Wereld vraagt om verzorging

Uit de World Economic Outlook van het Internationale Monetaire Fonds blijkt dat de gezamenlijke staatsschuld van de ontwikkelde (OESO-)landen op ‘oorlogsniveau’ is beland. Uit historische studies blijkt dat een gebalanceerde oplossing moet worden gezocht in het niet verder laten oplopen van de schuldenberg in combinatie met het stimuleren van de economische groei. Daarbij is monetaire verruiming wenselijk. Vrije vertaling LOEF Technische Analyse: bezuinigen en tegelijk meer gaan uitgeven.

Kortom de homo economicus ligt nu als een patient (in of bijna in coma) op de intensive care, we houden de patient kunstmatig in leven via het infuus en hopen ondertussen dat de zintuiglijke prikkels weer allemaal vanzelf gaan functioneren. De familieleden achter het glas kijken toe hoe de artsen het herstel proberen te bevorderen, maar zien ook het voortdurend gekibbel tussen de mannen in de witte jassen. We weten dat de artsen het best goed bedoelen, maar vertrouwenwekkend is het tafereel allerminst.

Amerikaanse staatsobligaties presteren onder de huidige omstandigheden nog als een veilige ‘wachtkamer’ (zie grafiek), maar de hoop binnen het stijgende trendkanaal kent van tijd tot tijd een plafond bij het bereiken van de weerstandlijn.

 

 

 

 

Eens komt het moment dat de staatsobligaties die (massaal) zijn opgekocht door Centrale Bankiers de weg terug moeten vinden naar de ‘vrije markt’. Ingezoomd op de 30-jaars US Treasury Bond (zie onder) is de stijgende trend van de afgelopen maanden nog steeds intact in weerwil tot berichten in de media (vandaag in Het Financieel Dagblad: ‘Vermogensbeheerder Ashmore: Amerikaanse staatsobligaties zullen 30% in waarde dalen’).

 

 

 

 

De week is nog niet helemaal voorbij, maar de 3,75% Nederlandse staatslening per 15 januari 2023 herstelt zich binnen een symmetrische driehoek en boven een stijgende steunlijn.

 

 

 

 

Aandelen hebben als beleggingscategorie thans de voorkeur boven (staats)obligaties (zie weekendupdate). Europa presteert als gevolg van de herstelbeweging in de euro relatief sterker dan Wall Street, maar op beide continenten is een verzwakkend momentum een potentieel risico. In dit kader is de Europese DJ Stoxx 600 Health Care een sector waar u zich nog geen zorgen over hoeft te maken (zie grafiek hieronder).

 

 

 

 

De Health Care sector is in de afgelopen maanden uitgebroken naar nieuwe recordhoogte en de pullback naar het uitbraakniveau lijkt tijdens de recente correctiefase voltooid. Sinds begin 2009 presteert de Health Care sector beter dan genoemde staatslening (zie groene chart onderin) en sinds april vorig jaar presteert de Health Care sector ook beter dan de DJ Stoxx 600 index. Na een paar weken van relatieve zwakte keert de belangstelling voor de Health Care sector nu terug. Zorg goed voor de samenstelling van uw beleggingsportefeuille en kijk naar wat de beurskoers in de DJ Stoxx 600 Health Care voor u kan betekenen.