Mind the gap…

Met ‘Mind the gap’ bedoel ik overigens ‘The Behavioral Gap’, waarover Carl Richards een boek heeft geschreven. U bezoekt deze site in de hoop hier informatie te vinden die ervoor zorgt dat u daarna de juiste beleggingsbeslissingen neemt. U verwacht van LOEF Technische Analyse dat hij het marktgedrag op Wall Street (en vele andere markten) bestudeert en vervolgens voorspelt wat de meest waarschijnlijke toekomstige richting zal zijn. Wat een nonsens.

Excuses voor de boude opmerking. Maar neem kennis van een vertaling uit ‘The Behavioral Gap’. In hoofdletters maakt het misschien meer indruk of dringt het beter door:

INFORMATIE VERZAMELEN, ALLES WILLEN WETEN, IS NIET HETZELFDE ALS MINDFUL OF BEWUST BEZIG ZIJN. STA OPEN VOOR WAT ER ECHT GEBEURT, PRIK DOOR HET NIEUWS HEEN EN FILTER DE RUIS.

Bewust bezig zijn verslaat uw onzekerheid. Een voorbeeld op basis van ervaring met technische analyse maakt hopelijk e.e.a. duidelijk. Hieronder is de koersgrafiek afgebeeld van de S&P 500 futures op basis van weekslotkoersen. In de logaritmische koersgrafiek verbindt een meerjarige stijgende steunlijn de dieptepunten van 2009, 2011 en 2012. Er worden vier raakpunten gevonden. Vorige week gleed de S&P 500 index onder de meerjarige steunlijn. Wat voorspelt dit?

 

 

 

 

Het voorspelt helemaal niets. Het registreert wel. Het toont een trendbreuk. En daarmee een verandering van richting. U kunt hier niets aan doen en u kunt van alles fantaseren over hoe het nu verder zal gaan. En als u vraagt wat LOEF Technische Analyse ervan vindt? Zijn antwoord: de trend verandert van richting.  Het betekent dat het bezit van Amerikaanse aandelen risicovoller wordt, omdat het gemiddelde (van 500 aandelen) verzwakt. Dat wil niet zeggen dat u nu halsoverkop alles moet verkopen. Wat u moet doen is uw hersens erbij houden. Niet in paniek raken.

Risico ontstaat als je niet weet wat je doet (citaat Warren Buffett). De opdracht van deze colum is dan ook gericht op het maken van een plan. Zodat u weet wanneer u wat moet doen. Er zijn dan verschillende mogelijkheden. U pakt de handschoen op en probeert hetgeen hier wordt geschreven in uw voordeel te gebruiken. Dat is overigens ook het doel van deze column. Dat u kritisch gaat nadenken (voorzover u dat overigens toch al niet deed). Het alternatief is uw vermogen in beheer geven aan iemand, waarvan u weet hoe het beleggingsbeleid wordt gevoerd en waarom de beslissingen worden genomen zoals ze worden genomen.

Op 10 oktober jl. (raadpleeg archief) werd gewaarschuwd voor de correctie die zich in de afgelopen tijd op Wall Street heeft voorgedaan. Bijzondere aandacht in een uitzending van www.zoomin.tv werd die dag besteed aan het (H)oofd(S)chouderpatroon in het aandeel Apple Inc. (zie onder). Technische indicatoren waarschuwden voor een ‘bear’markt in dit hype-aandeel.

 

 

 

 

 

 

Het aandeel Apple Inc. bereikte afgelopen vrijdag een stijgende steunlijn die samenviel met een horizontale steunlijn rond $ 520. Het aandeel Apple Inc. was donderdag gesloten op $ 525,62 (dus iets boven het intraday dieptepunt van 18 mei jl. op $ 522,18. Op basis van deze twee steunlijnen wordt een dubbel vangnet gespannen voor een technisch herstel. Vrijdag opende Apple Inc. op $ 525,00 en zakte tijdens de beurshandel weg naar $ 505,75. De slotkoers werd echter gezet op $ 527,68. Het aandeel sloot dus hoger dan de slotkoers van de voorgaande dag en boven de openingskoers van vrijdag.

Tussen $ 580,09 en $ 574,54 werd op 7 november jl. een ‘gap’ geslagen. Tussen de laagste koers van 6 november en de hoogste koers van 7 november is er geen koersnotering tot stand gekomen vanwege de verkoopdruk op 7 november bij de opening van de handel. ‘Gaps should be filled’ luidt een technisch gezegde. Wanneer een toonladder wordt overgeslagen wordt de noot korte tijd later alsnog bespeeld om weer harmonie te krijgen tussen vraag en aanbod. De kans is realistisch dat in de komende dagen/weken Apple het koersgat gaat vullen met een (intraday) notering.

 

 

 

 

Met een intraday top op $ 705,07 dit jaar en een bodem eind vorige week op $ 505,75 mag worden aangenomen dat bij een ‘natuurlijke’ reactie de koers van Apple Inc. opveert naar een Fibonacci-retracement. Bij een beursnotering op $ 581,89 wordt 38,2% van de koersschade ingelopen. Dit percentage is een normaal percentage voor reactiebewegingen. Het opwaarts koerspotentieel voor het aandeel Apple Inx. bedraagt ten opzichte van de slotkoers vrijdag ruim 10%. De candles kleuren ‘geel’, hetgeen inhoudt dat Apple in een (neergaande) overdrijvingsfase is beland. Deze overdrijvingsfase ging van start vanaf het moment dat de gap werd geslagen. Voor de komende tijd geldt dus voor Apple Inc. ‘MIND THE GAP’.

Aan deze update wordt later (voorbeurs maandag) verder gewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht Asset Allocatie Instrumenten

 

 

 

 

 

 

Landen matrix

 

 

 

 

 

 

 

Sector matrix

 

 

 

 

 

 

Grondstoffenmatrix

 

 

 

 

 

 

Aan deze update wordt thans gewerkt….

AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT