Het Amerikaanse begrotingsravijn

If you want to know about the market, ask the market“, luidt het gezegde als u wilt weten in welke richting de (aandelen)markt beweegt. Op dit moment wordt het financiele nieuws beheerst door zorgen omtrent de zgn. ‘fiscal cliff’. Aankomende maandag moet er tussen de Democraten en Republikeinen in de V.S. een compromis zijn gesloten om de begrotingsimpasse te doorbreken. Zo niet, dan treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking en dat levert uiteraard geen positieve impuls voor de Amerikaanse economie op.

De koersgrafieken wijzen op een verslechtering. De US Dollar index vertoont een mega (H)oofd(S)chouderpatroon. De candles kleuren al enige tijd rood, hetgeen betekent dat beleggers zich in voor wat betreft US-dollars in een ‘no go area’ begeven.

US Dollar index vanaf 2011

 

 

 

 

De Amerikaanse Dow Jones Industrial Average lijkt de ‘bull’markt die sinds 2009 is ingezet spoedig vaarwel te zeggen. Het ‘rising wedge’-patroon is een klassiek eindpatroon na een fase van koersstijgingen. De neerwaartse koersuitbraak heeft conform het handboek technische analyse al plaatsgevonden en de gebruikelijke pullback-beweging lijkt thans afgerond, nu de herstelpoging is stukgelopen op de voormalige steunlijn.

Dow Jones Industrial Average vanaf 2009

 

 

 

 

In Europa trekt de stijgende Bund future de aandacht. Wat zien obligatiebeleggers wat aandelenbeleggers niet zien?

Bund future vanaf 2011

 

 

 

 

 

Het echte vuurwerk moet misschien nog komen. Als dat zo is, dan is het hopelijk toch mooi genoeg om gade te slaan, maar dan wel voor alle zekerheid met een veiligheidsbril op. In de loop van dit weekend volgt een update met informatie omtrent de wijze waarop u met behulp van de technische analyse in 2013 wordt geinformeerd over de relevante trends in de financiele markten.