Beleggers, wakker worden!

‘The show must go on’, zo moet Ben Bernanke hebben gedacht. De Federal Reserve heeft een derde opkoopronde aangekondigd om de Amerikaanse economie op gang te krijgen. Wat een contrast met een artikel in het blad ‘FORTUNE’ in juli van het beursjaar 2007. Weet u het nog? In een artikel, getiteld ‘The greatest economic boom ever’, werd op 12 juli 2007 Hank Paulson (destijds U.S. Treasury Secretary) geciteerd: “This is far and away the strongest global economy I’ve ever seen in my business lifetime”. Een dag eerder – op 11 juli 2007 – sloot de Dow Jones Industrial Average op een indexstand van 13.577,87. Gisteren sloot de Dow Jones Industrial Average op 13.539,86.

Het Financieel Dagblad meldt vandaag: ‘Fed maakt beleggers wakker’. LOEF denkt iets anders: ‘Fed sust beleggers in slaap’.

U begrijpt waarom. Wall Street ligt aan het infuus. De Financiele Telegraaf schrijft vandaag: ‘Financiele markten verslaafd aan prikkel. Roes door nieuw shot van Bernanke’. Beleggers, wakker worden!  U weet hoe het meestal afloopt met verslaafden. Het wordt vooral gevaarlijk als zij langs een (fiscaal) ravijn lopen.

Dow Jones Industrial Average 1950 t/m heden op weekbasis

 

 

 

 

De Dow Jones Industrial Average is nu krap 5% verwijderd van het ‘all-time high’ uit 2007.

De Moving Average Convergence Divergence indicator (MACD) op kwartaalbasis vertoont een opleving die vergelijkbaar is met het herstel in 1976.

MACD 1965 – 1978 op kwartaalbasis

 

 

 

 

MACD  1999 – 2012 op kwartaalbasis

 

 

 

 

De MACD op kwartaalbasis vertoont een negatieve divergentie ten tijde van de top in 2007 en het ziet er niet naar uit dat bij een opwaartse uitbraak naar een nieuw record de negatieve divergentie zal zijn verdwenen. ‘Meten = weten’.

De lange termijn trend – of deze nu stijgend, dalend of (zoals in de periode 1966 t/m 1982) zijwaarts verloopt – is niet alleen van belang voor de heren politici / centrale bankiers die de economie proberen te sturen, maar ook voor de rekenmeesters in de pensioenwereld en/of degene die besluit zelf de verantwoording te nemen voor nu en later. Traders en beleggers met enig historisch besef respecteren de trends al naar gelang de trading-/beleggingshorizon die wordt gehanteerd. De trends in de aandelenmarkten zijn op basis van de gehanteerde kwantitatieve criteria van de methode LOEF thans stijgend!, maar realiseert u zich a.u.b. waar u zich bevindt in de lange termijn cyclus.

Update volgt zo….

Trendstatus Asset Allocatie op dagbasis (nieuw!)

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

LOEF Dynamische Modelportefeuille o.b.v. slotkoersen d.d. 13/09/2012

 

 

 

 

 

 

De in US-dollar genoteerde iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust ondervindt hindert van de waarde-daling (zie ook overzicht valutaparen) van de Amerikaanse dollar. Aangezien het erop lijkt dat US-dollar nog verder kan wegzakken op termijn(!), wordt op een alternatief gestudeerd.

EINDE BERICHT!