Glazen bol versus Technische Analyse

De wakkere krant van Nederland berichtte hedenmorgen dat de Europese leiders vol optimisme(!) aan hun top beginnen. Volgens de Franse president Francois Hollande is het einde van de acute crisis in de eurozone ,,zeer dichtbij”. Als dat zo is, dan mag worden aangenomen dat de Europese aandelenkoersen anticiperen op een goede afloop. Nu hebben we geen glazen bol (behalve dan iemand die we lokaal tegenkwamen op de kermis), maar we hebben wel de technische analyse om een ‘reality-check’ te doen. Dat gaat als volgt:

Op basis van de beurskoers en afgeleide 20/120-daags koersgemiddelden zien we thans in de grote ‘Exchange Traded Funds’ dat de trends in de aandelenmarkten (blauw), obligaties (groen), commodities (paars), real-estate (bruin) en goud (geel) allemaal stijgend zijn. Welke assetcategorie moet nu het zwaarste wegen?

 

 

 

 

 

 

In het overzicht hierboven wordt per asset-categorie beoordeeld of de andere vier asset-classes sterker of zwakker presteren. Wat uit het overzicht op basis van weekslotkoersen blijkt is dat in de afgelopen week de iShares MSCI All Countries World Index (ACWI) een relatief koopsignaal afgeeft ten opzichte van de iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust. Alleen goud presteert op weekbasis nog relatief beter.

Indien de keuze wordt gemaakt voor aandelen, welke regio geniet dan de voorkeur?

 

Met een blik vanuit de ogen van de Nederlandse belegger zien we op basis van de beursnoteringen van de regionale ETF’s aan Euronext Amsterdam dat de iShares Europa al wekenlang relatief sterk presteert (lees: outperformance) en dat sinds enkele weken de iShares Emerging Markets ook beter beginnen te presteren ten opzichte van de iShares World en dat de sterke opleving vorige week in de iShares China 25 nu ook op het netvlies verschijnt.

‘YOU CAN SEE A LOT BY WATCHING’ (citaat Yogi Berra).

iShares MSCI ACWI index op weekbasis + relatieve sterkte overige (voornoemde) assets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de roze relatieve sterkte charts blijkt dat de iShares MSCI ACWI Index Fund vorige week (zie blauwe pijl) een ‘low’ noteert lager dan deze week en lager dan twee weken terug. Met andere woorden, vorige week is een bodem gevormd in de wereldaandelenindex. Hoewel de week nog niet om is en een uitbraak boven de koerstop van september (zie eerste weekcandle) nog geen feit is, blijkt in relatieve zin dat aandelen deze week t.o.v. overige asset-classes opveert. Aandelen zijn dus favoriet. De iShares Europe vertoont via de positieve MACD-kruising gisteren (zie grafiek onder) dat Europa sterker wil gaan presteren dan de iShares Emerging Markets.

iShares Europe versus iShares Emerging Markets op dagbasis vanaf oktober 2010

 

 

 

 

De opgaande trend in de iShares Europe is intact en een opwaartse koersuitbraak wordt voorbereid.

Rijst de vraag wat LOEF Technische Analyse met deze informatie doet? U leest het in het besloten deel. Gooi de glazen bol weg en neem een (proef)abonnement op toegang tot de trendoverzichten die u helpen de richting en de kracht van de trends in beursgenoteerde waarden en indices te bepalen.

In de vorige publicatie kunt u de trendoverzichten op basis van slotkoersen d.d. 17 oktober raadplegen.

In de modelportefeuille is de positie in commodities afgebouwd, waardoor er ruimte wordt gemaakt om in te spelen op de veranderende marktcondities. De volgende transacties (tegen slotkoersen hedenavond) worden vandaag doorgevoerd:

Koop EUR 25.000 iShares Europe

Koop EUR 10.000 iShares Emerging Markets

Koop EUR 5.000 iShares China 25

 

 

 

 

 

NB

Deze portefeuille wordt gestuurd op basis van waargenomen technische feiten en niet op basis van wat de chartist ‘denkt’ of ‘voelt’ (hoewel hiervoor wel aandacht op verzoek van velen).

EINDE BERICHT