Technische Analyse Wall Street

Volgens de media zijn de beurzen in de Verenigde Staten afwachtend voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Beleggers zijn onzeker over de vraag of Obama of Romney de betere keuze is voor de aandelenmarkten” (bron: De Financiele Telegraaf). De enige zekerheid is onzekerheid. Of er nu wel of geen presidentsverkiezingen zijn, het maakt niet uit. Als u wilt weten hoe de beleggers denken, kijk dan naar de uitkomst van het handelen: de beurskoers. Hieronder een paar waarnemingen en constateringen:

MSCI USD World Index op weekbasis vanaf 2007

 

 

 

 

Sinds de top in 2007 komen vraag en aanbod per saldo naar elkaar toe om recent opwaarts uit te breken boven een dalende weerstandlijn. Conclusie: de vraag naar aandelen (wereldwijd) is per saldo sterker. In de afgelopen weken zien we een vlagpatroon (= bullish).

NYSE Composite vanaf 2007

 

 

 

 

Twee dalende trendlijnen getrokken langs toppen sinds de piek in 2007 heeft de NYSE Composite opwaarts weten te passeren. Conclusie: de vraag is per saldo sterker dan het aanbod.

Russell 2000 index in 2011

 

 

 

 

De Russell 2000 index is er weliswaar niet ingeslaagd om de koerstoppen van vorig jaar te passeren, maar de stijgende steunlijn getrokken vanaf het dieptepunt vorig jaar oktober langs het dieptepunt van dit jaar is nog altijd niet neerwaarts gebroken. Conclusie: de opgaande trend is per saldo intact.

Nasdaq-100 index vanaf de correctiebodems vorig jaar

 

 

 

 

De Nasdaq-100 index heeft een stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt vorig jaar neerwaarts verlaten en heeft vorige week de klassieke pullback voltooid. Er tekent zich ook een dalende neklijn af van een (H)oofd(S)choudertop. Conclusie: de Nasdaq-100 is verandert van richting. Dit blijkt overigens ook uit de kwantitatieve benadering van de LOEF methode, want de candles zijn zwart gekleurd (zie legenda):

 

 

 

 

Legenda methode LOEF:

 

 

 

 

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen