Toren(s) van Babel in scherven?

Vorige week werd in een update over ‘business cycles’ ingegaan op de verschillende cycli in de economie. Tijdens een opgaande cyclus neemt de onderlinge bereidheid om mee te bouwen (en te profiteren) van de economische groei toe. In deze fase overheersen de positieve impulsen en neemt de tolerantie toe. Tijdens dit proces kan het gebeuren dat de architecten van het economisch bouwproject doorschieten in hun ambities. Bij het bouwen van een groot rijk heeft de geschiedenis historische figuren geleverd die in hun ambities helaas doorschoten naar desastreus fanatisme. Denk binnen een Europees kader o.a. aan de Romeinse keizer Julius Ceasar, Karel de Grote, Napoleon Bonaparte en Adolf Hitler.

Geef het volk ‘brood en spelen’, want zo wordt het volk rustig gehouden. Het voorkomt opstanden. Tijdens een neergaande cyclus neemt de onderlinge tolerantie en solidariteit af. Hele bevolkingsgroepen vallen uiteen en een negatieve spiraal wordt ingezet. Dit uit zich op allerlei manieren. Vorig jaar brak begin augustus na een vreedzaam protest in de wijk Tottenham (Londen / Engeland) een enorme opstand uit die zich vervolgens verspreidde naar Birmingham. Volgens buurtbewoners als gevolg van sluimerende sociale onrust gevoed door armoede en hoge werkloosheid. Misschien een krankzinnige vergelijking…een vreedzame samenkomst in het Groningse plaatsje Haren van (werkloze?) ‘twitteraars’ liep afgelopen vrijdag volledig uit de hand. Welke plaats in Nederland (of buitenland) is de volgende die wordt getroffen?

The Economist gaat op de voorpagina van 22 september iets verder dan de lokale problemen in ons binnenland. De vraag ‘Could China and Japan really go to war over these? (lees: eilandjes in Oost-Azie) wordt voorzichtig beantwoord met ‘sadly, yes’. Het Financieele Dagblad bericht dat zonder toenaderingspogingen tussen Seoul en Peking de mondiale economie hard geraakt wordt. U begrijpt, dat is niet de bedoeling, want dan neemt de werkloosheid wereldwijd toe met als gevolg potentieel wereldwijd opstanden die lokale geweldsexplosies als in Engeland vorig jaar en afgelopen vrijdagnacht in Haren doen verbleken. Het FD meldt: ‘Jonge ondernemers stellen nieuwe investeringen in China al uit’. Ondertussen heeft u op teletekst (zie onder) kunnen lezen dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) haar verwachtingen voor de groei van de wereldhandel heeft verlaagd.

 

 

 

 

 

 

 

U leest het goed…‘minder dan de helft van het gemiddelde in de voorbije twintig jaar’

De actuele situatie is nu dat alle hoop in Europa, de Verenigde Staten en Japan is gericht op de ‘lenders of last resort’. Daarmee worden de centrale banken bedoeld. Deze instituten worden zo aangeduid wanneer zij een bankroet of implosie van het financieel systeem willen/moeten voorkomen door extra geld ter beschikking te stellen wanneer andere instituties hiertoe niet meer bereid kunnen of willen zijn. De Europese Centrale Bank gaat onbeperkt staatsleningen opkopen, de Amerikaanse Federal Reserve gaat leningen opkopen en de Bank of Japan roert zich nu ook. Met een schuin oog wordt nu gekeken naar de PBOC (= ‘People’s Bank of China’) voor monetaire verruiming.

Jaap van Duijn betoogde dit weekend in een artikel in De Financiele Telegraaf dat de Europese Centrale Bank een ‘bad bank’ zou kunnen worden als de balans wordt opgeblazen met leningen die niemand wil hebben of waarvan de vraag is of ze allemaal terugbetaald zullen worden. Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat de nieuwe ECB-wolkenkrabber in aanbouw 350 miljoen euro duurder uitvalt dan begroot. Afgelopen vrijdag werd tijdens de bouw het hoogste punt van de ECB-toren bereikt. Op 5 juli werd in Londen ‘THE SHARD’ (lees: ‘de scherf’) in gebruik genomen. The Shard is de hoogste toren van Europa.

Vorig jaar oktober schreef Vikram Mansharamani in het blad FORBES een artikel getiteld: ‘SKYCRAPERS ARE A GREAT BUBBLE INDICATOR’. Wolkenkrabbers zijn een symbool van economische voorspoed en financieel succes, maar hebben een beruchte reputatie om en nabij voltooiing van het bouwwerk financiele depressies in te luiden (zie overzicht afkomstig uit Forbes 3 oktober 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Verenigde Staten wordt in New York nog steeds gebouwd aan de ‘Freedom Tower’ die de ingestorte torens van het WTC vervangt. De bouw is waarschijnlijk in 2013 klaar en dan 15 meter hoger dan de oorspronkelijke Twin Towers en dan weer het hoogste gebouw van de Verenigde Staten.

Op 22 juni dit jaar werd bekend dat China het hoogste gebouw ter wereld wil bouwen. Het gebouw – ‘Sky City’ genaamd – moet 838 meter hoog worden en de ‘Burj Khalifa’ in Dubai (hoogte 828 meter) overtreffen. Hieronder treft u het koersverloop aan van de beursgraadmeter in Dubai vanaf 2007:

Dubai Financial Market index vanaf 2007

 

 

 

 

De beursgraadmeter in Dubai noteerde afgelopen vrijdag ca. 85% onder het hoogste koersniveau van eind 2007.

CONCLUSIE

De bouwers van keizerrijken en wolkenkrabbers blijken in praktijk niet zelden overmoedig. De bedoeling van de ijdele plannen van de (financiele) machthebbers is om één volk te smeden en  met één taal te spreken. Wat we nu echter zien is één grote Babylonische spraakverwarring met elkaar over hoe we de economische problemen moeten oplossen. Jaap van Duijn schreef zaterdag: ‘We leven in uitzonderlijke tijden’. Naar de mening van LOEF Technische Analyse zou deze opmerking wel eens zeer juist kunnen blijken als straks de ‘Lenders of Last Resort’ slecht gemetselde torens van Babel blijken te zijn.

 

Technische conditie ETF Asset Allocatie (trendfase, rendementen 1 week t/m 12 maanden, RSI en Stochastics)

 

 

Overzicht onderlinge relatieve sterkte ETF Asset Allocatie (+ historie t/m laatste 11 weken).

 

 

 

 

 

 

 

 

De prijs van goud vraagt in de asset allocatie nu de hoogste prioriteit. Op de korte termijn is sprake van een ‘overbought’-conditie, maar in relatieve zin neemt de goudprijs nu de leiding. Op de tweede plaats wegen grondstoffen nog het zwaarst (oppassen met de component olie die zwaar is vertegenwoordigt in de commodity-index), aandelen nemen plaats in het midden, gevolgd door onroerend goed en vastrentende waarden.

In de categorie ‘aandelen’ gaat de voorkeur in volgorde uit naar Europa, Opkomende landen, Noord-Amerika, Asia-Pacific, Japan en in de laatste plaats China.

In de categorie ‘grondstoffen’ verzwakken de ‘granen’ relatief. de ‘Softs’, ‘Livestock’ en ‘Agriculture’ presteren relatief zwak, maar de ‘energy’, ‘petroleum’, ‘industrial metals’ en ‘precious metals’ presteren nog relatief sterk.

Trendfase Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Valutaparen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dynamische Modelportefeuille

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN op maandag 24 september 2012

De iShares Properties US zijn onder het 120-daags gemiddelde gedaald, waardoor de lange termijn stijgende trend wordt bedreigd. De vastgoedpositie wordt daarom verkocht ten gunste van de Europese iShares European Property (ISIN IEOOBOM63284), zie chart omgekeerde bullish (H)oofd(S)chouderformatie + voltooide pullback naar uitbraakniveau.

 

 

 

 

De positie in edele metalen wordt opgehoogd met EUR 5.000 (2 x 2500 in de bestaande posities ETF goud en zilver) zodra er een beperkte reactie optreedt.

Een bedrag van EUR 25.000 wordt aangewend voor een belegging in Robeco Commodities….

 

 

 

 

Een bedrag van EUR 2500 wordt aangewend voor de aankoop van iShares Stoxx Europe 600 Chemicals (ISIN DE000A0h08eo).

 

 

 

 

Een bedrag van EUR 2500 wordt aangewend voor de aankoop van aandelen SOLVAY

 

 

 

 

Een bedrag van EUR 2500 wordt aangewend voor de aankoop van aandelen Sanofi-Aventis 

 

 

 

 

NB

De posities worden ingenomen op basis van de richting van de trend en de mate van onderlinge relatieve sterkte zonder rekening te houden met persoonlijke beursvisies!

EINDE BERICHT