De grote beleggingspuzzel

De gemiddelde belegger heeft het niet makkelijk wanneer het gaat om het maken van de juiste beleggingskeuze. Talloze keren is via deze website aangegeven dat het weinig zin heeft om af te gaan op de voorspellingen van de beursgoeroes. In het kader van de vooruitzichten voor 2013 heeft u inmiddels kennis kunnen nemen van diverse aanbevelingen. Het resultaat is dat u door de bomen het bos niet meer ziet. U verdwaalt hopeloos en bent uiteindelijk weer op uzelf aangewezen.

In de afgelopen weken zag Edmond de Rothschild de eurozone als topregio. Bij Fidelity vindt een fondsbeheerder beleggen in de opkomende landen in Azie het meest opwindend. M&G Investments is vooral positief over de Amerikaanse economie. Schroders ziet vooral groei in China en Aziatische obligaties en valuta. Het trackerhuis ETF Securities (gespecialiseerd in grondstoffentrackers) is – hoe kan het ook anders – gunstig gestemd over de vooruitzichten voor grondstoffen. Kortom…genoeg puzzelstukjes om uit te kiezen….en dat kan helemaal geen kwaad in het kader van spreiding van uw vermogen om de mogelijke risico’s die toch ook worden gesignaleerd te spreiden.

Vorige week publiceerde het weekblad Barron’s nog in het katern over technische analyse een vraag: ‘Has a Ceiling Formed Over the Stock Market?. Het artikel volgde op een bedenkelijke titel die geplaatst werd bij een vorige column over ‘getting technical’, want ‘The Absence of Market Fear is Scary’, zo kon u op 28 november jl. vernemen. Deze week ging het weekblad in de column ‘Fund of Information’ in op de vraag ‘When Investors Should Head for the Exit’, vanwege het alarmerende bericht dat ‘Investors pulled more than $ 4 billion out of U.S. Stock funds in the week ended Thursday, the highest weekly outflow in a year that has seen $ 71,4 billion in net outflows so far’.

Contrarians zouden nu moeten gaan juichen, want de beste koopmomenten doen zich immers voor als er massaal aandelen worden gedumpt. Deze tegendraadse beleggers zouden dan in ieder geval even moeten kijken naar de beleggingskansen in China gelet op het bericht van Bloomberg news: ‘Chinese stock investors emptied trading accounts at the fastest pace in 16 months last week, three days before the benchmark Shanghai Composite Index rallied the most in three months’.

Enfin, hoe LOEF Technische Analyse denkt over de vooruitzichten van de S&P 500 index is afgelopen week te zien en te horen in het interview bij zoomin.tv en kan ook worden afgeleid uit de performancegrafiek van diverse ETF’s met een notering in euro’s in 2012 (zie onder)

 

 

 

 

U ziet via de blauwe lijngrafiek van de Noord-Amerikaanse aandelencategorie sinds medio augustus een dalende lijn. Europees vastgoed heeft recent een nieuw hoogtepunt bereikt en vorige week gebeurde dat voor wat betreft Europese aandelen (zie lichtgroene lijn). Let op de rode lijn van China (= iShares China 25) waarin de grootste Chinese beursgenoteerde bedrijven in Hong Kong zijn vertegenwoordigd en waar de westerse wereld ook in kan/mag handelen. Deze laatstgenoemde categorie stijgt recent het sterkst, wat je overigens geheel niet zou verwachten als een blik wordt geworpen op het koersverloop van de Shanghai Composite waar persbureau Bloomberg verslag over deed (zie onder):

Shanghai & Shenzhen 300 index

 

 

 

 

 

Dit soort verschillen komt alleen aan het licht door periodiek de verschillende asset classes en daarbinnen diverse subcategorieen op een methodische wijze consistent te volgen. LOEF Technische Analyse heeft ook dit weekend weer gepuzzeld met de spreadsheets, waarin op basis van vooraf vastgestelde criteria de fase van trends worden gerangschikt en op basis van relatieve sterkte met elkaar worden vergeleken. Er blijkt in de afgelopen week het nodige veranderd. U kunt dit alles lezen in het besloten deel van de website.

Aan deze update wordt gewerkt….

ETF Asset Allocatie in USD

 

 

Relatieve sterkte historie ETF in USD (weken)

 

 

 

 

 

 

 

Verbeteringen en verslechteringen ten opzichte van de overige vier asset classes resulteren in een voorkeur voor aandelen wereldwijd als favoriete beleggingskeuze, waarbij vastrentende waarden afgelopen week naar de tweede plaats werd teruggeduwd. Klaarblijkelijk neemt de ‘risk appetite’ toe. Goud neemt een derde plek en vastgoed een vierde plaats. De commodities zijn afgelopen week van de vierde naar de vijfde plek verdrongen.

Vanuit het gezichtsveld van de Europese belegger wordt gekeken naar ETF’s met een notering in euro’s en dan blijkt na regionale relatieve sterkte analyse dat de iShares China 25 als sterktste performer de laatste tijd presteert en Noord-Amerika het slechts (van de zeven geselecteerde ETF’s). Japan staat op nr. 2, de Emerging Markets op 3, Europa op 4, Asia Pacific op 5 en de wereldaandelenindex op 6 (mede dankzij de relatief zware weging van de achterblijvende V.S.).

Sectoraal wordt met belangstelling gekeken naar de sterke technische conditie van de Europese banken (nr. 1) en Europese technologiesector (nr. 2), waarvan laatstgenoemde nu een inhaalslag maakt.

Binnen de vastrentende waarden nemen de TIPS en High Yield obligaties het voortouw. In de euro genoteerde ETF’s bodemen de iShares US TIPS, maar dalen de iShares US Treasury Bonds met een looptijd van 7-10 jaar. In Europa stegen de iShares European Government Bond 7-10 jaar samen met de Think iBoxx Corporate ETF het sterkst.

In de grondstoffen gaat de bijzondere aandacht uit naar palladium, industriele metalen en koper.

In het vastgoed zijn de ontwikkeilngen het gunstigst in Europa en Asia Pacific, terwijl de V.S. juist afbladdert.

Hieronder volgen de belangrijkste trend(fase)overzichten.

Trendfase Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase bedrijfssectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

De ETFS Physical Silver wordt verkocht. De opbrengst wordt herbelegd in de ETFS Physical Palladium. Van de liquiditeiten (EUR 55.552,91) wordt EUR 45.000 aangewend voor vijf investering van elk EUR 9.000, zijnde iShares China 25, Lyxor Eastern Europe, Lyxor ETF Banks, Lyxor Technology en Lyxor Pers Goods. Een bedrag van EUR 10.000 wordt aangewend voor ETFS Industrial Metals.

EINDE BERICHT