Wall Street ALERT !!!

De Dow Jones Industrial Average sloot gisteravond met 18,97 punten winst en daardoor op de hoogste stand van dit jaar op 13.596,93.  Circa 5 jaar geleden – op 18 september 2007 – schoot de Dow Jones Industrial omhoog van 13.403,42 naar 13.739,39. Die sprong leidde in oktober 2007 tot de ‘top der toppen’ in de bekendste beursgraadmeter van deze wereld. Volgens het onderzoeksbureau ‘Market Vane’ is de bullish consensus met een percentage van 70% vorige week nog hoger dan de 69% die werd gemeten in oktober 2007 en tijdens de marktpiek in maart van dit jaar. Dit geeft reden om na de recente euforie over de aangekondigde maatregelen van de centrale bankiers in de wereld ons af te vragen welke nieuwe impulsen er verder nog te bedenken te zijn om de beurskoersen op het huidige peil te houden of te laten stijgen.

De aanhangers van de Dow Theorie zijn alert op de koersdaling in de Dow Jones Transportation Average die gisteren met 141,39 punten daalde. Deze daling van -2,8% heeft geleid tot nieuwe dieptepunten in de relatieve sterkte lijn ten opzichte van de Dow Jones Industrial Average (DJIA)

Dow Jones Transportation Average + RS-lijn vs DJIA

 

 

 

 

In de weekgrafiek is de relatieve verzwakking van de transportindex een technische conditie overeenkomstig de beweging in september 2007 (zie aanduiding in de hieronder afgebeelde weekgrafiek).

 

 

 

 

De cilinders in de Amerikaanse economie lopen niet lekker en de ervaring in de laatste vijf jaar leert ons dergelijke signalen serieus te nemen. De boodschap van dit bericht impliceert dat de recente euforie omtrent de redding van de wereldeconomie mogelijk veel te voorbarig is. Dit genotuleerd hebbende ligt extra aandacht voor risicobeheer van long posities in de aandelenmarkten voor de hand. De opgaande trends in de Dow Jones Industrial Average, S&P 500 index, de Europese DJ Stoxx 600 index, etc. etc. dienen vanzelfsprekend te worden gerespecteerd, maar de kunst is om eventuele opgebouwde winsten niet meer te laten verdampen. Stel daarom grenzen ten aanzien van koersniveaus waaronder u uw huidige posities niet langer wenselijk vindt. Stel deze vraag vooraf om deze niet achteraf met spijt te gaan stellen.

Aan de update wordt gewerkt.

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

De waarde en samenstelling van de dynamische portefeuille ziet er op basis van slotkoersen d.d. 20 september 2012 als volgt uit:

 

 

 

 

 

Gisteren zijn drie posities met exposure in grondstoffen gesloten. De recente valutaire ontwikkelingen (daling van de US dollar) en correctie in de olieprijs geven aanleiding om de risico’s te beperken. De cashpositie bedraagt thans 38%, hetgeen onderwerp van studie is voor een herbelegging.

 

 

EINDE BERICHT