twee voor twaalf

Het is letterlijk en figuurlijk ‘twee voor twaalf’ in de Verenigde Staten. “Financial markets would be affected adversely if U.S. lawmakers fail to agree on a fiscal cliff deal before tuesday” zo waarschuwde president Barack Obama in een interview vandaag met NBC’s “Meet the Press”. Beleggers mijden de V.S. al enige tijd, zo blijkt uit de wekelijkse relatieve sterkte metingen. De technische conditie van Wall Street is buitengewoon zwak.

S&P 500 index + CBOE VIX op weekbasis vanaf 2006

 

 

 

 

De hierboven afgebeelde lijngrafiek van de Amerikaanse S&P 500 index registreert een ‘rising wedge’ (zie ook eerdere publicaties) die aan de onderzijde is verlaten en nu een lagere top oplevert na een mislukte pullback-poging om boven de stijgende steunlijn te klauteren. De Amerikaanse angstbarometer, de Chicago Board of Trade Volatility Index (CBOE VIX), is afgelopen week gestegen met 27% gestegen! De kracht van de explosieve stijging resulteert in een blauwgekleurde weekcandle en dit kenmerk is in het verleden niet zelden een voorbode geweest van nogal wat onrust op de beurs. Onderin de grafiek zijn de ‘directional movement indicatoren’ afgeleid van de CBOE VIX weergegeven op weekbasis. Deze DMI-waarden wijzen op nogal wat hectiek in de komende weken.

In een column voor www.iex.nl werd op basis van een waargenomen symmetrie tussen de bodems van 2009, 2010 en 2011 aangegeven dat begin 2013 de eerstvolgende belangrijke cyclusbodem gezet zal worden.

Dow Jones Industrial Average vanaf 2009 (publicatie http://www.iex.nl/Column/87679/Het-Fibonacciravijn.aspx )

 

 

 

 

Wat verder interessant is voor diegenen die graag op basis van statistieken willen voorspellen is een analyse afkomstig uit de Stock Traders Almanac 2012 inzake de ‘fifteen year projection’. De Dow Jones Industrial Average bereikte op 5 oktober dit jaar een intraday high op 13.661,87 en sloot afgelopen vrijdag op 12.938,11.  De auteur van de almanac, Jeffrey Hirsch, heeft het marktgedrag van de vorige eeuw doorgetrokken naar deze eeuw en daarbij de verschillende cycli die zich voordoen (van seizoensinvloeden, kalendereffecten, de presidentscyclus etc. etc. ) betrokken. De studie was opgesteld aan de hand van koersdata bijgewerkt t/m 27 mei 2011 op grond waarvan een scherpe daling kort daarna (augustus 2011) zou moeten plaatsvinden gevolgd door een opleving zoals deze zich tot nu toe heeft voltrokken. De grafiek kan omwille van auteursrecht niet worden getoond, echter als de technische analyse van al die gecombineerde cycli juist is, dan wacht de Dow Jones Industrial Average nog twee zware jaren. Met ingang van 2013 wordt een dip geschetst, gevolgd door een test van het recente hoogtepunten tegen het einde van het eerste kwartaal, waarna een grote glijvlucht naar de 8.000-puntengrens inzet. Pas in het najaar van 2014 wordt dan pas een bodem geprognotiseerd die de basis legt voor de ‘Super boom’ naar 38.820 in 2025. Degenen die de bodem eind 2014 missen hoeven niet te treuren, zij krijgen eind 2018 nog een keer de kans om tijdens de test van de najaarsbodem van 2014 om van de verwachte stijging te profiteren. Het slechte nieuws is….Pas medio 2019 worden de recente koerstoppen in de Dow Jones Industrial Average opwaarts gepasseerd.

In het afgelopen weekend stond er overigens een aardig artikel in het NRC Handelsblad met als titel: “Beroemde experts doen slechte voorspellingen”. De titel is op zichzelf juist als bedacht wordt dat bekende experts, waaronder Jim Rogers, George Soros, Nouriel Roubini, Paul Krugman, Willem Buiter en John Paulson in het afgelopen jaar met hun (bearish) prognoses de plank allemaal hebben misgeslagen. Wall Street climbs a Wall of Worry. Het wordt pas zorgelijk als het optimisme de overhand krijgt. Dat laatste lijkt het geval, want het geraadpleegde panel van beursexperts door het Amerikaanse tijdschrift Barron’s verwacht in 2013 een koersstijging van gemiddeld 10% en volgens het Nederlandse weekblad ‘Beleggers Belangen’ zal in Europa de Stoxx Europe 600-index het komende jaar ook meet 10% stijgen.

Wordt vervolgd…