Dow Tsunami Alert

Gisteren werd een citaat van J.K. Galbraith gepubliceerd met als doel u te informeren dat LOEF Technische Analyse geen heil ziet in het doen van voorspellingen van toekomstige beurskoersen. En dat staat gelijk als het werpen van de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok waar rechtlijnig ingestelde technische analyse aanhangers samenkomen. Is het immers niet zo, dat de gangbare technische analyse definitie iets zegt over het bestuderen van historisch koersgedrag om de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de beurskoers(en) te voorspellen?

 

 

 

 

 

 

Naar de opvatting van LOEF Technische Analyse ‘voorspellen’ grafieken niets. Grafieken daarentegen tonen daarentegen feilloos wat alle ogen kunnen zien en alle vingers kunnen aanwijzen. En dat is uiteindelijk de uitkomst van vraag en aanbod: de beurskoers. En die beurskoers kan in de tijd gezien slechts drie kanten op: omhoog, omlaag of zijwaarts. Met die wetenschap en het (gezamenlijke) doel van koerswinst realiseren met behulp van koersgrafieken hoeft u dus alleen maar naar de richting van de trend te kijken om te weten wat u wel of niet zou moeten doen. En als meerdere koersgrafieken dezelfde kant op bewegen is het zaak om onderscheid te maken welke van deze trends het sterkst/zwakst zijn om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Zo simpel kan het leven zijn.

Als u dan ook de aanhef vandaag leest omtrent een ‘Dow Tsunami Alert’, ren dan niet gelijk weg, maar volg/lees de route die LOEF Technische Analyse voor dit soort doorgaans onverwachte events heeft voorbereid.

Volgens de Dow Theorie weerspiegelen de beursgemiddelden alles wat u als ‘aanhanger van het geloven in trends’ moet weten: “The Averages reflect the combined activities of thousands of investors, including those possesed of the greatest foresight and the best information on trends and events, the averages in their day-to-day fluctuations discount everything known, everything foreseeable, and every condition which can affect supply and demand for corporate securities. Even unpredictable natural calamities when they happen are quickly appraissed and their possible effectes discounted” (bron: Technical Analysis of Stock Trends, Robert D.Edwards & John Magee, 1948).

Een voorbeeld van zo’n unpredictable natural calamatiy (omschreven als ‘Act of God’) blijkt uit een publicatie van de ‘morning update’ van 10 maart 2011 verzorgd voor SAXO Bank (zie onder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het koersverloop van de Nikkei-225 index volgde op 10 maart 2011 een koerspatroon dat overeenkwam met het marktgedrag in de periode 2004 t/m augustus 2005. In de technische geldt het principe dat de geschiedenis neigt zich te herhalen en vanwege dit patroon werd in de publicatie gewezen op een mogelijke herhaling van een ‘scherpe daling’.

Binnen 24 uur na publicatie van het researchrapport veroorzaakte een zeebeving nabij Sendai een tsunami, waarbij ruim 400 vierkante km land werd overspoeld, miljoenen huishoudens als gevolg van de ramp geen stromend water of electriciteit meer hadden, een nucleaire ramp zich voltrok in een kerncentrale en het aantal doden en vermisten op 24.525 werd becijferd.

Nikkei-225 vanaf 2011 op dagbasis

 

 

 

 

De Nikkei-225 index bereikte op 15 maart 2011 een dieptepunt, waarna alle verwachtingen voor de gevolgen voor de toekomst werden ingeprijsd.

Vandaag wordt er een nieuwe ‘tsunami’-waarschuwing afgegeven, die in een speciale publicatie later vandaag zal worden uitgewerkt. Dit keer spelen de mogelijke calamiteiten zich niet af in Japan, maar in de Verenigde Staten.