Happy Beursday

De 19e oktober is onder beursveteranen een speciale dag. Dat geldt in het bijzonder vandaag aangezien het 25 jaar geleden is dat de Dow Jones Industrial Average met 22,6% daalde. Nooit eerder was er een dag in de historie van de Dow Jones index geweest dat Wall Street in 24 uur een kwart van de beurswaarde verloor. Kan het opnieuw gebeuren? Het Financieel Dagblad schrijft vandaag dat door de opkomst van de electronische handel de beurs in een oogwenk opnieuw zo’n crash kan beleven.

25 jaar geleden – op 19 oktober 1987 – besloot Edward Loef (toen nog baliemedewerker bij de Rabobank in Zoetermeer) in het kader van zijn 23e verjaardag om zijn collega’s op de bank te tracteren op warme saucijzenbroodjes. Maar ’s avonds gingen twee grote witte dozen met de inmiddels afgekoelde lekkernij onaangetast mee op de fiets terug naar huis. Mijn collega’s hadden wel wat anders aan hun hoofd dan een minuutje aandacht voor de jarige. ‘s-Avonds thuis kwamen enkele ooms met een financiele functie benieuwd vragen hoe mijn dag op de bank was geweest. Sommigen hadden volgens mijn tantes ‘iets’ gedaan op de EOE-optiebeurs waar ze niet blij mee waren. Of neef Loef misschien kon uitleggen hoe het nu verder moest. Immers, hij werkte toch bij een bank?

 

 

Omdat neef Loef van mening was dat hier toch wel sprake was van een historische dag in de financiele geschiedschrijving besloot hij zich te verdiepen in de oorzaken en de gevolgen van deze zwarte dag.

FEM 31 oktober 1987 over ‘Black Monday’ en de gevolgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIE:

De wereldeconomie en de beurskoersen worden bepaald door menselijk handelen en falen. De belangrijkse drijfveren achter hausses en baisses zijn onze emoties. En hoewel computers en high frequency trading momenteel voor meer dan 70% verantwoordelijk zijn voor het aantal transacties afgesloten op de beurs…de mens zal altijd macht (= ook een drijfveer) willen blijven uitoefenen op zijn handel en wandel. Al moet af en toe de stekker eruit om erger te voorkomen.

Wilt u in het algemeen meer weten over het fenomeen van (flash)crashes, neem dan o.a. kennis van de informatie via de link hieronder:

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/fd9c4e38-16ee-11e2-b1df-00144feabdc0.html#axzz29jAfTY00

 

 

Ik wens u (vanachter een kop koffie met een warm saucijzenbroodje) een ‘happy beursday’.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Update modelportefeuille volgt…

Gewijzigde modelportefeuille (opname iShares Europe / Emerging Markets / China)

 

 

 

 

 

WEEKENDT(R)IP

Bezoek de beurs ‘FINANCE AVENUE’ in Brussel zaterdag 20 oktober 2012…

EINDE BERICHT