wel of geen uitbraak?

U heeft in de vorige publicatie kunnen lezen hoe de aandelenmarkt zich volgens enkele technische analyse beoefenaars zou moeten gedragen. De meningen lopen uiteen. Een vraag die na de stijging van vandaag aan de orde komt is of de aandelenbeurzen opwaarts zullen uitbreken of niet. Hieronder de reactie van LOEF Technische Analyse:

 

 

 

 

 

 

Het antwoord van de beursgoeroe dat hij ‘het’ ook niet weet is volgens LOEF de meest eerlijke reactie, maar dat is vanzelfsprekend ronduit teleurstellend. U verwacht van de ‘expert’ dat hij op z’n minst enige richting kan duiden. Toch is het niet zo makkelijk. Neem als voorbeeld de banksector die vandaag in positieve zin in de belangstelling stond. In de koersgrafiek van de DJ Stoxx 600 Banks wordt de bovenkant van de zijwaartse tradingrange van het afgelopen jaar opgezocht.

DJ Stoxx 600 index vanaf augustus 2011

 

 

 

 

De korte termijn opgaande trend is intact en kent een positief momentum (zie blauwe kleur meest recente drie candles) en in relatieve zin (zie chart onderin) krult de MACD van de relatieve sterkte lijn omhoog. De banksector lijkt weer een periode van outperformance ten opzichte van de DJ Stoxx 600 index tegemoet te gaan. Echter, dat was halverwege maart dit jaar ook zo en een gezegde zegt dat een weerstand een weerstand is tot het moment dat het tegendeel blijkt. In de periode februari t/m maart dit jaar werden maar liefst drie toppeng gevormd op fractioneel hogere niveaus boven de actuele slotkoers. Wat in de relatieve sterkte index (RSI, zie midden) opvalt is de negatieve divergentie via de lagere top. Een situatie die doet denken aan halverwege maart dit jaar. Vlak voor de recente opleving werd nog een ‘bear setup’ gesignaleerd ten teken van vermoedelijk een ‘fake-rally’. We zullen zien hoe het afloopt, maar anticiperen op een opwaartse uitbraak lijkt vooralsnog prematuur.

CONCLUSIE: wees selectief en focus op de regio’s, landen en sectoren die in een stijgende trend bewegen en negeer hetgeen niet (langer) aan de conditie van een stijgende trend voldoet.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen