Cliffhangers

Beleggers zouden dolgraag willen weten waar de beurskoersen morgen, volgende week of maand danwel volgend jaar zullen noteren. Met deze voorkennis zouden alle geldzorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. U zou immers exact weten wat u te doen staat als u ook maar een glimp van de toekomst kon opvangen. De media speelt handig in op deze behoefte. In Nederland begint dit al op zakenzender RTLZ, waar in 10 minuten tijd de belangrijkste feiten worden samengevat waar u als goedgeinformeerde belegger die handelsdag rekening mee zou moeten houden.

Vandaag ging het bij RTLZ o.a. over de problematiek van het Amerikaanse begrotingsravijn en of dit wel/niet voor 1 januari zal worden opgelost. Het is een verhaal dat zeker belangrijk is, maar waarvan telkens niet duidelijk is over hoe het verder afloopt. U blijft dus hongerig uitzien naar een volgende aflevering nieuwsgierig als u bent hoe het plot zich verder ontwikkelt. U kunt er helaas niets mee, tenzij u een belangrijke bemiddelende functionaris bent met zoveel macht dat u de Republikeinen en Democraten in de V.S. tot overeenstemming kunt dwingen. In laatstgenoemde situatie wordt u verzocht zich te melden, dan kunnen we deze cliffhanger afronden.

In de film- en televisiewereld wordt veel aandacht geschonken aan schijnbaar hopeloze situaties, omdat het ons nieuwsgierig maakt hoe de betrokken marktpartijen zich uit de situatie redden. Infotainment is hier een term die op z’n plek is, maar waar u verder helemaal niets mee kunt (volgens LOEF Technische Analyse althans). In de werkelijke wereld kunnen zich – net als bij de zgn. ‘cliffhangers’ onverwachte omstandigheden of andere informatieschokken voordoen, waardoor bepaalde verwachte scenario’s plotseling een totaal andere wending nemen. Meestal gaat het om iets schokkends, wat de aandacht op andere zaken doet vestigen. Het toeziend publiek heeft gedurende het aanschouwen van de (vele) afleveringen vaak ruimschoots de tijd om zich te verbijten of andere acties te ondernemen om zich te preparen op de mogelijke afloop. Vandaar dat in aanloop naar belangrijke beslismomenten beurskoersen al anticiperen op de afloop conform de consensus, om vervolgens tot grote verrassing te constateren dat als de ontknoping daar is alle beschikbare informatie al door de markt is ingeprijsd.

Een voorbeeld: in de nacht van 26 op 27 november jl. werd er een akkoord bereikt omtrent de Europese financiele steun aan Griekenland. “The Eurogroup recalls that a full staff-level agreement has been reached between Greece and the Troika on updated programme conditionally and that, according to the Troika, Greece has implemented all agreed prior actions” aldus een persverklaring die op 27 november werd uitgegeven.

ATHENE COMPOSITE INDEX vaanf  13 november jl.

 

 

 

 

In de grafiek op uurbasis zakte de beursgraadmeter in Athene direct op het goede nieuwsbericht. De hierboven afgebeelde grafiek zegt meer dan 1000 woorden. Misschien zegt nog meer dan 1000 woorden een studie naar het verleden. U weet, de technisch analist bestudeert het koersverloop uit het verleden om de toekomst beter te begrijpen (sommigen beweren ‘beter te voorspellen’, maar dat is een technische discussie). Laten we eens kijken naar de situatie op 21 februari jl. toen na een marathonvergadering de ministers van Financien van de eurozone instemden met een tweede noodpakket voor Griekenland. Volgens de toenmalige minister De Jager was een faillissement dankzij het bereikte akkoord voorlopig afgewend. Een dag later – op 22 februari jl. – bevestigde Het Financieele Dagblad op de voorpagina het goede nieuws: ‘Grieken gered voor een tijdje’. Goed nieuws zou men denken, maar de koersgrafiek vertelt het verhaal daarna.

ATHENE COMPOSITE INDEX in 2012

 

 

 

 

U hoeft niet het nieuws te volgen om tot betere beleggingsbeslissingen te komen. In het trendoverzicht van de landenindices (afgelopen weekend afgebeeld in het besloten deel van deze site) werd duidelijk dat de Griekse ASE-General index vorige week ruim 4% van de beurswaarde verloor (zie onder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag lezen we in De Financiele Telegraaf bovenin de koptekst van het beursverslag: “GRIEKS OPKOOPPROGRAMMA ZORGT VOOR RUST“.

Waar LOEF Technische Analyse onrustig van wordt is hetgeen de financiele media ons bericht. De informatie die ons bereikt bevredigt hooguit ons (persoonlijk) verlangen om te lezen wat we graag willen lezen, maar de vraag is of u hier in praktijk uw voordeel mee kunt doen. De voorpagina van The Economist van 29 september 2012 ging bijvoorbeeld in op een special over de toekomstperspectieven van India. De coverstory luidde: “INDIA: IN SEARCH OF A DREAM“. Over de economie van India werd het volgende geconstateerd: “India’s growth rate, supercharged for a decade, is falling back to older, lower levels“.

Bombay Sensitive 30 index vanaf 2010

 

 

 

 

Het is niet zo gek dat de groeicijfers van India tegenvallen. Wie een blik werpt op de richting van de Bombay Sensitive 30 index in de periode oktober 2010 t/m deze zomer kon met eigen ogen zien hoeveel vertrouwen beleggers in de Indiase economie hadden. U weet…beursindices lopen doorgaans zes tot negen maanden op de financiele berichtgeving vooruit. Voor wie het nog niet weet…de koersvorming in de financiele markten is de geaggregeerde opinie van de massa. De uitdaging van elke belegger die koerswinst nastreeft is proberen vooraf te weten wat er over een halfjaar in het ‘nieuws’ komt in plaats van achteraf.

‘Life must be lived forward, but can only be understood backward’ (citaat Soren Kierkegaard).

CONCLUSIE:

Wij (allen) blijken (nog steeds) niet in staat om de richting van de wind te beinvloeden, maar wat wel kunnen doen is onze zeilen aanpassen als de wind uit een andere hoek gaat waaien. LOEF Technische Analyse brengt op basis van technische handelsregels de richting en de kracht van de trends in beurskoersen in kaart en vervult een signaalfunctie. Weten waar trends beginnen en eindigen en weten waar in dit proces bodems en toppen worden gevormd die de moeite waard zijn om tactisch te gebruiken om ‘absolute return’ op termijn te realiseren. De beurskoers is en blijft onze ultieme scheidsrechter en over het hoe en waarom….dat vernemen wij later wel in de media.

LOEF LEGENDA

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen