Tactisch spel

De Dow Jones Industrial Average daalde -101,37 punten (-0,8%). De AEX steeg met 2,66 punten (+0,8%). Beleggers in aandelen moeten voorbereid zijn op een stapje terug. Negatieve divergenties in de momentumindicatoren wijzen in de richting van topvorming. In hoeverre een significante top wordt gezet of sprake is van een tijdelijke onderbreking van de opgaande trend is onderwerp van studie hieronder.

DJ Stoxx 600 index + 14-daags RSI

 

 

 

 

Uit het trendoverzicht hieronder, waarin de iShares MSCI All Countries World Index als benchmark figureert, blijkt in relatieve zin ‘K’oopsignalen op te leveren in de ETF’s van de vastrentende waarden.

 

 

 

 

 

De iShares Barclays 20+ jr T-Bond Fund herstelde de beurskoers zich boven het 20-daags gemiddelde, waardoor de korte termijn (KT) trend weer stijgend is. De lange termijn (LT) trend is overigens negatief. In de S&P 500 index zien we het omgekeerde (zie rode driehoek omlaag). De beurskoers daalde onder het 20-daags gemiddelde, waardoor de korte termijn trend dalend is. De lange termijn trend blijft overigens positief.

De iShares Barclays Agrregate Bond Fund en International Government Bond Fund bewegen nog in korte en lange termijn opgaande trends, terwijl het beeld voor Wall Street dus op korte termijn verzwakt, maar de opgaande trends in de ‘Emerging Markets’ en in de iShares MSCI ACWI index zelf zijn ongeschonden (nog) positief.

Het relatieve verkoopsignaal in de iShares Trust S&P 500 index op dagbasis ten opzichte van de wereldaandelenindex is nog niet alarmerend. Belangrijker is de grotere beweging, omdat de golven in de beurskoersen nu eenmaal belangrijker zijn om op te surfen dan de rimpelingen die samen de golfbeweging veroorzaken. Om die reden pleit LOEF Technische Analyse ervoor om in het weekend kennis te nemen van de grote lijnen en de dagelijkse input te gebruiken voor de ‘fine-tuning’. In dit kader valt op dat iShares Trust S&P 500 index op weekbasis(!) in de afgelopen jaren per saldo weer een opstuwende golfbeweging vertoont, waarbij we momenteel getuige zijn van een neerwaartse krul. De beweging vergeleken met de ETF op langlopend Amerikaanse staatspapier (20 jaar +) zien we de groen/zwarte MACD-indicator per saldo in de laatste twee maanden omhoog bewegen. De wekelijkse relatieve veranderingen weergegeven via de roze lijn worden hierdoor gedempt, waardoor in slow motion bekeken kan worden waar de voorkeur van de belegger naar uit gaat. Het geeft veel meer rust (en tijd) om af en toe de bakens te verzetten in plaats van de dagelijkse hectiek van de ‘lach of ik schiet’-show op de beurzen.

Amerikaanse aandelen presteren dus beter dan Amerikaanse staatsobligaties op weekbasis, maar daarentegen blijkt op weekbasis de iShares Gold Trust ten opzichte van aandelenbeleggingen wereldwijd recent de leiding te nemen. Goud als asset class wordt dus per saldo aantrekkelijker bevonden dan aandelenbezit.

iShares Gold Trust versus iShares All Countries World Index vanaf augustus 2008

 

 

 

 

CONCLUSIE

Beleggen op de beurs is een behendigheidsspel waar de spelers op het veld zich bereid moeten tonen om zich dynamisch te bewegen. Sommigen kiezen om reden van een hoge leeftijd bijvoorbeeld voor een defensief speelvlak (lees: koesteren van opgebouwd kapitaal voor pensioen e.d.), terwijl anderen (vaak van relatief jongere leeftijd) kiezen voor een offensieve opstelling om in hun jeugdige ambitie punten te scoren. De middenvelders proberen het geheel van het speelveld te overzien en zullen voortdurend ‘rebalancen’ om beurtelings aanvallend of verdedigend te acteren.

De terugval in de aandelenmarkten kan wellicht worden opgevangen op nog iets lagere niveaus om daarna weer in de aanval te gaan naar nieuwe hoogtepunten. Maar de coach kijkt vanaf de zijlijn toe om de condities van spelers te bewaken. De negatieve divergentie in de Europese DJ Stoxx 600 index vraagt nu even om een defensieve houding.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

MODELPORTEFEUILLE volgt in de loop van de dag….