Emerging Markets profiteren…

In de getoonde trendoverzichten in het besloten deel van deze website bleek in het afgelopen weekend dat de beursindices in de opkomende landen sterk zijn gestegen. The Financial Times berichtte eind vorige week over de richting van de geldstromen in de wereld: ‘Equity fund inflows at four-year high’. Als verklaring voor de grote instroom wordt gewezen naar de agressieve stimuleringsmaatregelen door de centrale bankiers in Europa, de V.S. en Japan. In de afgelopen week werd het meest geinvesteerd in de opkomende landen.

In de kolom W/V 20 D blijken de iShares MSCI Emerging Markets Index Fund in de afgelopen 20 handelsdagen met 4,2% in waarde te zijn gestegen ten opzichte van 3,5% in de iShares MSCI All Countries World Index.

 

 

 

 

 

De 6,2% koerswinst in de iShares Trust S&P Europe 350 index vertoont in de afgelopen 20 handelsdagen een nog beter resultaat. Terwijl volgens Het Financieele Dagblad beleggers zenuwachtiger worden over het ontbreken van een reddingsplan voor Spanje (donderdag a.s. is een belangrijke dag) rijst de vraag welke regio op de korte termijn de voorkeur verdient.

Volgens de methode LOEF is een belegging (long only) vanuit technisch perspectief alleen zinvol als wordt voldaan aan het principe van een stijgende trend. Op basis van de actuele beurskoers en de afgeleide 20-daags en 120-daags simpele gemiddelden is dit zowel van toepassing voor Europa als de ‘Emerging Markets’. Als beiden stijgend zijn, dan geeft een relatieve sterkte meting het antwoord op de gestelde vraag (zie grafiek).

iShares Emerging Markets + relatieve sterkte versus iShares Europe (luidende in euro’s met een notering aan Euronext Amsterdam).

 

 

 

 

De grafiek op dagbasis vertoont in de laatste twee weken een sterkere instroom in de opkomende landen. Korte termijn beleggers – en vooral degenen die zich zorgen maken over Europa – weten nu waar de prioriteit gelegd kan worden.

Lange termijn beleggers zijn alert gemaakt op de recente positieve ontwikkeling, echter dezelfde vergelijking op basis van wekelijkse koersdata (zie onder) vanaf september 2008 laat nog een relatief zwak beeld zien ten opzichte van Europa. De groen/zwarte MACD afgeleid van de roze relatieve sterkte lijn beweegt nog omlaag.

iShares Emerging Markets + relatieve sterkte versus iShares Europe (in euro’s gemeten) op weekbasis

 

 

 

 

 

CONCLUSIE

De geldstromen richting Europa en de opkomende landen wordt gesignaleerd en het is de taak van de technisch analist u hierover te informeren. De relatieve voorkeur voor de ‘opkomende landen’ neemt toe ten koste van Europa, maar vooralsnog lijkt dit met het oog op de weekgrafiek een tijdelijk fenomeen, maar ook dat kan op termijn veranderen. Ook het signaleren van die verandering is de taak van de technisch analist.

Verandering in ons vak is de enige constante. Wie bereid is om zich tijdig aan de veranderende omstandigheden aan te passen krijgt de kans om hiervan te profiteren. Maar dan moet u de verandering ook wel tijdig(!) kunnen signaleren. In het trendoverzicht hierboven ziet u in de kolom ‘H’ van ‘H’istorie dat het relatieve koopsignaal 9 dagen oud is. Vandaag leest u in de krant waar de ‘grote instroom aandelenfondsen’ plaatsvindt. Als u het nieuws voor wilt zijn, is het volgen van de beurskoers voldoende.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

LOEF Dynamische Modelportefeuille o.b.v. slotkoersen d.d. 24 september 2012