Een nieuwe beurskrach?

Uit een enquete van State Street onder 300 institutionele beleggers wereldwijd, waaronder de grootste pensioenfondsen, assetmanagers en zakenbaken heerst de vrees dat de beurs binnen de komende 12 maanden zal instorten, zoals dat in 2008 eerder gebeurde. 71% van de ondervraagde beleggers houdt een beurskrach voor waarschijnlijk, terwijl slechts 20% beweert voldoende beschermd te zijn tegen zo’n crash.

Bron: Het Financieele Dagblad 11 oktober 2012

Eerder deze week schetsten het IMF, de Wereldbank en de OESO een uiterst somber beeld van de nabije toekomst. Het IMF spreekt over een ‘urgente situatie’. Indien de crisis voortwoekert, zullen de Europese banken hun balansen met $ 4500 miljard moeten inkorten. Met name de kapitaalvlucht is een bron van zorg. Buitenlandse beleggers hebben in de periode juni 2011 – juni 2012 ruim 500 miljard euro uit Spanje en Italie onttrokken. Dankzij de liquiditeitsoperaties van de Europese Centrale Bank is een kapitaalbalanscrisis nog voorkomen, maar de situatie is nu slechter dan een paar maanden geleden. Daar blijft het niet bij. Vandaag meldde Het Financieele Dagblad dat er nu Franse regio’s in geldnood komen. Het koepelorgaan van de Franse lagere overheden, de ADF, luidde woensdag de noodklok. De Financiele Telegraaf berichtte dat de grote Duitse economische onderzoeksinstituten in 2013 een halvering van de Duitse groei verwachten.

Hoe realistisch is nu de verwachting dat zich een nieuwe beurskrach zal voordoen?

We vragen het Robert Shiller. De heer Shiller is hoogleraar economie aan Yale University en hij schreef samen met George Akerlof een boek, getiteld ‘Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy and Why It Matters for Global Capitalisation. Shiller wijst op hetgeen in de hoofden van de mensen leeft. Zo heeft Shiller na de beurscrash van 1987 duizenden enqueteformulieren naar individuele en institutionele beleggers gestuurd, waaronder een lijst van 10 informaties die een mogelijke aanleiding hadden gevormd voor de beurskrach van oktober 1987. Hieruit bleek het volgende:

Het ging niet om het ‘echte’ economische nieuws, maar juist psychologische zaken, zoals het teruglopen van de Dow Jones Industrial Average zelf in de voorafgaande dagen aan de beurskrach. en vooral de val van 200 punten direct na de opening van Wall Street op die bewuste 19e oktober. Bijna 25% van de individuele beleggers verklaarden ‘besmet’ te zijn door de ‘angst’ van de anderen. Zo’n 35 procent van de individuele beleggers en bijna 55% van de institutionele beleggers hadden in de voorafgaande dagen met anderen gesproken over de beurskrach van 1929. Na de minicrash van 1989 deed Shiller een vergelijkbaar onderzoek met als uitkomst dat er eerder allerlei ander slecht nieuws was geweest. Ca. 35% had zelf gedacht dat een herhaling van de crash van 1987 een realistische mogelijkheid was en maar liefst 77% meenden dat ‘emotie en psychologie’ de echte aanleiding waren. De conclusie was dan ook dat marktdeelnemers verkochten uit angst dat anderen zouden gaan verkopen.

Jaap van Ginneken, massapsycholoog, schrijft in zijn boek ‘Breinbevingen’ het volgende: ‘Bij de plotseling neergaande lijn is echter opeens sprake van een veel strakkere en kortere koppeling tussen het gedrag van beleggers’. Een interessante constatering in het licht van de waargenomen ‘urgentie’ door het IMF. Het wachten is op een ‘trigger’ die u persoonlijk zo tot de verbeelding spreekt, dat dit voor u de spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen.

Dow Jones Industrial Average in 2012 + 14-daag RSI

 

 

 

 

De negatieve divergentie in de RSI bij de ontwikkeling van de dubbele top is een duidelijke waarschuwing voor een trendbreuk en lagere koersen. In het mechanische handelsmodel van LOEF Technische Analyse wordt een stop loss grens neerwaarts doorbroken (zie onder).

 

 

 

 

De stop loss in de S&P 500 index was woensdag al neerwaarts gebroken. Interessant detail donderdag is de intraday bearish reversal (zie onder). De S&P 500 index opende op 1432,82 en steeg naar 1443,90 om vervolgens op 1432,84 te sluiten.

 

 

 

 

 

 

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

Tags: , , ,