Ark van Noach

Recent hebben aandelenmarkten zich kunnen optrekken aan de uitgegooide vangnetten die de Centrale Bankiers in Europa en de Verenigde Staten hebben uitgegooid. Het proces van hogere toppen en hogere bodems in de aandelenindices in de afgelopen weken wijst erop dat de vraag gretiger was dan het aanbod. Hoe lang gaat het feest dit keer duren? Volgens de financiele mediaberichten hedenochtend maken beurzen na de euforie nu pas op de plaats. Klaarblijkelijk wordt ervan uitgegaan dat dit tijdelijk is, want de financiele telegraaf schrijft: ‘Optimisme onder beleggers even getemperd’ en in een interview met Het Financieel Dagblad beweert een hoofd beleggingsstrategie dat het tijd is om de de veilige havens te verlaten.

Een reality-check op asset-allocatie niveau, waarbij de iShares MSCI All Countries World Index op dagbasis fungeert als benchmark, is in het hieronder afgebeelde overzicht mogelijk. Op basis van de beurskoersen, de afgeleide simpele 20-daags en 120-daags gemiddelden is het mogelijk om de korte en lange termijn trend nader te duiden. Dan blijkt o.a. dat de iBoxx EU Sovereign Germany index 7-10 yr (= weerspiegeling Duitse staatsleningen looptijdsegment 7 t/m 10 jaar) in een korte termijn trend beweegt net zoals de Nederlandse  iBoxx-variant en de iShares Barclays bond ETF’s. De Duitse staatsleningen belanden zelfs in een lange termijn dalende trend (zie rode driehoek omlaag). Dit levert een verkoopsignaal op voor Duitse obligaties, waardoor het inderdaad het sein wordt gegeven aan lange termijn beleggers om de veiligen havens te verlaten.

 

 

 

 

 

In de kolom ‘TA KV’ staat dan ook ‘V’ van ‘V’erkopen als handelsalert. In de ‘RS’-kolom tonen de roodroze min-tekens aan dat de obligaties achterblijven bij de performance van de wereldwijde aandelenmarkten. Datzelfde geldt voor de beleggingscategorie onroerend goed. De Europese aandelen presteren relatief beter dan de wereldwijde All Countries World index en sinds vier dagen (zie groene kolom ‘H’ van ‘H’istorie) is dat ook geval in de opkomende markten. Japan begint(!) nu bij te trekken. Maar de goudprijs geeft een relatief verkoopsignaal na 17 dagen achtereen de rally in de aandelenmarkten te hebben verslagen. De stijgende trends in de edele metalen zijn nog altijd intact. De commodity-index kreeg last van een neerwaartse reactie in de olieprijs. Maar omdat de lange termijn trend stijgend is, wordt deze zwakte met een ‘K’oopsignaal beloond (wie tankt er nu niet graag als er prijsaanbieding voorbij komt).

In de iShares MSCI All Countries World Index blijkt volgens de methode LOEF (= mechanisch systeem met diverse trend/tradingalerts) dat het verkoopsignaal wordt omschreven als ‘SELL GREED’-alert.

 

 

 

 

Elke ‘alert’ in de grafiek wordt op mechanische wijze geactiveerd als er wordt voldaan aan specifieke voorwaarden. Deze specifieke voorwaarden houden rekening met de richting en de kracht van een trend alsmede de fase waarin de trend zich ontwikkeld. Modellen kunnen nooit perfect werken, want daarvoor is het aantal factoren (lees: inputvariabelen) oneindig. Desondanks wordt zoveel mogelijk getracht de trend te respecteren en het begin en einde ervan te signaleren. Op dit moment flirt de iShares MSCI All Countries World index met de koerstoppen uit maart van dit jaar. Toppen worden doorgaans gemaakt als de markt te gretig heeft gekocht, waardoor er geen nieuwe energie overblijft voor een nieuwe impuls omhoog. Dat lijkt nu het geval.

LOEF Technische Analyse pleit ervoor om op een systematische wijze de handelssignalen te respecteren. De aanhanger schaart zich daarmee in het kamp van de ‘technicians’. Wie wil voorspellen gaat de rade bij het kamp van de ‘chartisten’. Deze laatste categorie houdt zich bezig met het bestuderen van koerspatronen, volumes e.d. in het verleden om de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de beurskoersen in te schatten. In dat geval wordt het nu opletten geblazen, want als de veilige havens nu worden verlaten, dan liever in de spreekwoordelijke ‘Ark van Noach’, dan in een pleziervaartuig. De reden voor deze opmerking ligt in het verlengde van hetgeen gisteren is vermeld en hieronder wordt afgebeeld:

S&P 100 index vanaf 1994 met handelsvolumes

 

 

 

 

 

De beurskoersen van de top-100 van het Amerikaanse bedrijfsleven botsen nu met een dalende weerstandlijn getrokken langs de koerstoppen van 2000 en 2007 (welke tot stand kwamen in een fase van ‘euforie’). De mate van vertrouwen in de aandelenmarkt wordt o.a. weerspiegeld door de omvang van de transacties. Koersstijgingen vergezeld met stijgende omzetten zijn technisch beschouwd een teken van ‘sterkte’, maar dalen de omzetten tijdens perioden van stijgingen dan is dit een teken van ‘zwakte’. Koersdalingen vergezeld met stijgende omzetten geven een hoge urgentie weer om te verkopen, maar bij dalende omzetten is er geen haast.

De rallies en de correcties sinds het dieptepunt in 2009 getuigen niet van een sterk vertrouwen in het verwachte economisch herstel (immers, beurskoersen lopen op de feiten vooruit). De stijgende wig in de afgelopen anderhalf jaar staat in de technische analyse bekend als een ‘rising wedge’. Niet zelden vindt in de ontwikkeling van deze wigformatie een ‘throwover’ plaats. Dit is een kortstondige poging om opwaarts uit te breken, maar gebruikelijk faalt deze.

Ingezoomd de ‘throwover’ in de S&P 100 index

 

 

 

 

Als u de veilige havens verlaat, dan lijkt het raadzaam om bewust te zijn van het onderscheid tussen de korte termijn en lange termijn trendmatige ontwikkelingen alsmede het verschil van inzicht dat kan ontstaan tussen de subjectieve wijze van patroonherkenning en de objectieve handelssignalen afkomstig van een handelssysteem.

De trends in de aandelenmarkten zijn thans stijgend, veilige havens worden verlaten, maar niemand weet welke oceaan straks zal worden bevaren en hoe hoog de golven zullen zijn. Daarom is het juist goed om vooraf na te denken over de wijze waarop de golfbewegingen kunnen worden beheersd. Noach bouwde anticiperend op de zondvloed de ark toen de zon nog volop scheen.

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendfase Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

De actuele status van de dynamische modelportefeuille o.b.v. slotkoersen d.d. 17 september 2012 ziet er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

Eventuele wijzigingen in de modelportefeuille worden voorbeurs EURONEXT gecommuniceerd.

EINDE BERICHT