Lach met voorspellingen

Een wat vreemde titel voor een technische analyse site. Immers, de definitie van de technische analyse filosofie luidt: ‘Technical Analysis is the science of recording, usually in graphic form, the actual history of trading (price changes, volume of transacties, etc.) in a certain stock or in “the averages” and then deducing from that pictured history the probable future trend’.

Wie de hierboven vermelde definitie van technische analyse uit 1948 leest (bron: Edwards & Magee, Technical Analysis of Stock Trends) realiseert zich dat er gesproken wordt over een waarschijnlijkheidsgehalte. Met andere woorden, er bestaat geen enkele zekerheid over de juistheid van de aanname met betrekking tot toekomstverwachtingen. Charles Dow, de grondlegger van de technische analyse, onderscheidde meer dan 100 jaar geleden de schommelingen in de beurskoersen in tijd. De grote en belangrijkste trends voor de beleggers zijn de bewegingen die gedurende een jaar of langer in een bepaalde richting bewegen (vergelijk eb en vloed) en constateerde dat deze trends regelmatig tijdelijk werden onderbroken door tegengestelde koersbewegingen die een paar weken tot een aantal maanden konden aanhouden (vergelijk de golven tijdens eb en vloed). Minder belangrijk zijn de dagelijkse rimpelingen van een aantal dagen.

Vandaag werd bekend dat Robeco gevaar ziet in ‘veilige havens’ die nu ‘overgewaardeerd’ zijn en meent dat het nemen van risico’s in de periode jaren 2013 t/m 2017 goed worden beloond. Daarbij werd aangegeven dat de kans op onplezierige verrassingen groot is. In dit kader is voor u van belang wat u uw persoonlijke doelstelling (in uw leven) is. Het is volstrekt logisch om een financieel plan op te stellen, maar dan wel van het soort waardoor uw verwachtingen realistisch zijn en blijven. Immes, hoeveel voorspellingen van ‘toch geen domme jongens’ hebben tussentijds revisie nodig gehad?

In het boek ‘Doe niet langer domme dingen met je geld’ een vertaling van Robert van Beek van het boek ‘The Behavior Gap’ van Carl Richards wordt de cover gesierd door twee bierviltjes met twee aantekeningen (zie onder):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen die bezig is met beslissingen over geldzaken zou het boek moeten lezen! Er zijn immers belangrijke dingen die ons leven beinvloeden, maar wij hebben niet op alles voldoende grip. De uitdaging is – voor u, maar ook voor LOEF Technische Analyse – om te focussen op die belangrijke dingen die wij daadwerkelijk kunnen beheersen. Misschien helpt de volgende recensie:

Dit is een boek over hoe je juiste beslissingen neemt over geld. Het gaat niet over welke belegging je moet kopen of over hoeveel je best investeert in de aandelenmarkt. Dit boek leert je hoe je realistische financiele plannen kan maken, afgestemd op je dromen, je doelstellingen en je persoonlijke waarden. Het is niet mogelijk om de financiele markten of de economie naar onze hand te zetten. Wat we wel kunnen, is ons gedrag en ons handelen beinvloeden.

Afgelopen dinsdag trok LOEF Technische Analyse in Brasschaat op basis van meer dan twee decennia ervaring met technische analyse en (beurs)voorspellingen dezelfde conclusie (zie slide presentatie).

 

 

 

 

 

 

 

In het hoofdstuk ‘luister niet naar advies, lach met voorspellingen’ wordt een grafiek getoond van de kans dat enkelen voorspelling uit een reeks van voorspellingen uitkomt. Hoe meer voorspellingen, des te groter de kans dat er wel een paar zullen uikomen.

De vraag is hoeveel voorspellingen er uitkomen en hoeveel van deze verwachtingen in positieve zin bijdragen aan uw doelstellingen.

Simulatie methode LOEF inzake 25 AEX-aandelen (+ AEX-index) in de afgelopen 5500 handelsdagen.

 

 

 

Om enig idee te krijgen wat de ‘voorspellende waarde’ is van alle dagelijkse(!) koop- en verkoopsignalen conform de methode LOEF in bijv. de AEX-aandelen (+ AEX-index) is het verleden onze enige gids. En vergeet niet onze ervaringen die ons toekomstig gedrag beinvloeden. Op basis van een reeks(!) van ervaringen in goede en in slechte tijden toont de koersgrafiek van de AEX hieronder aan dat de weg omhoog naar groei van het vermogen met behulp van technische analyse niet zonder neerwaartse bewegingen gepaard gaat. Dat is onvermijdelijk. Het gaat uiteindelijk erom of u met een focus op datgene wat u kunt beheersen en waarnaar u ook kunt handelen voldoende vertrouwen krijgt in de manier van werken om uw doelstellingen te realiseren.

AEX long only simulatie afgelopen 5500 handelsdagen

 

 

 

 

De stijgende equity-curve wordt bereikt door het naleven van criteria op basis van technische analyse (indicatoren). Met dit concept blijkt dat het aantal winstgevende trades het aantal verliesgevende transacties overtreft met een ruime marge (23 van de 26 onderzochte waarden = 88%). De omvang van de winsten ten opzichte van de verliezen is ook in een gunstige ratio. De gemiddelde winst ten opzichte van het gemiddelde verlies heeft een ratio 8:1.

Wilt u meer weten? LOEF Technische Analyse zal in de komende maanden regelmatig presentaties verzorgen georganiseerd door AdvanceBeleggen.nl of … kom naar de 59e HCC BELEGGEN SYMPOSIUM op zaterdag 10 november in De Bilt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via onderstaande link kunt zich gratis aanmelden voor het 59e HCC BELEGGEN SYMPOSIUM “Succesvol beleggen is een kunst” op 10 november in De Bilt van 10.00 tot 16.00 uur (toegang is gratis, aanmelden verplicht, inschrijving sluit op 9 november 2012 om 22:00 uur).

http://www.beleggersonline.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=582&Itemid=1