‘Belegger zoekt houvast’

Afgelopen week organiseerde de Vereniging van Effectectenbezitters (VEB) de ‘Dag van de Belegger’. ‘Voor veel beleggers knippert het beurslicht de laatste jaren op oranje‘ zo meldt de VEB. De hamvraag is dus: instappen of wachten aan de zijlijn? Gedurende twee dagen konden de bezoekers aan het event zich laten informeren over de wereldeconomie, nieuwe beleggingsvormen, analyses van financiele trends en lange termijn visies op bedrijven, markten en sectoren.

Wanneer u houvast zoekt in de financiele media in de afgelopen weken, dan kon u o.a. het volgende lezen (zie bloemlezing enkele krantenkoppen):

 

 

 

 

 

 

 

Aan u nu de vraag wat wijsheid is. Kijkt u over de grenzen heen of blijft u dicht bij huis? Bent u aandelenbelegger, weet dan dat de AEX-index sinds 1 januari 2007 achterblijft ten opzichte van de S&P 500 index (incl. dividend). Zoekt u houvast in het recente nieuws, dan leest u over ‘koersdalingen na cijferregen’, dat het ‘een lange herfst in Europa wordt’ en ‘2013 een heel slecht jaar kan worden’. Geen wonder dat u in de pers leest dat beleggers nog steeds wantrouwen hebben.  Maar of deze naargeestige voorspelllingen in 2013 ook uitkomen blijft onzeker.

In het VEB-blad EFFECT, editie november 2012, luidt de cover: ‘DOEL GEMIST, Wat zijn de adviezen van beursanalisten waard?‘. Volgens het VEB-blad snakken beleggers naar zekerheid in een onzekere wereld. Zekerheid is precies wat beursanalisten met hun adviezen verkopen. Maar wat zijn deze adviezen nu eigenlijk waard. De conclusie luidde: ‘In 2012 waren de adviezen prima, mits een belegger deze maar als contra-indicator had gezien. De meerwaarde van het analistengilde blijkt nihil als het gaat om voorspellen van koersen. Het nut van een analistenrapport zit hem niet in de slotconclusie – kopen, houden of verkopen – maar in de analyse om tot een koersdoel te komen.

LOEF Technische Analyse zal op maandag 26 november vertellen over de wijze waarop de verschillende beleggingsvormen worden geanalyseerd, zodat u weet waar de kansen liggen en de bedreigingen ontstaan. In samenwerking met Gerard Jager en Jan Pieter Glerum wordt een avondvullend programma gepresenteerd over de volgende onderwerpen:

 

 

 

 

 

Wilt u meer weten waar en wanneer de presentaties worden gehouden, zie hiervoor het overzicht hieronder en meld u tijdig aan (uiterlijk maandag 26 november om 14:00 uur).

 

 

LOET Technische Analyse verzorgt beleggingsresearch over de richting en de kracht van trendmatige bewegingen in beurskoersen. Met voorspellen heeft dit weinig van doen, hoewel nog altijd veel mensen deze research als zodanig interpreteren. Technische Analyse voorspelt niet, maar registreert via koersgrafieken wat feitelijk het eindresultaat is van alle opinies. Wanneer u zich op de beurskoers focust en weet wanneer u wat moet doen dan zult u wellicht uw doel niet snel meer missen. Het nut zit ‘m in de analyse en of u deze analyse begrijpt. Want alleen dat laatste schept vertrouwen (met als ‘effect’ dat u niet meer onzeker bent over hoe u de toekomst tegemoet kunt treden).

Aan deze update wordt gewerkt….even geduld aub

 

 

 

 

 

 

 

Op basis van de vijf ETF’s op asset-allocatieniveau (weekbasis) gaat de voorkeur uit naar goud (1), dan obligaties(2), vervolgens aandelen (3), gevolgd door commodities (4) en vastgoed (5).

 

 

Trendfase asset allocatie

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

SPDR Gold Trust versus iShares MSCI All Countries World Index vanaf 2009

 

 

 

 

NB

Obligaties winnen op weekbasis terrein t.o.v. aandelen (wereldwijd). Op dit moment winnen de iShares CHINA 25 aan kracht, gevolgd door Japan, Emerging Markets, Asia-Pacific, Europe, World en North-America (omgerekend in euro’s).

EINDE BERICHT