DOW 100.000: Feit of fictie

Vorige week werd de uitkomst bekend van een (wereldwijde) enquete onder professionele beleggers, waarbij een meerderheid van de ondervraagden binnen 12 maanden een ineenstorting van de beurskoersen verwacht. Kortom, aandelen zijn risicovol (volgens de ‘experts’). Vorige maand merkte Jim O’Neill – de topman van Goldman Sachs Asset Management – in een interview op dat hij vreest voor een ‘crash op de obligatiemarkt’. Met andere woorden, vastrentende waarden zijn risicovol. Dan toch maar beleggen in onroerend goed dan? Of liever in scheeps-CV’s? Als u de media op de voet volgt dan (b)lijken ook deze varianten risicovol.

Op 1 augustus 1999 verscheen het boek getiteld, ‘Dow 100.000 Fact or Fiction’, waarin uitgelegd werd waarom “two decades of above-average economic growth with price stability” de Dow Jones Index in 2020 naar een indexstand zou moeten voeren van ca. 100.000. Het voorwoord was afkomstig van Ralph Acampora, een gerespecteerd technisch analist. Deze analyse werd in november 2000 bekrachtigd met de publicatie van een boek, getiteld “DOW 36.000: The New Strategy for Profiting from the Coming Rise in the Stock Market“. In dit boek werd aangegeven dat aandelen minder risicovol zouden zijn dan obligaties. Achteraf blijken deze publicaties niets meer en niets minder ordinaire trendextrapolatie, hetgeen uitermate riskant is in een wereld die voortdurend verandert. Die veranderingen zijn soms zo heftig, dat rustig van een berglandschap kan worden gesproken.

U kent inmiddels de afloop. De AEX bevond zich destijds om en nabij de top van de berg vlak in de avondschemering vlak voordat het donker werd. In de koersgrafiek hieronder ziet u hoe het 120-daags koersgemiddelde het landschap voor en na de top rond de eeuwwisseling in historisch perspectief plaatst. Voorlopig blijkt de voorspelling van een Dow Jones Index op 100.000 een fictie. Maar het is natuurlijk nog geen 2020.

AEX vanaf 1985 o.b.v. 120-daags koersgemiddelde

 

 

 

 

De koersgrafiek van het 120-daags koersgemiddelde in de AEX weerspiegelt hoe gaandeweg het vertrouwen in de Nederlandse aandelenmarkt is geslonken. Uit een grote geld-enquete dat het weekblad MARGRIET heeft gehouden onder vrouwen in Nederland blijkt dat meer dan de helft ervan (54%) weleens wakker ligt vanwege financiele problemen. Nog erger is dat 76% geldproblemen kent. Misschien nog erger is dat het verzwijgen van uitgaven, schulden of financiele problemen vroeg of laat funest is voor het vertrouwen in elkaar (citaat Annemarie van Gaal).

NB Wat op micr0-niveau geldt in de gezinshuishoudens geldt ook op macro-niveau tussen landen en regio’s.

Buitengewoon zorgelijk is het feit dat het vertrouwen in de Japanse aandelenmarkt sinds 1990 per saldo verslechtert ondanks tussentijdse oplevingen.

120-daags koersgemiddelde Nikkei-224 index vanaf 1985

 

 

 

 

Zorgelijk is ook dat het vertrouwen in de motor van de wereldeconomie – zijnde China – weinig goeds belooft. Het 120-daags koersgemiddelde in de Chinese Shanghai & Shenzhen 300 index loopt per saldo ook terug.

120-daags koersgemiddelde CSI-300 index

 

 

 

 

De hoop is gevestigd op een opleving in China. De exportcijfers in september nam met 9,9% toe, hetgeen ruwweg tweemaal zo hoog was als verwacht en ook duidelijk beter dan de 2,7% groei op jaarbasis die in augustus werd gemeld. Deze week wordt reikhalzend uitgekeken naar cijfers over de Chinese inflatie, de industriele output, detailhandelsverkopen en cijfers van het Chinese Bruto Nationaal Product over het derde kwartaal.

In de Verenigde Staten komen de bedrijfscijfers van het derde kwartaal uit en naderen de presidentsverkiezingen. Er is genoeg aanleiding voor een toename van de volatiliteit. Wist u trouwens dat volgens de statistieken van de koersuitslagen in de S&P 500 index vanaf 1950 de maand oktober de grootste koersuitslagen kent?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron/source: www.dshort.com

Terwijl de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 index recent aardig op weg lijken de top uit 2007 op te zoeken, zien we in de NYSE Composite nog altijd de contouren aftekenen van een enorm hoofdschouderpatroon.

120-daags koersgemiddelde in de NYSE Composite vanaf medio 1992

 

 

 

 

De breder samengestelde aandelenindex NYSE noteert nog niet boven de top van 2011 en blijft nog (ver) verwijderd van de top uit 2007. Terwijl de generaals uit de Dow Jones Industrial Average nog ca. 6% onder de historische top notereren, moet het ‘leger’ van normale aandelen nog 20% omhoog klimmen.

In Europa bedraagt de noodzakelijke klim in de DJ Stoxx 600 index naar de historische toppen uit 2000 en 2007 nog ruim 45%. Er is heel wat doping voor nodig om hier naar toe te fietsen.

120-daags koersgemiddelde DJ Stoxx 600 index vanaf 1998

 

 

 

 

De Stock Traders Almanac heeft anderhalf jaar geleden op basis de beschikbare data in de afgelopen eeuw een beeld geschetst voor de lange termijn. Deze koersgrafiek is te raadplegen in het besloten deel van deze site. U krijgt dan een indruk hoe realistisch het scenario van een Dow Jones Index op 36.000 of 100.000 is.

Trendextrapolatie Dow Jones Index opgesteld in de Stock Traders Almanac voor 2011

 

 

 

 

 

 

Op basis van de historische koersdata loopt de aandelenmarkt het risico in de komende jaren weer alle opgebouwde winst(en) vanaf het dieptepunt in 2009 in te leveren.

Op dit moment verdient goud als beleggingscategorie de voorkeur, daarna grondstoffen (dankzij de olieprijsstijging), aandelen nemen een middenpositie in, obligaties nemen een vierde plek in. Vastgoed is thans hekkensluiter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase overzicht Asset Allocatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase overzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase overzicht Sectoren VS & Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase overzicht Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht Dynamische Modelportefeuille o.b.v. slotkoersen d.d. 12 oktober 2012