Beursexpert versus beursexpert

Vandaag staan er twee onderwerpen centraal. Het eerste onderwerp gaat over de klassieke technische analyse gebaseerd op patroonherkenning en de subjectieve beleving ervan. Het tweede onderwerp betreft een verwijzing naar een afgenomen interview dat u in de rubriek ‘beursexpert versus beursexpert’  op de website www.beurseffecten.nl van Robert Baars kunt lezen.

Wanneer twee beursexperts – stel twee chartisten – naar dezelfde koersgrafiek zitten te kijken, dan kan het voorkomen dat de conclusies volledig tegenstrijdig zijn. Een voorbeeld: wanneer de ‘mystery’-grafiek wordt bestudeerd die gisteren werd getoond in het kader van een prijsvraag, dan herkent LOEF Technische Analyse in het koersverloop het beruchte (H)oofd(S)chouderpatroon (zie bijgewerkte grafiek hieronder):

SBM Offshore lijngrafiek op maandbasis vanaf juli 1994

 

 

 

 

De conclusie is dan ook dat de koersstijging van het aandeel SBM Offshore gisteren in de context van het hoofdschouderpatroon een normale ‘pullback’-beweging is. Waarschijnlijk zal binnen enkele maanden duidelijk worden dat het aandeel SBM Offshore in versneld tempo in waarde zal dalen.

Maar pas op…wat de chartist meent te zien kan heel subjectief zijn. In een studie getiteld “The Commodity Futures Game” (McGraw-Hill, 1977, p.176) schreef Richard Teweles: “Chart Patterns are almost completely subjective. No study has yet succeeded in mathematically quantifying any of them. They are literally in the mind of the beholder“. U kunt zich wellicht voorstellen, dat wanneer u aandeelhouder bent in het aandeel SBM Offshore probeert argumenten te vinden of te zien om de negatieve prognose hierboven te ontkrachten. Het is niet in uw belang als investeerder in SBM Offshore met negatieve berichten te worden geconfronteerd. Ondertussen zorgt het wel voor stress als u recent als bezitter van aandelen SBM Offshore de koers almaar zag dalen, terwijl de AEX-index en andere aandelen (die u helaas niet had) in waarde stegen.

En dan maakt het ook nog uit of we man of vrouw zijn. In het tijdschrift ‘Physiology & Behavior’ publiceerde onderzoeksleider Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie bij het UMC Groningen, in 2009 een artikel hoe mannen- en vrouwenhersenen omgaan met stress: ‘Als je weet hoe een man ergens op reageert, kun je dan voorspellen hoe een vrouw erop zal reageren? Ja: precies omgekeerd’ (zo gaat het grapje soms op het lab). Bron: NRC / wetenschap.

De optische illusie van een koersgrafiek en van onze beeldvorming wordt o.a. toegelicht in het rapport ‘Market Timing: laag kopen en hoog verkopen’ uitgebracht door Theodoor Gilissen Private Bankers in april 2006:

Researchrapport Market Timing

Om u een idee te geven hoe de beleving van het mannelijk en vrouwelijk brein in praktijk werkt, dan prikkelt de hieronder getoonde afbeelding de controverse, want wat meent u in de afbeelding te herkennen?

 

 

 

 

 

 

Als u gelijk aan lingerie denkt, dan bent u waarschijnlijk een man. Maar bent u een vrouw dan denkt u vermoedelijk als eerste aan een lamp (hetgeen overigens een wel erg stereotype aanname is, maar het is inderdaad een lamp).

Na ontelbare koersgrafieken bestudeerdt te hebben is er een gezond dosis wantrouwen ontstaan als de vraag beantwoord moet worden of de chartist echt ziet wat hij ziet of dat de waarneming een slechts een (slechte) hersenschim is. Om te beoordelen welke conclusie nu getrokken kan worden uit de koersgrafiek van SBM Offshore lijkt het zinvol om de tijdreeksanalyse toe te passen. In het interview dat Sven Bouwman (SAEMOR CAPITAL) had met ondergetekende wordt het belang hiervan benadrukt. Lees het complete interview via bijgaande link:

http://www.beurseffecten.nl/sven-bouman-versus-edward-loef

 

 

In plaats van alle grafieken stuk voor stuk te bekijken, selecteert en rangschikt LOEF Technische Analyse op basis van datagegevens die zijn verzameld in de loop van een bepaalde periode. Zo hanteert LOEF Technische Analyse een combinatie van (een reeks van) slotkoersen waarvan het 20-daags gemiddelde (blauw) en 120-daags gemiddelde (rood) wordt afgeleid:

SBM Offshore op dagbasis vanaf 2010

 

 

 

 

Afhankelijk van de stand van de beurskoers in relatie tot de afgeleide koersgemiddelden wordt zichtbaar wat de conditie is van de fase, waarin het aandeel SBM Offshore zich beweegt (zie legenda).

