Londen 16 oktober 1987…’can you hear me?!’

‘Alleen gekken en charlatans voorspellen aardbevingen’, aldus Charles Richter. En zo is het meestal ook met beursdeskundigen die beursschokken voorspellen. Toch is het in dit kader wel aardig om te kijken hoe de weersomstandigheden een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van onzekerheid en paniek. John Kenneth Galbraith heeft een boek geschreven over de beurskrach van 1929. Hierin wordt verwezen naar een plotselinge trendomslag op woensdag 23 oktober 1929 (een aantal dagen voor de grote koersdaling die op 28 oktober 1929 plaats vond. Galbraith schreef: ‘Wederom had de tikker een grote achterstand en de onzekerheid elders in het land nam nog toe doordat zware ijzelvorming aan de telefoondraden in het Midden-Westen de verbindingen verstoorde’.

De beurscrash van maandag 19 oktober 1987 werd ingeluid door een koersdaling op vrijdag 16 oktober, waarbij de beurzen voor het eerst sinds lange tijd de transacties niet konden bijbenen. Herinnert u zich die 16e oktober nog? De mensen en handelaren in Londen waarschijnlijk wel. Raadpleeg wikipedia over ‘THE GREAT STORM of 1987….when an unusually strong weather system caused winds to hit much of southern England and northern Fance. It was the worst storm to hit England since the Great Storm of 1703′. Op die vrijdag ging de Londen Stock Exchange dicht en konden beleggers niet uit de markt. De deuren bleken gesloten.

Via de nieuwszender CNN kunt u vandaag – 28 oktober 2012 – kennisnemen van ‘Hurricane Sandy’. De TV-zender meldt: ‘Destructive winds, power outages, flooding rainfall and storm surge flooding are all expected. Now is the time to prepare’.

 

 

 

 

 

Persbureau REUTERS meldde zojuist het volgende: ‘The New York Stock Exchange trading floor will close on Monday for the first time since 1985’s Hurricane Florida. All Stocks listed on the exchange will trade electronically, NYSE Euronext said’. Nasdaq planned to open on Monday despite the transit shutdown and evacuation orders, with big banks putting up key personnel in hotels overnight Sunday so that they wordl be able to make it Monday morning. The Chicago Mercantile Exchange said it would suspend floor trading on the NYMEX oil market on Monday, as its building is located in the New York City evacuation zone near the Hudson River. It said that electronic trading would go on as usual. Forecasters said Sandy was a rare, hybrid ‘super storm’ created by an arctic jet stream wrapping itself around a tropical storm.

Op 23 oktober jl. publiceerde BESPOKE Investment Group een bericht getiteld ‘S&P 500: 2012 vs 1987’. Bespoke ziet verschillen tussen 1987 en 2012. In 1987 was de S&P 500 index harder gestegen naar de top in september dan dit jaar en de koerswinstverhoudingen zijn aanmerkelijk lager dan destijds. Maar toch schrijft Bespoke: ‘Making matters worse is the fact that the pattern of 2012 bears more than a passing similarity to 1987’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 2 oktober interviewde USA TODAY verschillende experts over een eventuele herhaling van de beurscrashes zoals die van 1929 en 1987. ‘Stock Market Crashes are a lot less frequent than hurricanes’ citaat Dan Seiver. ‘Crashes usually happen when people are not expecting them” citaat Yardeni. ‘A stock market crash is inevitable, but it is unlikely to happen this month’ citaat Harry Dent. ‘It would take some kind of bolt from the blue’ citaat Seiver.

Wat er ook gebeurt…geen idee…wel kunt u in de meest recente publicaties een vermoeden krijgen wat de denkrichting is van LOEF Technische Analyse voor de koersontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan.

Amerikaanse ETF’s op asset allocatie niveau relatief onderling

 

 

 

 

 

 

 

Uit de wekelijkse relatieve sterkte geeft de iShares Barclays Aggregate Bond Fund een relatieve  koopsignaal ten opzichte van de iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust. Obligaties krijgen dus voorrang boven grondstoffen. Het vastgoed bungelt onderaan, terwijl goud als beste belegging op de eerste plaats staat gevolgd door aandelen wereldwijd op de tweede plaats.  Omgerekend naar euro’s gaat op basis van voortschrijdende gemiddelden afgeleid van de relatieve sterkte de voorkeur in volgorde nu uit naar China (1) , Europa (2) , Emerging Markets (3) , Asia Pacific (4), Wereld (5) , Japan (6) en Noord Amerika (7). Deze voorkeur komt tot stand op basis van relatieve sterkte metingen op weekbasis en hiervan afgeleide MACD (op weekbasis).

 

iShares World (in euro’s) leunt op belangrijke steunlijnen

 

 

 

 

De iShares MSCI All Countries World index (in USD) ziet afgelopen week Aziatisch vastgoed relatief sterker worden. Amerikaans vastgoed (w.o. Vanguard REIT) verzwakt in ernstige mate. Koopsignalen in goud en aggregate en government bonds op weekbasis bieden een alternatief voor aandelen.

 

 

 

 

 

Trendfase asset allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase (landenindices)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase (sectoren)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Actuele status modelportefeuille + toelichting

Op 27 augustus jl. werd een dynamische modelportefeuille gestart. Deze portefeuille is gebaseerd op dagelijkse handelssignalen in de markt. De AEX opende op 27 augustus jl. op 329,33 en sloot afgelopen vrijdag op 329,45. Tussentijds heeft de AEX zich per saldo zijwaarts bewogen tussen 340,22 en 321,83 waarbij enerzijds de lange termijn stijgende trend intact (en nog steeds is), maar waar de momentumindicatoren wijzen op een consolidatie/correctiefase (zie recente publicaties). Afgelopen week werden ‘stop loss’-alerts geactiveerd in de iShares MSCI All Countries World Index, de S&P 500 index en Europese DJ Stoxx 600 index.

De keuze is 1) blijven zitten omdat de lange termijn trend opwaarts is gericht of 2) afscheid nemen, omdat correcties nu eenmaal sneller waarde vernietigen dan herstelbewegingen goed maken in termen van tijd.

In de afgelopen weken is hard gewerkt aan enkele (subtiele) verbeteringen in anticiperende handelssignalen met het oog op nieuwe activiteiten van LOEF Technische Analyse die het binnenkort worden ondernomen. U wordt hier spoedig over geinformeerd.

iShares MSCI ACWI in 2012

S&P 500 index in 2012

DJ Stoxx 600 index in 2012

EINDE BERICHT