Tegenstellingen

De weg naar succes ligt bezaaid met het risico van mislukkingen. Een vermogensbeheerder berichtte deze week meer geld te verdienen met het inschrijven (en later weer verkopen) van hoogrentende obligaties dan met (speculatie in) aandelen. Wie actief op de aandelenbeurs belegt of speculeert en op zoek gaat naar tips raakt al gauw het spoor compleet bijster. Gisteren verschenen op een populaire beleggingssite (www.iex.nl) twee columns onder elkaar op basis van technische analyse. De eerste analyse vermeldde ‘TA: Hogere bodem’ (= positief) en de tweede analyse van iemand anders vermeldde ‘The only way is…down’ (= negatief).

Een toegezonden TA-researchpaper van de bekende Amerikaanse technisch analist John Murphy merkte in een analyse van maandag 15 oktober jl. het volgende op:

The S&P 500 is at its moment-of-truth of truth as it tests broken resistance and MACD rolls over. This benchmark index is breaking above 1425 and this level turning into support over the last five weeks. $SPX fell over 2% last week, but finished right at support. A break below this support level would argue for a deeper correction. The August 2011 trend line marks a potential support level in the 1340-1350 area. Even though this seems like a drastic decline, note that the index fell around 200 points in May-June 2010 (ten weeks), 100 points in May 2011 (six weeks) and around 125 points in May 2012 (five weeks). Yep, it can happen quickly.

In dit kader doet de boodschap in een email afkomstig van de Stock Trader’s Almanac gisteren de wenkbrauwen van de technisch analist fronsen. Coverstories waarin bestaande trends worden doorgetrokken blijken in het verleden niet zelden een contra-indicator. De auteurs van de Stock Trader’s Almanac weten dat maar al te goed, dus lees hun commentaar:

This week’s Barron’s was the second time this year that featured a BIG Dow Jones Industrials number on the cover. The Dow’s all-time high of 14,165 appears with the headline “Almost There.” Covers with big Dow numbers on it make my contrary antennae twitch. Remember the famous 1979 BusinessWeek “Death of Equities” cover. However, Barron’s does not really qualify for the classic contrary magazine cover indicator – their recent record is pretty spot on.

 

 

 

 

 

De column afgelopen weekend ging o.a. in op ‘The whishy-washy market trend’, maar desondanks wordt door de positieve coverstory toch een positieve verwachting geschetst. Via de link naar Barron’s kunt u een artikel lezen over de verwachtingen omtrent een piek.

 

Toch zit er iets niet goed. Om een andere Amerikaanse technisch analist (Arthur Huprich, RaymondJames.com) uit een rapport van gisterenn te citeren: “I still feel that the current environment is exhibiting a split personality, meaning certain indices, segments, and stocks are in downtrends, others are bullish“.

Daarmee zijn we weer beland bij onze belangrijkste menselijke drijfveer…het onderbuikgevoel (lees: emotie). Enerzijds kunt u hier informatie verwachten om uw eigen beeldvorming te toetsen, anderzijds zegt LOEF Technische Analyse heel simpel het volgende:

VERTROUWEN IN EIGEN HANDELEN IS DE EERSTE VOORWAARDE VOOR SUCCES” (citaat Max Euwe, voormalig wereldkampioen schaken en wiskundeleraar). Het vertrouwen komt na jarenlang vallen en opstaan, na het boeken van successen en mislukkingen…om tot de conclusie te komen dat de zwakste schakel uzelf bent.

Conclusie:

Niemand weet waar de beurskoersen over een uur, dag, week, maand, kwartaal, jaar, decennium zullen noteren. Wat u kunt doen is u beperken tot hetgeen u kunt overzien en wat u kunt beheersen. Begint u dus eerst bij uzelf te rade te gaan wat u kunt en wat u wilt en wees niet de slaaf van (de visie van) een ander. Tenzij u uiteraard vertrouwen heeft in de persoon in kwestie. Want “Wie geen vertrouwen stelt in anderen, zal nimmer het vertrouwen van de anderen winnen” (citaat van Lao-Tse, Chinees filosoof)

S&P 500 index klassieke technische analyse…de opgaande trend is nog steeds intact…bulls en bears houden elkaar recent in wankel evenwicht met als gevolg een consolidatiefase. Een opwaartse uitbraak veronderstelt een doorgaande stijging, echter een trendbreuk onder (beide) trendlijnen en wijziging van richting.

S&P 500 index in 2012

 

 

 

 

 

De dagelijkse update van trendoverzichten verschijnt vandaag later.