US Dollar kortwieken

Op de laatste handelsdag van 2011 bewoog de EUR/USD tussen $ 1,2905 en $ 1,2998.  De euro noteert bij het opstellen van deze publicatie (om 08:49 uur) $ 1,2998. Ondanks alle ophef over de eurocrisis en vrees voor het einde van de euro lijkt het alsof er niets is gebeurd. Maar schijn bedriegt. Alles is een momentopname. De Griekse filosoof Heraclitus zou gezegd hebben: ‘Panta Rhei’ (ofwel ‘alles stroomt’ / ‘alles is in beweging’). Het doen van voorspellingen is dan ook als rennend schieten op een bewegend doel.

EUR/USD vanaf 2011

 

 

 

 

Beleggers verwachten van een technisch analist vaak een visie op basis van een studie van koersgrafieken. De EUR/USD-grafiek vertoont een omgekeerde (H)oofd(S)chouderformatie die zich uitstrekt over een periode van ruim een jaar. Dit wijst op een bodemproces. Het bodemproces wordt nog het meest gesteund door het feit dat na de bodem in juli er vorige maand een hogere bodem (= rechterschouder) is gezet rond $ 1,27. Deze hogere bodem rond $ 1,27 is het hoofd van een kleinere (h)oofd(s)chouderformatie die sinds september jl. in ontwikkeling is. En het lijkt er nu sterk op dat de rechterschouder nu rond $ 1,29 is gezet. Het suggereert een aanstaande koersuitbraak boven de licht dalende neklijn van afgelopen jaar, waardoor een koersdoel van ca. $ 1,41 kan worden afgegeven voor ergens in 2013 zodra de euro boven $ 1,3126 uitstijgt.

De technische analyse voor de euro betekent automatisch dat de US Dollar wordt gekortwiekt. De US-dollar index vertoont overigens in de afgelopen maanden niet alleen een hoofdschoudercontinuatiepatroon, maar ook een zgn. ‘ascending broadening wedge’, hetgeen bearish implicaties heeft. Daarnaast komen ‘rising wedges’ halverwege dalende trends voor, dus de conclusie lijkt gerechtvaardigd dat in 2013 de financiele berichtgeving gedomineerd zal worden omtrent zorgen over de Amerikaanse dollar.

US Dollar Index vanaf 2011

 

 

 

 

Een daling onder 79,50 zou hiertoe de aanzet geven.

Update volgt later