VS betreedt ‘berenterrein’

De fundamenteel ingestelde beleggers – investeerders met aandacht voor allerlei factoren die de beurskoersen kunnen beinvloeden – zijn voortdurend op zoek naar allerlei informatie om een vinger te krijgen achter de kansen en bedreigingen van een investering. Een voorbeeld: naar verluid zou het Amerikaanse bedrijfsleven niet zozeer uitkijken naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar naar het zgn. ‘fiscale ravijn’ dat op 1 januari a.s. in rap tempo naderbij komt. Zonder een gewijzigd beleid wordt er in een keer  $ 600 miljard aan de Amerikaanse economie onttrokken. Als gevolg hiervan is de rest van de wereld ook niet veilig (bron: De Financiele Telegraaf vrijdag 26 oktober 2012).

De technisch ingestelde beleggers – investeerders met aandacht voor de richting van de beurskoersen – zijn voortdurend op zoek naar informatie om een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen van een investering. Koersgrafieken vertellen meer dan duizend woorden van 1000 economen en daarom graag uw aandacht voor het volgende:

LOEF Technische Analyse volgt de richting van de beurskoersen op de korte en de lange termijn op basis van simpele technieken, zoals een combinatie van het 20-/120-daags koersgemiddelde. Op basis van deze combinatie worden het terrein van de koersgrafieken ingekleurd. Donkergroen en lichtgroen is per saldo het terrein van de stieren. Wanneer de stieren in de aandelenmarkt hard omhoog rennen, dan kleurt de grafiek blauw ten teken van een sterk opwaarts momentum. De kleuren oranje en rood weerspiegelen het terrein van de beren. Bij paars gekleurde koersgrafieken slaan de beren de koersen hard omlaag. Overgangsfasen tussen de stieren- en berenmarkt zijn zwartgekleurd. Binnen deze cyclus doen zich tactische koop- en verkoopmomenten voor. Dit zijn de momenten waarop er actie ondernomen moet worden.

Legenda Methode LOEF voor visuele charting

 

 

 

 

In de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average wordt de technische bezoeker deze week alert gemaakt op het feit dat er beren op Wall Street zijn gesignaleerd. In de koersgrafiek (zie onder) ziet u ze lopen.

Dow Jones Industrial Average in 2012 (let op recente ‘bear hedge’-alerts)

 

 

 

 

De ‘directional movement’ sensoren ruiken als het ware dat het terrein van de beren is betreden. In mei van dit jaar werd hetzelfde bespeurd. U weet nu dat u als belegger op Wall Street moet gaan oppassen.

Nog duidelijker is de ratio tussen de Vanguard Total Stock Market (tickersymbol VTI) en de Vanquart Total Bond Market (tickersymbol BND), waarvan de afgeleide MACD op weekbasis een neerwaartse kruising vertoont.

VTI + VTI/BND-ratio vanaf 2010

 

 

 

 

 

Ingezoomd op dagbasis in 2012 beweegt de groen/zwarte MACD nu onder de 0-lijn (zie onder). De stippellijn in de hierboven afgebeelde lijngrafiek op weekbasis ziet u terug in de grafiek op dagbasis hieronder. In de VTI-chart is het ‘stop’-bord al neerwaarts gepasseerd.

VTI + VTI/BND-ratio in 2012 op dagbasis

 

 

 

 

Technische Analyse voorspelt niets. Technische Analyse is een hulpmiddel om te beoordelen waar trends beginnen en eindigen, dus waar kansen en bedreigingen ontstaan.

Wegens een ‘drukke agenda’ en een aantal wijzigingen in aantocht ben ik helaas niet in de gelegenheid om hedenochtend trendoverzichten te plaatsen. Ik doe dat z.s.m. als dat binnen mijn macht ligt.

Edward Leof