1,2,3 COUNT DOW(N)

In de klassieke technische analyse geldt een trendlijn als ‘betrouwbaar’ indien deze wordt verbonden door drie raakpunten. Dit geldt voor zowel steun- als weerstandlijnen. Naarmate deze lijnen met succes worden getest winnen zij aan importantie. Een breuk daarentegen is ‘valide’, zodra de breukmarge groter is dan 3% en/of gedurende twee aaneengesloten handelsdagen een feit is. Sinds de bodem in 2009 toont de weekgrafiek drie raakpunten in de ontwikkeling van de stijgende steunlijn. Deze week wordt belangrijk aangezien de meerjarige trendlijn in de Dow wordt getest.

Dow Jones Industrial Average vanaf 2009 (weekbasis)

 

 

 

 

In de Dow Jones Industrial Average tekent zich een ‘rising wedge’ af. Dit is een klassiek eindpatroon van een bullmarkt. Om die reden is een breuk onder de trendlijn (zie ingezoomd grafiek op dagbasis) een reden om aandelen die niet langer in een opgaande trend bewegen (boven een stijgende trendlijn verbonden met drie raakvlakken) van de hand te doen. Strenger selecteren dus wat nog wel en wat niet meer voldoet aan de voorwaarden om waarde toe te voegen.

Dow Jones Industrial Average vanaf 2009 op dagbasis

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse hanteert een – met ingang van heden verder verfijnd(!) – handelsmodel die ‘profit long’ signalen afgeeft bij (vermeende) toppen in een stijgende trend en ‘profit short’-alerts bij belangrijk geachte bodems. Tijdens opgaande trends wordt een ‘buy on weakness’-tactiek toegepast en omgekeerd een ‘sell on strength’-aanpak gedurende dalende trends. In de grafiek geven de lichtgroen gekleurde candles per definitie de correctiefasen binnen de lange termijn stijgende trends weer, echter bij het doorbreken van de glijdende ‘volatility’-stop loss worden ‘long’posities niet langer meer het voordeel van de twijfel gegund. Dan geldt ‘When in doubt, get or stay out’.

 

 

 

 

Dinsdagavond werd als gevolg van de 243,36 punten koersdaling in de Dow Jones Index de glijdende stop loss grens neerwaarts gebroken (zie grafiek). Deze breuk komt na een ‘bear setup’ en eerdere ‘stop loss’-alert. Hierdoor is de technische conditie van de Dow te vergelijken met eind maart / begin april dit jaar. Voorspellen is hier niet aan de orde, maar het enige wat u (en de technisch analist) kan doen is de toenemende verkoopdruk signaleren en hiernaar handelen. Bedenk, niemand dwingt u te beleggen en de beurs is de rest van uw leven open, dus handelingen die u nu verricht kunnen zo weer worden teruggedraaid (als de markt daartoe aanleiding geeft). TIP…beperk verliezen tot maximaal 7-8%, want bij grotere koersverliezen (> 8%) gaat het u verhoudingsgewijs steeds meer moeite kosten om nog ‘break-even’ te komen. Met het vrijgemaakte vermogen heeft u de gelegenheid om te zien naar betere herbeleggingsalternatieven.

S&P 500 index vanaf september 2011 met 14-daags RSI

 

 

 

 

De verkoopdruk komt niet als complete verrassing. De negatieve divergentie in het momentum waarschuwde voor een trendlijnbreuk (zie grafiek).

Dow Jones Stoxx 600 index vanaf september 2011

 

 

 

 

In de Europese DJ Stoxx 600 index gaat de beurskoers ook door de vangrail (zie ‘stop long’-alert).

De AEX bevindt zich in een lange termijn driehoek

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

De modelportefeuille volgt zo…

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN

Als gevolg van de stop loss alerts in de Amerikaanse & Europese beursgraadmeters wordt het belang in aandelen geheel verkocht tegen de openingskoersen hedenochtend.

EINDE BERICHT