Advies aan landsbestuurders

Vandaag wordt het een spannende dag. Niet alleen voor de beleggers, maar ook voor het politieke landschap en daarmee voor iedereen. Het lot van de euro ligt vandaag in handen van het Duitse grondwettelijk hof. In Nederland zijn er verkiezingen. In februari 2002 gaf de socioloog Immanuel Wallerstein in een debat over ‘What good is globalization for developing countries’ het volgende aan: ‘Het zou beter zijn als beslissers eeuwen in plaats van jaren zouden overzien’. Naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001 geloofde hij dat – een tijdspanne van 100 tot 300 jaar bestuurd hebbende – een periode van naderende chaos was ingetreden.

Hieronder ziet u de koersontwikkeling van de goudprijs omgerekend in euro’s vanaf medio 2001

 

 

 

 

Hieronder ziet u de koersontwikkeling van de Dow Jones Industrial Average (‘paper money’) afgezet tegen de goudprijs (‘real money’) vanaf 1987.

 

 

 

 

Hieronder ziet u de koersontwikkeling van de euro op kwartaalbasis vanaf 1993 (startdatum o.b.v. beschikbare data)

 

 

 

 

De trends en trendpatronen geven aanleiding om een oproep te doen aan de (nieuwe) landsbestuurders. Een oproep om een citaat van Abraham Lincoln (1809 – 1865) in gedachten te nemen. Lincoln kreeg in zijn eerste ambtstermijn te maken met de grootste crisis die de Verenigde Staten zouden kennen: de Amerikaanse burgeroorlog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wens de kiezers vandaag in Nederland en de Duitse juristen in Karlsruhe vandaag alle wijsheid toe bij hun handelingen en beslissingen. Ik hoop dat de landsbestuurders zich goed realiseren wat er vervolgens gedaan moet worden.

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Dynamische Modelportefeuille volgt in de loop van de dag….

EINDE BERICHT