FIBO-top in S&P 500 index

In de Amerikaanse S&P 500 index is het patroon van hogere bodems nog wel intact, maar tekenen de contouren van een dubbele top zich af. Het ‘M’-patroon is nog niet helemaal voltooid, maar de aanwijzingen vanuit de wiskundige verhoudingen wijzen op toenemende risico’s van een grotere correctie in aantocht. Zo is de afstand tussen de bodem in oktober en top in oktober vorig jaar min of meer gelijk aan de afstand tussen de top in oktober vorig jaar en de top dit jaar (1474,51). Vorig jaar corrigeerde de S&P 500 index 61,8% van de rally, waardoor in november 2011 een bodem werd gezet op 1158,67. De bekende Fibonacci-ratio 61,8% tussen 1158,67 en 1474,51 wordt berekend op 1279,32. Dit niveau komt aardig overeen met de bodem van 4 juni dit jaar op 1278,18.

S&P 500 index met Fibonacci-retracements

 

 

 

 

In de Europese DJ Stoxx 600 index op weekbasis zijn we getuige van een mislukte opwaartse uitbraak boven de koerstop van maart dit jaar (= ‘bull’-trap), gevolgd door een daling uit een (bearish) ‘rising wedge’ (zie grafiek onder). In relatieve zin signaleren we ook een verzwakking in de MACD die wordt afgeleid van de relatieve sterkte ten opzichte van de 7,5% NEDERLAND per 2023. Dit fenomeen werd eerder waargenomen tijdens topvorming vorig jaar en dit jaar.

DJ Stoxx 600 index + relatieve sterkte versus 7,5 NL p. 2023

 

 

 

 

De conclusie luidt dan ook dat vanuit meerdere invalshoeken een casus is te maken voor een aanstaande correctiefase.

Wilt u het mondeling commentaar horen, kijk dan naar het reguliere beursinterview bij www.zoomin.tv

 

 

 

 

 

 

http://www.zoomin.tv/site/video.cfm/lang/nl-nl/video/484959/refcat//Daling-in-het-vatf

en voor het verhaal van Apple Inc. volg de volgende link:

http://www.zoomin.tv/site/video.cfm/lang/nl-nl/video/484957/refcat/Economie/TA-zakt-Apple-verder-doorf

 

 

 

 

 

 

Apple log-chart vanaf 2009…

 

 

 

 

Apple Inc. ingezoomd