Wat, Waar en Wanneer ?

In de technische analyse is het helaas niet zo dat er sprake is van een ‘one size fits all’ benadering om een antwoord te geven op de vraag wat te doen, waar naar te kijken en wanneer tot actie over te gaan. ‘Technical Analysis is An Art, not Science’. Naar aanleiding van de verzwakkende technische condities  vorige week in de aandelenmarkten bestaat de neiging om short posities te openen. Maar als de koersen niet verder dalen, maar opeens (fors) stijgen dan loopt men achter de feiten aan. Anticiperen en reageren lopen door elkaar heen afhankelijk van het tijdvenster waar u naar kijkt.

In de vorige publicatie werd u een hint gegeven om te kijken naar het aandeel Apple Inc. vanwege de test van een tweetal steunlijnen. Een gap op een 10% hoger niveua ligt te wachten om gevuld te worden met een koersnotering. Het aandeel steeg vandaag met ruim 7% en behoorde tot de ‘big movers’.

 

 

 

 

 

 

 

Rond $ 581 ligt het 38,2% Fibonacci-retracement en let op…er is vandaag een ‘gap’ ontstaan tussen $ 530 en $ 539,88 vrijwel direct bij de opening van de beurshandel. Gaps worden meestal korte tijd later gesloten. Een goede reden om bij het bereiken van een beurskoers rond $ 580 een reactie te verwachten naar minimaal $ 530. Tot zover een suggestie van wat u kunt verwachten, waar u naar moet kijken en wanneer u een draai kunt verwachten.

Van grote importantie is de koersgrafiek van de Nikkei-225 index vanaf 2003. Kijk naar het stijgende wigpatroon. U ziet precies wanneer het de verkeerde kant opging met deze beursgraadmeter. De neerwaartse breuk uit het ‘rising wedge’-patroon is een klassieke technische signalering van het einde van een bullmarkt.

NIKKEI-225 index vanaf 2003

 

 

 

 

 

De Nasdaq Composite is afgelopen tijd uit een vergelijkbare (bearish) ‘rising wedge’ gevallen (zie onder)

 

 

 

 

 

Wat is de definitie van een lange termijn belegging? Antwoord: ‘een korte termijn belegging die verkeerd is gegaan’. De actuele condities in de financiele markten vragen onderscheid te maken tussen korte en lange termijn kansen en bedreigingen. Het zou zomaar kunnen dat Apple Inc. het rond $ 581 voor lange tijd gezien houdt. En pas op met het vierletterige woord ‘hoop’. De koersstijgingen op Wall Street worden verklaard door ‘hoop’ op een spoedige oplossing voor de Amerikaanse begrotingsval. Val niet in deze valkuil, maar focus bij elke transactie op de vraag wat u precies wilt, zodat u weet waar u naar moet uitkijken en wanneer er actie geboden is. Doe dit vooraf. Niet achteraf.