Op de rails met SOLVAY

Terwijl de Amerikaanse Dow Jones Transportation Average – oorspronkelijk door Charles Dow in juli 1884 samengesteld uit 9 aandelen van spoorwegbedrijven en 2 andere ondernemingen – wijst op een klassieke Dow Theory ‘non-confirmation’ ten aanzien van de toekomstige groeiperspectieven in de Verenigde Staten, trekt een modeltrein van het chemieconcern SOLVAY de aandacht van de chartist. In de eerste plaats natuurlijk vanwege het feit dat ondergetekende chartist vroeger dankzij een grote modelspoorbaan door vader LOEF van de straat werd gehouden, maar in de tweede plaats naar aanleiding van een gesignaleerd relatief koopsignaal gisteren in het aandeel SOLVAY ten opzichte van de BEL-20.

Eerst hieronder een belangrijke factor ter kennisname voordat u het aandeel SOLVAY gaat spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl Spanje officieel steun zal moeten vragen en Frankrijk mogelijk op termijn zal volgen als gevolg van dramatische inkoopcijfers (= persoonlijke inschatting van LOEF), zijn het niet de verwachtingen die voor u van belang zijn om te weten, maar de reacties op de gemelde feiten en omstandigheden. In dit kader is het veelzeggend dat in een aandelenklimaat dat sinds de eeuwwisseling wordt geplaagd door frustrerende ups and downs, de Europese chemiesector goed op de rails ligt.

Om aan te tonen hoe solide de Europese DJ Stoxx 600 chemiesector presteert ten opzichte van de DJ Stoxx 600 index is een blik op de (roze) relatieve sterktelijn in de afgelopen jaren veelzeggend.

 

 

 

 

De Europese chemiesector is begin deze maand uitgebroken naar nieuwe hoogtepunten. De relatieve sterktelijn bevestigt de nieuwe hoogtepunten. Het aandeel SOLVAY is dit jaar al met 48% gestegen. Vergelijk dat eens met de koersprestaties van de DJ Stoxx 600 chemiesector dit jaar (+ 24,9%), de DJ Stoxx 600 index dit jaar (+ 12,25%) of de BEL-20-index (+ 18%) en AEX-index (+ 6,9%).

In het besloten deel van deze website heeft u vandaag de volgende update inzake de trendstatus van de BEL-20 index kunnen bestuderen:

 

 

 

 

 

 

In de ‘H’istorie van de relatieve sterkte kolom ziet u in een groen kader het getal ‘1’. Dat wil zeggen dat een handelsdag geleden een relatief koopsignaal is gesignaleerd (na 19 dagen daarvoor een relatieve verkoop). Het koopsignaal werd veroorzaakt door een positieve kruising van de groene boven de zwarte lijn onderin de afgebeelde koersgrafiek. Deze zgn. MACD-indicator wordt afgeleid van de rozegekleurde relatieve sterktelijn. Deze lijn weerspiegeld hoe SOLVAY beweegt ten opzichte van de BEL-20.

SOLVAY in 2012 + relatieve sterkte versus BEL-20

 

 

 

 

De blauwe kleur in de candles van SOLVAY illustrerer een sterk positief momentum (zie legenda)