Dak in de DAX

Heeft de Duitse DAX nu haar plafond bereikt of niet? Immers, een weerstand is een weerstand totdat het tegendeel wordt aangetoond. Op woensdag 12 december sloot de Duitse aandelenindex op 7614,79. Met deze notering wordt het hoogste koersniveau van vorig jaar dat op 2 mei 2011 werd gezet op 7600,41 met een kleine marge overschreden. Gisteren sloot de DAX op 7581,98 waardoor de DAX onder de intraday laagste notering van woensdag sloot en onder de slotkoers van afgelopen dinsdag.

In de koersgrafiek op weekbasis vanaf 2005 geven twee technische wetenswaardigheden een reden om verscherpt risicomanagement. De trend is weliswaar opwaarts (dat is het probleem niet), maar het proces van toppen dit jaar vertraagt met als gevolgde ontwikkeling van een (bearish) ‘rising wedge’. Nu leidt niet elke stijgende wig automatisch tot winstnemingen, maar het patroon komt wel vaak voor aan het einde van een bullmarkt en vooral als blijkt dat het momentum van de laatste rally naar de top afneemt. In de 14-weeks relatieve sterkte index (RSI) leidt zo’n verlies aan momentum tot een lagere top, hetgeen een zgn. ‘negatieve divergentie’ oplevert. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in mei 2011.

 

 

 

 

Vanuit een trendvolgende benadering dient een trend zo lang mogelijk te worden gerespecteerd om het koerspotentieel tot volle wasdom te laten komen en dat betekent dat het proces van hogere bodems intact behoort te blijven (totdat het tegendeel wordt aangetoond).

In de koersgrafiek op dagbasis (zie onder) is de 14-daags RSI deze week met een waardering boven 70 ‘overbought’ geraakt op basis van de standaard technische analyse benadering. Het betekent dat de markt in termen van tijd en prijs zichzelf voorbij holt met alle risico’s van dien. Een ‘overbought’-waardering is op zichzelf een reden om op te passen, maar dat wil niet zeggen dat de beurskoers niet verder kan stijgen. Het wordt vaak discutabel als ook hier de stijgingen aanhouden, maar de dagelijkse RSI afhaakt.

 

 

 

 

Op weekbasis een negatieve divergentie en op dagbasis ‘overbought’ dwingt tot verhoogde waakzaamheid. Inzoomen op de koersgrafiek op uurbasis kan dan zinvol zijn (zie onder).

 

 

 

 

De opgaande trendlijn in de uurgrafiek is in de DAX intact, echter de gele candles in de koersgrafiek komen tot stand in geval er een overdrijving wordt gemeten. Dit fenomeen deed zich in de middaguren van afgelopen woensdag voor en rond de bodem vorige maand na een correctiefase. De Duitse DAX behoort tot de beter presterende beursindices dit jaar. Het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen, maar elke sterke vent heeft af en toe rust nodig. Al is het alleen maar om bij te tanken.