 

 

 

 

Niet alleen de richting van de trend wordt op deze manier ‘objectief’ zichtbaar voor alle ogen, maar ook de kracht van de beweging (aan de hand van nog meer afgeleide technische indicatoren).

SBM Offshore in 2012 + Relatieve Sterkte (in roze) ten opzichte van de AEX-index (en afgeleide MACD)

 

 

 

 

Niemand is hetzelfde, iedereen kijkt met een andere bril naar het aandeel SBM Offshore. Op basis van de dagelijkse methode LOEF zijn de twee zwarte candles nu een teken van een bullish overgangsfase. De koers noteert boven het 120-daags gemiddelde, maar het 20-daags gemiddelde noteert nog onder het 120-daags gemiddelde. Pas na een positieve kruising in de gemiddelden komt het sein op groen, maar u kunt in de koersgrafiek zien dat deze momenten in 2012 schaars zijn geweest. De lange termijn trendvolgende belegger zou op 2 januari 2012 gedacht kunnen hebben SBM Offshore te kopen a EUR 15,90. Na de negatieve kruising op 31 janauri wijzigt de trend naar ‘dalend’ en lijkt verkopen op EUR 13,10 een overweging om verliezen te beperken. Deze trendvolgende ‘long only’-strategie zou in maart en in september nog een keer tot long positie rechtvaardigen, maar de negatieve kruisingen daarna zouden opnieuw tot ingrijpen moeten leiden. Het resultaat van deze dynamische ‘long only’-benadering (excl.kosten) leverde tot dusver dit jaar een negatief rendement op van -38,5% versus een passieve ‘buy & hold’-benadering van -31,0%.

De conclusie op het eerste gezicht is…deze benadering voegt geen waarde toe. Maar – zoals aangegeven in het interview dat niets altijd werkt onder alle marktomstandigheden – is de vraag of deze methodiek inderdaad zo slecht is. Wie iets langer (terug)kijkt dan de neus lang is, ziet over de lange termijn wat er gebeurt.

Handelssimulatie SBM Offshore vanaf 1994

 

 

 

 

De simulatie van alle signalen op basis van een ‘long only’ benadering vertoont een hobbelige stijgende equity-curve. Door niet alles in SBM Offshore te beleggen, maar maximaal 5% van uw kapitaal te alloceren in bijvoorbeeld aandelen uit het AEX-universum in de afgelopen 5500 handelsdagen, wordt het volgende beeld geschetst:

Simulatie LOEF methode AEX-aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

De boodschap van deze publicatie is u erop te attenderen dat het eindresultaat van vele transactiereeksen in de verschillende beleggingsmogelijkheden uiteindelijk positief moeten doorslaan om een ‘positive edge’ te krijgen. U wilt de statistische kans aan uw zijde hebben. Het aantal winstgevende resultaten versus verliesgevende resultaten moet duidelijk in het voordeel zijn van de winstgevende uitkomsen en (niet onbelangrijk) het gemiddeld resultaat moet ook gunstig afsteken ten opzichte van de omvang van de verliesgevende trades.

Iedereen die in het nieuwe beursjaar probeert de markt te verslaan en/of een positief beleggingsresultaat te realiseren zal links- of rechtsom moeten weten met welk strijdplan de financiele markten worden betreden. Hiervoor zijn verschillende benaderingswijzen. LOEF Technische Analyse heeft een handelsplan als navigator voor de geldstromen in de wereld op basis van ‘mathematically quantifying’ simulaties (met alle haken en ogen die hier aan verbonden zijn). Anderen volgen weer andere methodieken of stijlen, waarover u meer kunt lezen in de reeks interviews ‘beursexpert versus beursexpert’ op de website www.beurseffecten.nl

Veel inspiratie toegewenst!

 

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase Commodity futures

 

 

 

 

 

 

Trendfase Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT