Vertrouwen troef

De eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar kende een veelbelovende start. De media schrijven over een vreugdedans in de AEX nadat het dreigende begrotingsravijn in de V.S. alsnog werd omzeild. Dat het beter is om op de beurskoers te focussen dan op wat de media berichten blijkt o.a. uit het voorpaginanieuws.

De Telegraaf berichtte gisteren voorbeurs: ‘Somberheid troef voor nieuwe jaar’. Het AD Utrechts Nieuwsblad citeerde minister Kamp van Economische Zaken: ‘Vertrouwen in de toekomst is gerechtvaardigd’. De Telegraaf: ‘Waar in de eigen familie- en vriendenkring wordt uitgekeken naar heuglijke gebeurtenissen, wordt van de overheid weinig heil verwacht’. Het begin van het nieuwe beursjaar toont twee gezichten.

In de wekelijkse technische analyse werd aangegeven dat aandelen en vastgoed de twee asset classes zijn die momenteel het sterkst presteren. Wie in aandelen belegt zou de blik moeten werpen op de Chinese H-shares in Hong Kong of met belangstelling kijken naar de Japanse Nikkei-225, omdat deze in de laatste weken zeer sterk presteerde. De Emerging Markets worden op basis van de technische analyse ranking & screening een derde plaats toebedeeld, gevolg door aandelen in Europa. Noord Amerika wordt mede met het oog op het valutarisico vooralsnog het minst aantrekkelijk beoordeeld (vanuit Europees perspectief).

De AEX breekt uit met een gap boven de hoogste koers van december. De rally van de afgelopen weken krijgt een nieuwe impuls.

 

 

 

 

Advies: respecteer de richting van de trend(s)

In vervolg op het opbouwen van een modelportefeuille bestaande uit aandelen afkomstig uit de AEX-index wordt hieronder nog een keer een trendoverzicht getoond van de status van de AEX-aandelen en de gesignaleerde trendwijzigingen en de (historie) van absolute en (relatieve) koop- en verkoopsignalen.

Trendstatus AEX o.b.v. slotkoersen 2 januari 2013

 

 

 

 

 

 

 

U begrijpt uit het overzicht dat het aandeel Philips zowel een absoluut als relatief koopsignaal afgeeft. De korte en lange termijn trend is weer stijgend. Dit aandeel wordt om die reden opgenomen in de modelportefeuille voor een belang van 20%.

Philips vanaf 2011 + relatieve sterkte versus AEX-index

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow 30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices