EUR/USD + AEX = CORRELATIE ?

De Griekse aandelenbeurs ontwikkelt potentieel een (H)oofd(S)chouderpatroon. De Athene Composite index is recent opgeveerd vanaf de neklijn (zie grafiek onder) en kreeg daarbij steun van een stijgende trendlijn getrokken langs de bodems van juni en eind augustus. De recente koersuitbraak boven de februariepiek in de Griekse ASE-index gezet blijkt een ‘bull trap’ te zijn. Er is dus een toegenomen kans dat teleurgestelde beleggers gevoeliger worden voor negatieve aandachtstrekkers.

ASE-index in 2012

 

 

 

 

Het (H)oofd(S)chouderpatroon in de Griekse aandelenbeurs is nog niet af, maar redelijk ver gevorderd qua vorm. Het is altijd uiterst gevaarlijk om op de feiten vooruit te lopen, maar zolang de Griekse beurs onder de top van februari noteert, sluimeren de topvormingskarakteristieken in de koersontwikkeling. Indien wordt aangenomen dat de subjectieve waarneming van een HS-patroon juist is en de afwikkeling van het koersverloop aan de onderkant wordt beslist, dan dringt de vraag zich op wat dit betekent voor de euro en hoe aandelenbeleggers (en obligatiebeleggers) hierop zullen reageren. Zou er een verband zijn en zo ja, is dit dan (nu al) zichtbaar?

EUR/USD (in het zwart) + AEX (n het grijs) in 2012

 

 

 

 

De koersontwikkeling van het valutapaar EUR/USD (in het zwart) toont een stijgende trend, waarbij na de ontwikkeling van een dubbele top de (groene) stijgende steunlijn neerwaarts werd gebroken. De EUR/USD veranderde van richting. Daarna is een lagere bodem tot stand gekomen onder de bodem voorafgaand aan de recente top. Conclusie: het vertrouwen in de euro neemt verder af. De recente opleving van de EUR/USD in de afgelopen dagen vertoont een (bearish) vlagpatroon, waarbij de EUR/USD nu stuk lijkt te lopen op de voormalige korte termijn steunlijn (nu oranje weerstandlijn) en een dalende weerstandlijn. Het vlagpatroon komt doorgaans halverwege een trend, dus een daling onder $ 1,2665 (= recent dieptepunt op 13 november) zou niet mogen verrassen. Het zou erop duiden dat de EUR/USD de afstand vanaf $ 1,31 naar $ 1,27 nogeens opnieuw richting het zuiden aflegt met als koersdoel ca. $ 1,24.

Een vlagpatroon is ook herkenbaar in de (grijze) AEX in de periode 1 oktober t/m half november (zie grafiek boven tussen de gele trendlijnen).  Conform het handboek ‘technische analyse’ volgde een neerwaartse beweging in de AEX en het ligt voor de hand om nu een vergelijkbare neerwaartse uitbraak uit het vlagpatroon van de EUR/USD te verwachten. Het opwaarts potentieel van de EUR/USD is zeer beperkt (< $ 1,2827). Een daling uit het vlagpatroon zou de AEX weleens verder onder druk kunnen zetten.

EUR/USD + AEX + ASE in 2012 correlatiechart

 

 

 

 

Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om de ontwikkeling van het HS-patroon in de Griekse aandelenbeurs en de verzwakking van de EUR/USD los te zien van het koersverloop van de AEX-index. De charts lopen niet exact een-op-een (1:1), maar in grote lijnen vraagt de correlatie juist nu bijzondere aandacht (naar het oordeel van LOEF Technische Analyse).

Aan de update wordt nu gewerkt…om 10:00 klaar

Hieronder volgt in enkele overzichten van ‘Exchange Traded Funds’ de status van de cyclus in de trends, de rendementen van afgelopen week, maand, 3 maanden en halfjaar, de RSI en (STO)chastics en het (MOM)entum.

ETF’s in US-dollars

 

 

 

 

 

ETF’s aandelen regionaal (in euro)

 

 

ETF’s aandelen sectoraal (in euro)

 

 

 

 

ETF’s obligaties (in euro)

 

 

 

 

ETF’s vastgoed regionaal (in euro)

 

ETF’s commodities (in euro)

 

 

 

 

 

 

De ETF-overzichten zullen worden uitgebreid met thema’s / stijlen…wordt vervolgd.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT