koersgemiddelden zijn in ‘slow motion’ een weergave van de geldstroom. De geldstroom vloeit nu duidelijk in de aandelenmarkt.

Verandering is de enige constante en de uitdaging is dan ook of we bereid zijn om ons tijdig aan de veranderingen aan te passen. De zeer actieve daghandelaar zal hiervoor technieken moeten hanteren die intraday een hulpmiddel bieden om snel te reageren. De dynamische belegger kan volstaan met een blik op de slotkoersen van een handelsdag en de lange termijn belegger kan zich focussen op het proces van bodems en toppen op week- en maandbasis. Er zal dus een bewuste keuze gemaakt moeten worden om niet te snel, maar ook niet te laat grip te krijgen op de beurskoersen.

ETF maandelijkse ranking koersperformance 2012

 

 

ETF (legenda) + performance afgelopen maand, kwartaal, halfjaar, jaar, 2 en 3 jaar

 

 

 

 

In de overzichten hierboven ziet u o.a. dat vorige maand de geldstroom richitng de ‘emerging markets’ en ‘japan’ vloeide. De samenstelling – lees spreiding – van uw vermogen over de verschillende asset classes is vele malen belangrijker dan de dagelijkse ‘stockpicking’ (waar u overigens het risico loopt om met plotselinge individuele onvoorspelbare situaties geconfronteerd te worden met relatief heftige bewegingen).

Trendstatus AEX o.b.v. slotkoersen 3 januari 2012

 

 

 

 

 

 

 

Aan het rijtje van AEX-aandelen in de modelportefeuille wordt het aandeel Reed Elsevier toegevoegd, nu er sprake is van een relatief koopsignaal ten opzichte van de AEX-index. Het weekoverzicht van de AEX-modelportefeuille verschijnt aankomend weekend en er wordt verslag uitgebracht van de trendstatus van een aantal populaire ETF’s.

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatsus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT