Business cycle modellen

‘Realiseert u zich a.u.b. waar u zich bevindt in de lange termijn cyclus’ (citaat Edward Loef vorige publicatie).

De aanduiding ‘cyclus’ is mogelijk misleidend, want dit wijst op het bestaan van een repeterend koerspatroon waarin de interval tussen de onderlinge toppen of onderlinge bodems of afstand tussen toppen en bodems een bepaalde regelmatigheid vertoont en daarmee een zekere mate van voorspelbaar gedrag. De fluctuaties in de economie en de beurskoersen laten zich niet in modellen vangen, maar het maakt een bespreking of beschrijving van  perioden van groei en verval wel een stuk gemakkelijker en daardoor begrijpelijker. In de Verenigde Staten is de presidentscyclus een bekend fenomeen. De Amerikaanse politiek en de Federal Reserve proberen via een fiscaal en monetair beleid de cycli in de economie te beinvloeden. Zowel de president(en) van de Verenigde Staten als de presidenten van de Federal Reserve willen zolang mogelijk hun macht veilig stellen. Wie van deze twee presidenten het meest invloedrijk is, dat is voer voor economen.

Het gemiddelde aandelenrendement blijkt in de V.S. in de eerste twee jaar van een presidentscyclus zijn het slechtst (jaar 1: 3,7% en jaar 2: 0,7%), terwijl in de laatste twee jaar de rendementen het best zijn (jaar 3: 15% en jaar 4: 6,4%). Bron: ROBECO

Naast ‘The Presidential Cycle’ zijn er nog bekende andere cycli, zoals de KITCHIN-cyclus (duur 3 – 5 jaar), de JUGLAR cyclus (7 -11 jaar), BERRY / KUZNETS-cyclus (20 – 35 jaar) en de KONDRATIEFF-cyclus (45 – 60 jaar). U ziet de intervallen groter worden. Het gemiddelde van de cycli varieert van 3,33 jaar naar 10 jaar (= 3 * 3.33) en van 10 jaar naar 30 jaar (= 3 * 10) tot zelfs gemiddeld 90 jaar (= 3 * 30). Laatstgenoemde cyclis is vernoemd naar STRAUS AND HOWE. De historici William Straus en Neil Howe identificeren een ‘generatiecyclus’ op basis van vier patronen die worden verklaard door de lengte van een mensenleven en de ervaringen die een mens tijdens zijn leven opdoet. Hierbij worden vier kantelpunten gesignaleerd. Nadere informatie hierover is te raadplegen via http://en.wikipedia.org/wiki/Strauss-Howe_generational_theory

Volgens Howe is de Verenigde Staten sinds 2008 in een crisisfase beland, waarin de vertrouwde instituties wankelen (of beginnen te wankelen). In deze fase (die ca. 20 jaar duurt) wordt de nationale identiteit geherdefinieerd. (Mogelijk is dit begonnen met Obama’s campagnebelofte in 2008 van ‘CHANGE’ – interpretatie Loef).

Veranderingen nemen tijd. Tijdens de recente conventie sprak Michelle Obama tijdens de Democratische Conventie de volgende woorden:

 

Bron: www.nrc.nl d.d. 5 september 2012

De technisch analist Tony Plummer gaat in zijn boek ‘Forecasting Financial Markets, The Psychology of Succesful Investing’ (1e druk 1989, 5e druk 2006) in op de sociale aspecten die Strauss en Howe beschrijven ten tijde van een economische cyclus. Volgens Plummer bevinden wij ons in de lange termijn cycli nu in de zgn. ‘terminale cyclus’ en gebruikt hierbij drie trefwoorden in de bijhorende sociale context van de cyclus: REJECT, FRAGMENT en POLARISE.

Terecht of niet, na de implosief van de internetzeepbel, de reactie hierop van de Federal Reserve met renteverlagingen, het opblazen van de Amerikaanse huizenbubble, de hieropvolgende kredietcrisis in 2007, bankencrisis in 2008 en recentelijk landencrises kunnen we niet langer heen om de feiten heen (bronnen Het Financieele Dagblad, afgekort FD en De Financiele Telegraaf, afgekort DFT).

FD 11 september 2012: ‘IMF waarschuwt voor Ierland’

FD 11 september 2012: ‘Tegenvallende groei Japanse economie’

FD 11 september 2012: ‘Dalende import duidt op afkoeling in China’

FD 12 september 2012: ‘Moody’s waarschuwt VS voor verlies Aaa-status. Rating in gevaar door staatsschuld’

FD 13 september 2012: ‘Wantrouwen tegenover euro groeit’

DFT 14 september 2012: ‘OESO sombert over groei in opkomende landen’

FD 14 september 2012: ‘ECB dwingt Spanje acceptatie IMF-eisen’ en ‘Spaanse regio’s botsen met premier Rajoy’

FD 15 september 2012: ‘Spaanse banken lenen EUR 388,7 miljard bij ECB’ (= elfde maand op rij dat het bedrag stijgt).

FD 15 september 2012: ‘Geldpers blaast valutaoorlog nieuw leven in’

*** Oma Loef zei altijd: ‘Geld doet wonderen en zonder is het donderen’ ***

Inmiddels is het zover dat we zijn aanbeland bij ‘een van de grootste monetaire experimenten uit de geschiedenis’: de Federal Reserve komt met een derde(!) opkoopronde, zonder limiet. Misschien dat drie keer scheepsrecht is, maar Albert Einstein zou het waarschijnlijk waanzin vinden. Waanzin is keer op keer hetzelfde doen en een andere uitkomst verwachten.

‘Centrale banken dicteren de markt. Koersen en rentepercentage zijn kunstmatig’. ECB-president Draghi sprak op 6 september jl. over ‘Outright Monetary Transactions’, afgekort ‘OMT’. LOEF Technische Analyseert in de afkorting ‘OMT’ : ‘Onbeperkte Manipulatieve Trucjes’, waarvan de uitkomst – als de hierboven vermelde cyclus-analyse juist is – ons waarschijnlijk heel veel geld (en uiteindelijk heel veel levens) gaat kosten. De vorige ‘crisis’-cycle eindigde volgensd Tony Plummer in 1946 nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen. De generatie met de respectabele leeftijd van 90 jaar die alle hierboven genoemde cycli hebben meegemaakt en zijn geboren na de Eerste Wereldoorlog in 1918, herinneren zich misschien nog de Duitse periode 1922-1923 van hyperinflatie, toen de Duitse regering alle nullen niet meer op de postzegels kwijt kon (zie illustratie).

 

 

 

 

 

 

Ph.Marc Faber, Ph.D. in Economics (University of Zurich) Magna Cum Laude en wereldwijd vermaard auteur van het ‘Gloom, Boom en Doom Report’ meldde eind vorige week op www.bloomberg.com (naar de mening van LOEF terecht): ‘Fed Policy Will Destroy the World’.

 

 

 

 

 

 

 

FD 15 september 2012: ‘Als de eerste twee rondes van kwantitatieve verruiming de markten iets hebben geleerd dan is het wel op dat beleggers op grote schaal ‘carry trades’ opzetten als de Fed in actie komt’. Vetgedrukt ‘Opkomende landen krijgen te maken met speculatief kapitaal en hogere wisselkoersen’. De valutaoorlog wordt een ‘race to the bottom’ in een spiraal van protectionisme en handelsoorlogen.

Volgens Victor Sperandeo, op Wall Street bekend onder de legendarische naam ‘Trader Vic’, krijgen de Verenigde Staten over een jaar te maken met hyperinflatie. Sperandeo heeft elke grote hyperinflatie uit de geschiedenis onderzocht en ziet voor de V.S. geen andere uitweg. Zijn advies: spreid uw kapitaal en zorg ervoor dat goud en zilver substantieel deel uitmaken van elke portfolio.

De trends in ‘fragmentatie’ (= uiteenvallen) en ‘isoleren’ worden gaandeweg overal zichtbaar…

MARIKANA, South Africa, Sept 15 (Reuters) – South African police fired tear gas and rubber bullets to disperse striking miners on Saturday after seizing machetes and other weapons in an early-morning raid likely to aggravate tension from five weeks of labour unrest.

BEIRUT, Sept 15 (Reuters) – International mediator Lakhdar Brahimi said after talks with Syria’s President Bashar al-Assad on Saturday that the escalating conflict in the country posed a global threat.

LISBON, Sept 15 (Reuters) – Over 150,000 Portuguese marched on Saturday against planned tax hikes that have shattered the consensus behind austerity imposed by an EU/IMF bailout, and tens of thousands more marched in Spain, seen as the next country needing to be bailed out.

WASHINGTON, Sept 13 (Reuters) – An eruption of violent unrest across the Middle East is confronting President Barack Obama with the most serious challenge yet to his efforts to keep the Arab Spring from morphing into a new wave of anti-Americanism.

Het aantal veronrustende berichten groeit explosief (zie teletekst).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIE

Verschillende business cycli zijn bij elkaar gekomen en de tijd is gekomen om met bovengemiddelde aandacht de spreiding van uw vermogens over de verschillende asset classes nog eens goed te beoordelen (samen met uw financieel planner/adviseur) en de vraag te stellen of uw doelstellingen realistisch zijn en wat er wel/niet gedaan moet worden. In het besloten deel van deze website wordt een overzicht gegeven van de macrotrends. De lange termijn trend in aandelen kwam in de vorige publicatie al aan de orde. De lange termijn trend in goud en zilver heeft u daarvoor kunnen vernemen. Hieronder een technische analyse met betrekking tot Amerikaans staatspapier. 

Bij (hyper)inflatie is het bezit van langlopend Amerikaans staatspapier (zie trend afgelopen 30 jaar) niet langer aan te raden. De 30-jaar’s US-T Bond is recent afgeketst tegen de bovenkant van het decennialange stijgende trendkanaal.


 
 

Ingezoomd vanaf 2011 is NU het ‘spel op de wagen’ voor bezitters van Amerikaans schuldpapier.

 

 

 

 

 

 

Asset Allocatie ETF’s Macro op weekbasis

 

 

 

 

 

 

 

 

Voortschrijdend inzicht op weekbasis levert een voorkeur op voor grondstoffen, daarna goud, gevolgd door aandelen, vastgoed en obligaties. Laatstgenoemde categorie verloor vorige week (zie onder).

 

 

GRONDSTOFFEN

Van de DJ-UBS grondstoffenindices presteren ondervermelde vier sub-indices relatief het sterktst;

1) Precious Metals, 2) Petroleum, 3) Energy en 4) Grains.

AANDELEN

Binnen de beleggingscategorie aandelen zijn de aan Euronext Amsterdam genoteerde iShares (allen luidende in euro!) qua voorkeur beoordeeld op basis van (wekelijkse) relatieve sterkte.

1) Europa, 2) Emerging Markets, 3) World, 4) North-America, 5) Asia-Pacific, 6) China en 7) Japan.

TRENDFASE Asset Allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen (geen data…wordt vervolgd)

WIJZIGINGEN IN DE MODELPORTEFEUILLE VOLGEN MAANDAG

 

 

 

 

 

 

Einde bericht