Naar de uitgang…

Soms kan het verstandig zijn om als eerste in paniek te raken. Bijvoorbeeld als u een sterke brandlucht ruikt, terwijl u in een overvolle bioscoop naar een film zit te kijken. Of als de sfeer in de bioscoopzaal hiertoe aanleiding geeft. De kans om een ramp te overleven wordt vergroot als u als eerste buiten staat in plaats van achter in de drommen van mensen voor de spreekwoordelijke nooduitgang (die dan ook nog eens dicht blijkt te zitten).

In de Athene Composite Index (zie onder) zien we een (H)oofd(S)chouderpatroon die bijna af is. Zodra de neklijn neerwaarts wordt gebroken is de kans groter dan 80% (volgens de TA-literatuur) dat (alle) beleggers die sinds juni jl. in de Griekse aandelenmarkt zijn gestapt er massaal uitwillen. Persbureau Reuters meldde om 10:45 uur: ‘Greek worries send euro/shares lower’ en vervolgde om 14:15 uur: ‘EU, IMF clash over Greece revives debt crisis fears’.

ASE Composite

 

 

 

 

Het is bepaald geen goed teken wanneer de brandweer en andere autoriteiten juist op een kritisch moment met elkaar gaan ruzie maken. De toch al bestaande onzekerheden nemen hierdoor eerder toe dan af en u weet…beleggers houden niet van onzekerheid.

Om in brandweertermen te spreken…er broeit wat. Als we kijken naar de ‘directional movement indicatoren’ in de Europese DJ Stoxx 600 index dat zien de (rode) negatieve krachten sterker worden en de (groene) positieve krachten verzwakken. De (blauwe) ADX begint tot leven te komen. Het moment dat er ‘BRAND!!!’ geroepen wordt is nog niet aangebroken, maar hier is niet veel meer voor nodig.

DJ Stoxx 600 index + DMI

 

 

 

 

De technische analyse voorspelt niet, maar registreert het resultaat van vraag- en aanbodkrachten. Over de oorzaak kan men speculeren, want naast het hoofdschouderpatroon in Griekenland is in de VS dit patroon al verder gevorderd!

S&P 500 futures + Fibonacci-tijdvenster

 

 

 

 

Een daling in de S&P 500 index (mogelijk na een korte opleving naar 1395) richting 1330 lijkt aannemelijk. Rond 23 of 26 november a.s. wordt op basis van de Fibonacci-reeks een draaipunt verwacht. We zullen zien.

Een deze dagen zal een toelichting worden gegeven op de kolommen via de FAQ.

De trendoverzichten hieronder zijn gebaseerd op basis van technische indicatoren en zijn bedoeld om snel het onderscheid te kunnen maken tussen de richting(en) in de trends en de relatieve sterkte (out/underperformance) ten opzichte van de benchmark.

Aktueel voorbeeld ‘AALBERTS’

 

Chart Aalberts d.d. 13 november 2012 (intraday)

 

 

 

 

Het aandeel Aalberts Industries bevindt zich in de AMX.

Trend KT (korte termijn): beurskoers t.o.v. 20-daags gemiddelde (bij Aalberts noteert de beurskoers onder het blauwe 20-daags gemiddelde)

Trend LT (lange termijn): 20-daags gemiddelde t.o.v. 120-daags gemiddelde (bij Aalberts noteert het blauwe 20-daags gemiddelde boven het rode 120-daags gemiddelde).

Het rode driehoekje links van de kolom KT geeft aandat het aandeel onder het 20-daags gemiddelde kruist.

Kolom TAKV: (bij Aalberts een ‘K’-alert voor ‘K’open, omdat ‘kopen op zwakte’ een tactiek is die past bij een stijgende lange termijn trend)

Kolom RS: out/underperformance trend t.o.v. AMX-index (bij Aalberts is sprake van relatieve sterkte, zie + teken, anders staat er een min).

Kolom RSK: (bij Aalberts geen alert vandaag)

Kolom RSV: (bij Aalberts geen alert vandaag)

Kolom H: het is op basis van slotkoersen d.d. 12 november 6 dagen geleden dat er sprake was van een opwaartse kruising in de MACD van de roze relatieve sterktelijn t.o.v. AMX-index)

Kolom: H (staat voor ‘H’istorie van het aantal dagen verstreken sinds relatieve Koop/Verkoopsignaal)

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30 Stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen