Eindspel

Zojuist werd bekend (bron: BNR Nieuwsradio 23/12 om 09:48 uur) dat de nieuwe premier van Japan mogelijk de onafhankelijkheid van de Bank van Japan zal opheffen als de bank niet streeft naar een inflatiecijfers van twee procent in 2013. Ondertussen wordt in Europa een bankenunie in elkaar getimmerd en heeft de People’s Bank of China recent veel liquiditeit in de markt gebracht. In Engeland en de Verenigde Staten  is men al een tijd bezig met Quantitative Easing, ofwel het verruimen van de liquiditeiten om de economie op gang te helpen.

Wanneer een individu in geldproblemen zit, dan gaat hij naar de bank voor een kredietlijn. Het bedrijfsleven doet iets soortgelijks en anders wordt de kapitaalmarkt opgezocht door bedrijfsobligaties uit te geven. Eind oktober werd o.a. bekend dat dit jaar al voor 263 miljard dollar aan obligaties is uitgegeven door ondernemingen uit opkomende landen. Bedrijven zijn steeds minder welkom bij banken. Als banken geld nodig hebben, omdat zij niet meer welkom zijn op de financiele markten, dan gaan zij naar de ‘lenders of last restort’, de Centrale Banken. Zakenzender RTL(Z) berichtte 1 december jl.: “President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de hoop de grond ingeboord dat zij zich zal vastleggen op het in de markt stappen om eventueel ongelimiteerd staatsobligaties te kopen“. Het is immers niet de bedoeling om onbeperkt liquiditeit te genereren of om overheden te subsidieren.  Ben Bernanke gaf in zijn laatste persconferentie aan dat de mogelijkheden van de Federal Reserve om het opkoopprogramma van Amerikaanse staatsobligaties geen automatische piloot is. Over de hele wereld is de geldkraan opengezet. Waar dit moet toe leiden is voer voor economen, ministers van financien, centrale bankiers, maar het lijkt er nu sterk op dat er een valuta-oorlog is begonnen.

De Japanse yen is dit jaar ten opzichte van de Chinese Yuan met 5% gestegen, maar ten opzichte van de overige valuta (fors) gedaald, zoals bijvoorbeeld -11,4% waardedaling ten opzichte van de Noorse Kroon of -9% ten opzichte van de Euro. Sinds begin december is de Japanse yen ten opzichte van de euro met -3,6% gedaald.

JPY/EUR op weekbasis vanaf 2000

 

 

 

 

 

USD/JPY op weekbasis van 2000

 

 

 

 

 

Een goedkopere Japanse yen = goed voor de Japanse export = goed voor de Japanse Nikkei-225 Index

 

 

 

 

De Japanse Nikkei-225 kleurt thans geel (= overdrijvingsfase) nabij een horizontale weerstand. De Japanse aandelenbeurs heeft recent duidelijk weten te profiteren van de maatregelen, waarmee de Japanse Centrale Bank probeert terug te slaan. In het afgelopen jaar is de Japanse yen met -8,5% gedaald ten opzichte van de US Dollar, -8,3% ten opzichte van de Zwitserse frank, -8% ten opzichte van de euro en -7,5% ten opzichte van het Britse Pond.

In de Nikkei-225 tekent zich nu in de afgelopen twee jaar een groot ‘W’-patroon af. Deze dubbele bodem is een trendomkeerpatroon. Een uitbraak boven 10.230 is overigens nodig om het patroon met ca. 2000 indexpunten naar boven om te klappen. Hoewel op de korte termijn dit teveel gevraagd lijkt, mag Japan voor 2013 op de ‘watchlist’ worden geplaatst.

De oranje gekleurde equity-curve van de iShares Japan (genoteerd in euro’s, zie onder) was afgelopen week een blikvanger in de spaghetti van verschillende ETF’s (genoteerd in euro’s).

 

 

 

 

In het besloten deel leest u de regionale voorkeur op basis van de technische analyse.

Aan deze publicatie wordt momenteel – maandagochtend 24/10 – gewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

Op basis van de grote liquide ETF’s genoteerd in US Dollars in de V.S. blijkt in het overzicht hierboven dat de voorkeur op asset allocatie niveau momenteel uitgaat naar aandelen (zie blauwe All Countries World Index, afgekort ACWI), gevolgd door wereldwijd vastgoed die in de afgelopen week opschoof van de derde naar de twee plaats in de voorkeursranking. De obligaties (zie Aggregate Bond) zijn naar de derde plaats afgedaald. De zwakte in de goudprijs bracht het edele metaal naar de laatste plaats als voorkeur. Hier zien we nu topvorming. De richting van de trend is het belangrijkst, dus aandelen zijn op dit moment ‘the place to be’.

Op basis van ETF’s genoteerd in euro’s staat de iShares China 25 nog altijd op de eerste plaats, gevolgd door Japan wat regiovoorkeur betreft. De Emerging Markets staat op de derde plek, waarna Europa volgt. Deze vier regionale ETF’s presteren beter dan de iShares World (met een notering in euro). De iShares Asia Pacific is vorige week verslechterd ten opzichte van de iShares World. De iShares North America worden ten opzichte van alle hiervoor genoemde ETF’s het minst aantrekkelijk bevonden.

iShares North America (notering in euro) vanaf 2011

 

 

 

 

De trend in Amerikaanse aandelen is bezien vanuit de Europese bril negatief.

Performance-overzicht ETF’s genoteerd in euro

 

Hieronder volgt het overzicht van koersperformances per land (lokaal) gerangschikt o.b.v. koersperformance in 2012

 

 

 

 

 

 

 

Omdat de US Dollar onder druk staat lijkt het zinvol om te kijken naar de performance van ETF’s genoteerd in euro’s om een indruk te krijgen in welke richting de trends zich ontwikkelen:

Aandelen Regionaal

 

 

 

 

Op weekbasis(!) worden een viertal ‘K’oopsignalen gesignaleerd (zie boven). Sectoraal geniet in Europa de Lyxor Technology ETF de voorkeur.

 

 

 

 

 

De ETF’s van obligaties genoteerd in euro’s laten nog wel een stijgende trend zijn (in tegenstelling tot het USD-overzicht hierboven in tickersymbool ‘AGG’). De iShares E Cov Bond is relatief het aantrekkelijkst.

 

 

 

 

In vastgoed is de iShares Property Europe relatief de beste keuze uit het rijte van vijf geselecteerde ETF’s:

 

 

In de grondstoffen (van ETF Securities) zijn er slechts twee ETF’s (zie overzicht onder) in een stijgende trend:

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT