Omslagmoment…

Op 17 maart van dit jaar verscheen op de voorpagina van The Economist een cartoon van twee avonturiers in een jungle. Beiden staan in oog met een schatkist gevuld met gouden munten en sieraden. De ene avonturier roept verbaasd uit: ‘THE RECOVERY?!!‘, waarop de andere avonturier vol ongeloof uitroept ‘Can it be…‘. Een gevaarlijk ogen slang kronkelt boven de hoofden van de schatzoekers. De illustratie vermeldde “…TO BE CONTINUED…”. Dat was dus bij een indexstand van de S&P 500 index op 1404,17. Deze index verloor vervolgens bijna -10% in ruim twee maanden. Afgelopen vrijdag sloot de S&P 500 index op 1433,19. De beursgraadmeter verloor vrijdag -1,66% (het grootste verlies sinds vier maanden). Op 17 maart jl. schreef The Economist ‘The outlook for the world economy is better than it was, but there are still big risks out there’.

Twee weken geleden werd de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, op de voorpagina van De Telegraaf aangehaald: ‘EINDE EUROCRISIS KWESTIE VAN TIJD’. Een week geleden meldde De Financiele Telegraaf ‘VS zien omslagmoment in euroschuldencrisis. Het IMF toonde zich optimistischer dan het Word Economic Outlook dat ze net hadden gepubliceerd. Meevallende detailhandelsverkopen in september bezorgden Wall Street maandag 15 oktober stevige plussen. Donderdag werd door De Financiele Telegraaf aangegeven dat de Europese leiders ‘vol optimisme’ aan hun top begonnen, want de eurocrisis lijkt nu beter beheersbaar. Het bericht dat het herstel in de Amerikaanse woningmarkt doorschoot in september naar het hoogste niveau in vier jaar overtrof ruimschoots de verwachtingen van analisten. The Conference Board meldde verbeterende omstandigheden in de Amerikaanse economie. Tot slot meldde Het Financieele Dagblad dat de Chinese economie weliswaar afkoelt, maar dat er aanwijzingen zijn dat de zwakste periode achter de rug is. Tot slot gaf het FD dit weekend aan dat de voorzitter van de Europese raad, Herman van Rompuy en de Franse president Francois Hollande menen dat het ergste voorbij is.

Vanuit een contrair standpunt en ten behoeve van ‘market timers’ lijkt het goed om weer even terug te gaan naar 17 maart 2012. The Economist schreef toen vlak voordat de positiever wordende stemming op Wall Street in negatieve zin omsloeg ‘There are tantalising signs of good news in the world economy‘. Wie toppen en bodems wil voorspellen zal begrijpen dat toppen worden geproduceerd bij goed nieuws en bodems bij slechts nieuws. Wie laag wil kopen en hoog wil verkopen doet er verstandig aan dit principe in het achterhoofd te houden.

De recente bodems in de S&P 500 index zijn intraday gevormd op 1430,53 en 1425,53.

S&P 500 index vanaf september 2012 + RSI

 

 

 

 

De S&P 500 index weerspiegelt het marktgedrag van alle beleggers gezamenlijk. De markt is sterker dan de afzonderlijke elementen (waarmee bedoeld wordt u en ik). De grafiek en de afgeleide relatieve sterkte index registreert duidelijk het risico van doorzettende zwakte. Een daling onder 1425  zou een omslagmoment inluiden.

De vraag rijst vervolgens wat dit betekent voor de korte en/of langere termijn. Hierover meer in het besloten deel van de website. Het besloten deel gaat niet in op ‘voorspellingen’, maar registreert slechts de feiten omtrent de kracht, richting en relatieve sterkte van (onderlinge) trends. Tot slot attendeer ik u op de mogelijkheid om in de komende 12 maanden verschillende beleggingspresentaties bij te wonen, waarin o.a. de aanpak van de methode LOEF u op het spoor zet van de meest kansrijke beleggingscategorieen (klik op de uitnodiging presentatie hieronder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het overzicht van de belangrijkste iShares op asset-allocatieniveau toont voor alle assets een stijgende trend. Op basis van relatieve sterkte gaat de voorkeur voor de lange termijn nog altijd uit naar goud, terwijl vastgoed achterblijft. Aandelen nemen een tweede plek in gevolgd door grondstoffen en obligaties.

 

 

 

 

 

 

 

Regionale relatieve sterkte in aandelen omgerekend in euro’s leidt tot de volgende voorkeur in de ranking (zie onder)

 

De zwakte met betrekking tot Noord-Amerika is met name toe te schrijven aan de sterkere euro in de laatste 10 weken.

Asset Allocatie (instrumenten) Fase

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastgoed begint sterker te worden. Met name Europees onroerend goed.

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sterke performance in de aandelenbeurzen in Griekenland, Spanje en Italie en geen enkele index in topvormingsgebied geeft aanleiding voor een positief marktbeeld voor aandelen. Op sectorniveau wordt het volgende gesignaleerd:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Geen wijzigingen in de modelportefeuille

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT