Nog honkvast boven AEX 327

“Aaneenschakeling van slecht nieuws doet beurzen buigen. AEX verliest bijna 2% door spanning rond Spanje en onduidelijkheid over noodfonds”. De koersreactie in de aandelenmarkten komt voor de bezoekers van deze website niet als een complete verrassing. Op 18 september jl. werd op basis van de koersontwikkelingen op wereldschaal (zie chart iShares MSCI All Countries World Index) een gretigheid onder aandelenbeleggers gemeten met behulp van indicatoren op basis waarvan een neerwaartse reactie ‘voorspelbaar’ was.

 

 

 

 

Achteraf is dit makkelijk ‘scoren’. Maar de beroemde honkbalspeler Yogi Berra zou ooit gezegd hebben: “If you don’t know where you going, you probably wind up somewhere else”. Of zoals een hoofdeconoom van een Belgische vermogensbeheerder recent zeer terecht opmerkte: “Als je in een rijdende auto pas bij elke kruising beslist welke afslag je neemt, dan lijk je wel besluitvaardig, maar dan weet je niet waar je uiteindelijk heen gaat“.

Technische Analyse wordt wel gebruikt om te voorspellen, maar feitelijk is die benadering discutabel. Technische Analyse wordt minder discutabel door vooraf definities te hanteren omtrent het herkennen van trends en trendomslagen en gedragsregels om de veranderingen in trends te bespelen. Technische Analyse is een verzamelnaam van technieken die behulpzaam kunnen zijn bij het beantwoorden van vragen wat te doen wanneer er een bepaalde situatie zich voordoet. De route vooraf plannen maakt het bereiken van de juiste bestemming waarschijnlijker dan zonder voorbereiding op pad gaan. En als zich onderweg een situatie voordoet, waarover is nagedacht, kan behendiger worden geschakeld. Geen garantie op succes natuurlijk, maar wel een serieuze poging om de statistische kans op succes te vergroten.

Met het verleden als gids zien we in de koersgrafiek van de AEX rond de recente hoogtepunten een ‘SELL GREED’-alert in de koersgrafiek. Deze situatie deed zich vorig jaar ook in februari voor en de top die hierna op een iets hoger niveau tot stand kwam leidde eind maart vorig jaar een correctiefase in. Om te voorkomen dat we van de weg raken lijkt het zinvol om de recente bodem voorafgaand aan de rally naar de laatste top als vangrail te beschouwen voor hausseposities of haussekansen. Vorig jaar bleek een daling onder deze vangrail een meer serieuze correctiefase in te luiden. Noteer daarom AEX 327 als krititieke grens om de opwaartse ambities nog een keer een kans te geven. Onder AEX 327 zal de aandelenbelegger van het veld af moeten en in het honk belanden.

AEX vanaf 2012

 

 

 

 

 

 

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendfase Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

LOEF Dynamische Modelportefeuille o.b.v. slotkoersen d.d. 26 september 2012: