De grote stresstest

Technische Analyse is ‘an Art, not Science’. Het is meer kunst dan wetenschap om – vooral dagelijks – de waan van de dag te trotseren. Elke dag weer laten we ons prikkelen door een enorme ruis aan informatie en proberen hier muziek van te maken. Muziek die het beste past bij uw stemming. Bent u optimistisch dan hecht u meer waarde aan de positieve geluiden. Bent u pessimistisch, dan bent u overgevoelig voor negatieve stoorzenders.

In de rol van chartist gebruikt de technisch analist koersgrafieken om trends en koerspatronen te herkennen om de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de beurskoersen te bepalen. In de rol van ‘technician’ heeft de technisch analist geen grafieken nodig om te beoordelen wat de technische conditie is. Op basis van vooraf bepaalde (kwantitatieve) criteria worden koersdata beoordeeld wat de status is van de cyclus waarin de trend zich beweegt en welke handelssignalen hier uit voortvloeien. Blind vertrouwen op de uitkomsten van een handelsplan. Niet nadenken, maar uitvoeren.

U moet het verschil tussen de chartist en de technician realiseren, want de beleving van subjectief herkenbare koerspatronen in grafieken kunnen strijdig zijn met de uitkomsten van de objectieve handelscriteria van een methodische aanpak. Welke van de twee analyses is juist? Hieronder de uitwerking.

Gisteren werd een uurgrafiek van de S&P 500 futures gepubliceerd om 12.25 uur (raadpleeg vorige publicatie). Hieronder is de chart op uurbasis bijgewerkt (tijdstip 08:14 uur).

 

 

 

 

De afloop is zichtbaar rechts van de verticale rode gestippelde lijn. Vrijwel direct na publicatie ging het termijncontract op de S&P 500 index volledig onderuit. Als gevolg van deze daling is de (gele) neklijn gebroken van een (H)oofd(S)choudertopformatie die in de lange termijn koersgrafiek herkent kan worden. Eerder dit jaar en vorig jaar luidden deze bekende en meest betrouwbaar(!) geachte koerspatronen een correctiefase in.

 

 

 

 

De risico’s van een correctiefase nemen na gisteren toe. In de Dow Jones Industrial Average zien we in de log-chart een meerjarige stijgende steunlijn sneuvelen!

 

 

 

 

De trendbreuk wint aan betekenis als de beurskoersen vandaag verder wegzakken en/of de uitbraakmarge groter is dan 3%.

Wat zien we in Europa als we kijken naar de aanpak van de ‘technician’ ?

DJ Stoxx 600 index volgens de methode LOEF-signalen

 

 

 

 

De mechanische aanpak genereert een ‘buy & hold’-signaal voor de Europese aandelenmarkt. In de eerste plaats is de trend omhoog. Zowel het 20-daags als 120-daags koersgemiddelde is omhoog gekruld. De geldstroom is dus gunstig voor aandelen. Momenten van zwakte zijn ‘goed’, want het stelt ons in staat om laag te kopen en straks hoger te verkopen. De daling onder het 20-daags gemiddelde maakt ons hierop alert. Dat mag ook, want de glijdende stop loss grens is nog niet neerwaarts doorbroken. De risico’s zijn gelet op de afstand van de slotkoers naar de stop loss grens ook aanvaardbaar. De slotkoers bedraagt 271,04 en de stop loss grens ligt op 268,75. De risicomarge is dus 2,29 indexpunten, hetgeen overeenkomt met een foutmarge van 0,8%. Kortom, de actieve belegger die long gaat bij een openingskoers tussen deze twee niveaus in weet vrij snel of hij goed of fout zit. De foutmarge is ‘acceptabel’, want caa. 1% koersverlies nemen is mentaal minder stressvol dan het besluit om af te boeken met een verlies in de dubbele cijfers.

De koop-/verkoopsignalen op basis van slotkoersen d.d. 7 november worden voor 10:00 uur in het besloten deel van deze website geplaatst.

Misschien is het ook wel goed om kennis te nemen van de ‘stop long’-alert in de iShares MSCI All Countries World Index. Let op de stijgende gestippelde steunlijn die gisteren is gebroken.

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT