Het evenwicht bewaren

Een manier om niet urenlang nagelbijtend naar beurskoersen te kijken of  de beweging ervan wel in de gewenste richting beweegt is afstand nemen. Nabeurs als de markt gesloten is het huiswerk maken op basis van slotkoersen geeft wellicht meer rust. De druk van een rood of groen oplichtende beurskoers wordt niet gevoeld en daardoor kan op een ontspannen wijze geanalyseerd worden wat de koersgrafiek ons aan nuttige informatie geeft.

De AEX-index is donderdag onder de glijdende volatility stop loss grens gesloten.

 

 

 

 

De belegger in aandelen uit de AEX-index doen er dus verstandig aan om hun individuele posities na te lopen, omdat het marktrisico toeneemt. Beleggers/handelaren in termijncontracten in de AEX zullen met hun gedrag immers ook de individuele koersvorming van de aandelen uit de AEX beinvloeden.

Trendstatus individuele AEX-aandelen

 

 

 

 

 

 

 

Uit het overzicht dat is samengesteld op basis van de beurskoers, het afgeleide 20-/120-daags simpel koersgemiddelde en de MACD van de relatieve sterkte ten opzichte van de AEX blijkt o.a. dat de aandelen Air France-KLM, ASML Holding, Fugro, Heineken, Reed Elsevier, Unibail, Unilever en Wolters-Kluwer zowel in een korte als lange termijn stijgende trend bewegen. Deze aandelen vertonen in de RS-kolom (Relatieve Sterkte) allemaal plussen. Deze aandelen presteren dus sterker dan de AEX.

TIP

Wanneer u de samenstelling van uw aandelenportefeuille vergelijkt met de fruitmand in de keuken en u ziet in de fruitmand een ‘rottende appel’ (bijvoorbeeld ArcelorMittal), dan kunt u besluiten om

1)  het rottende fruit te laten liggen (hetgeen de conditie van het overige fruit aantast) of

2) het rottende fruit te verwijderen en/of

3) het rottende fruit vervangen door vers fruit (zie de sterk presterende namen).

4) uit het aanbod van vers fruit een selectie maken

De aandelen Air France-KLM, ASML Holding, Reed Elsevier en Unilever worden geconfronteerd met een ‘V’erkoopsignaal. Blijft over vier andere namen.

In de ‘H’istorie van de vier opgebleven namen is het 1 dag geleden (zie groen kader kolom ‘H’) dat Unibail sterker gaat presteren dan de AEX en bij de overige namen is dat langer al een feit (Wolters Kluwer 6 dagen, Heineken 10 dagen, Fugro 19 dagen). Rijst de vraag welke van deze vier namen de voorkeur geniet.

Een blik op de trendstatus van de DJ Stoxx 600 index geeft aanwijzingen:

 

 

 

 

 

 

Al snel wordt duidelijk dat er vijf sectoren zijn die zowel in een korte als lange termijn trend opwaarts bewegen. Een ‘K’oopsignaal doet zich voor de DJ Industrial sector (die sinds 2 dagen relatief sterker presteert dan de brede markt). De DJ Stoxx Europe 600 Real Estate Investment Trust sector zit in een dalende korte termijn trend, maar wel een in lange termijn opgaande trend en sinds 2 dagen relatief een outperformance ingezet. Dit laatste is niet direct uit de rendementcijfers van de afgelopen 5 en 20 handelsdagen af te leiden en drie dagen geleden was er nog sprake van relatieve underperformance. Een wankel evenwicht derhalve.

Nee, dan lijkt de keuze voor de ‘Food & Beverage’-sector het meest de goede technische conditie van het aandeel Heineken te ondersteunen.

NB Dit is natuurlijk een momentopname op basis van dagelijkse slotkoersen. Om te weten waar het in het aandelenlandschap begint te bruisen is en wanneer het glas halfvol is of halfleeg zal dagelijks onderhoud moeten worden gepleegd om grip te houden op de veranderingen in de markt. De korte termijn belegger kan op basis van de trendoverzichten toetsen in hoeverre een bepaald aandeel nog (meer) in de smaak valt dan anders of ten opzichte van alternatieven. De lange termijn belegger zou nog meer afstand moeten nemen (door niet dagelijks maar wekelijks of maandelijks de situatie te toetsen), waardoor de korte termijn beweging veel beter in een lange termijn perspectief kan worden geplaatst.

HEINEKEN vanaf 2000 + relatieve sterkte versus AEX

 

 

 

 

De relatieve sterkte en de trend van Heineken is bijzonder positief, maar duidelijk is ook dat momenten zijn geweest in de historie dat de winstnemingen de overhand nemen. Het beste wat u naar het oordeel van LOEF Technische Analyse kunt doen is de richting van de trend respecteren zolang het duurt en ervoor te zorgen dat u technieken gebruikt, waardoor u na het inslaan van uw aandelen (in het voorbeeld Heineken) niet in de vangrail beland. Niet zelden blijkt de oorzaak van het raken/doorbreken van de vangrail (lees: stop loss grens) niets te maken te hebben met het bedrijf van uw keuze, maar door de marktomgeving. Helaas wordt de marktomgeving door zoveel factoren beinvloed dat het misschien beter is om u te concentreren op wat u kunt controleren en dat is een periodieke ‘reality-check’ omtrent de status van de gewenste richting van de beurskoers.

DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

De opgaande trend in de breder samengestelde DJ Stoxx 600 index is nog altijd intact. Uit de relatieve sterkte kolom in het overzicht hierboven  kan worden afgeleid dat chemie na 29 handelsdagen outperformance naar underperformance draait. Vindt u het specifieke risico van individuele aandelen te groot dan is er altijd nog met ‘Exchange Traded Funds’ de mogelijkheid om actief in te spelen op de dynamiek in de financiele markten.

Aan deze update wordt gewerkt

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

De dynamische modelportefeuille ziet er op basis van slotkoersen d.d. 4 oktober jl. als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

De gesloten posities (w.o. 1 oktober jl.) ziet u in het overzicht hieronder:

 

 

 

zie voorgestelde wijzigingen 30 september jl.

EINDE BERICHT