‘IMTECH’nisch onder de loep

Afgelopen dinsdag daalde het aandeel IMTECH met ruim 10% naar het laagste niveau in ruim drie jaar. Een dag eerder werd bekend dat een vijftal hedgefunds in de weken daarvoor ‘short’-posities hebben opgetuigd en dus speculeren op een koersdaling. Dinsdag werd een researchrapport gepubliceerd vergezeld van een ‘verkoop’advies. Aan het rapport ging vier maanden onderzoek vooraf. De desbetreffende analist was ‘geschrokken’ van de uitkomsten van zijn onderzoek. Met hoge volumes werd het aandeel van de hand gedaan.

Toch komt deze daling niet als een verrassing als het aandeel ‘IMTECH’enisch wordt bestudeerd aan de hand van het koersverloop in de afgelopen maanden.

Imtech vanaf medio mei 2012

 

 

 

 

Het aandeel Imtech vertoonde vanaf de bodem in juni een patroon van hogere toppen en hogere bodems tot medio augustus. De reactie die hierop volgde werd opgevangen rond de bodem die aan de stijging naar de top in augustus vooraf ging. Een stijgende steunlijn was gesneuveld. Het eerste signaal van een trendwijziging was gegeven. Dit blijkt ook uit de zwarte candles (zie legenda onder). Een nieuwe herstelpoging liep stuk op de genoemde koerstop. Winstnemingen leverde een dubbele top op, gevolgd door een hogere bodem. Bemoedigend, echter wederom loopt de beurskoers stuk op de vorige twee toppen. Winstnemingen leidden tot een trendbreuk en uiteindelijk een lagere bodem in de tweede helft van oktober. Het aanbod krijgt vrij spel nu de vraag niet meer thuis geeft. Een kwantitatieve bevestiging volgt weldra in de vorm van een negatieve kruising van het (blauwe) 20-daags gemiddelde onder het (rode) 120-daags gemiddelde. De trend is omgeslagen.

De beurskoers verdisconteert klaarblijkelijk alle relevante informatie, dus bekende en nog onbekende informatie. De actieve belegger die waarde hecht aan de fundamentele gang van zaken (hetgeen niet onbelangrijk is!) zal veel moeite moeten doen om een vinger te krijgen in de gang van zaken. Bovengenoemde fundamenteel analist had hiervoor vier maanden nodig. Het vak van de fundamenteel analist is niet te benijden. Het Financieel Dagblad meldde op 12 november jl.: dat de meeste verslagen incompleet zijn en ondanks aangescherpte regels nog steeds niet transparant.

De technisch analist gaat liever af op de feiten die wel transparant zijn en niet onderhevig aan herziening en dat is de ontwikkeling van de beurskoers.

Imtech vanaf 2009

 

 

 

 

Met het vergrootglas in de hand kan men de grafiek ook teveel inzoomen op de korte termijn en daarbij de lange termijn trend (richting) uit het oog verliezen. Een goede reden dus om uit te zoomen (zie grafiek hierboven), waardoor de contouren van een afgerond (H)oofd(S)choudercontinuatiepatroon zichtbaar zijn. Op basis van de breuk onder de neklijn mag in de komende maanden (lees: 2013) een daling worden verwacht naar de bodem van uit 2009 rond EUR 9,00.

Een algemene tip van de technisch analist is niet verrast te zijn als er schokkend slecht nieuws wordt gepubliceerd na een periode van koersdalingen. De ‘markt’ blijkt in praktijk meestal beter geinformeerd dan u. Neem als voorbeeld het aandeel van de Amerikaanse pc-fabrikant Hewlett Packard (HP) waarvan op dezelfde dinsdag bekend werd dat er grootschalige boekhoudfraude is ontdekt bij een van de dochters.

Hewlett Packard op weekbasis vanaf 1987

 

 

 

 

Tot zover de micro-ontwikkelingen onder de loep. Wat macro betreft is het misschien goed om wat beter te kijken naar de iShares MSCI All Countries World index en de drie toppen gevolgd door de recente daling eens te vergelijken met de eerst getoonde grafiek van IMTECH hierboven. Wellicht komen toekomstige beursontwikkelingen dan niet als een complete verrassing of als een ‘schok’.

iShares MSCI ACWI Index vanaf medio september 2011

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT