De fabeltjeskrant…en de feiten

Nog maar kort geleden kon u uit de financiele media vernemen, dat de financiele markten in afwachting waren van de speech door de voorzitter van het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken – Ben Bernanke – in Jackson Hole. Toen het op 31 augustus jl. zover was, vertelde Bernanke het volgende: “The odds are strong that the Fed’s asset purchases will make money for the taxpayers, reducing the federal deficit and debt…( ) …and, of course, to the extent that monetary policy helps strengthen the economy and raise incomes, the benefits for the U.S. fiscal position would be substantial.”. In de weekendeditie van Het Financieele Dagblad van 1 september werd over zijn speech het volgende geschreven: ‘Hij deed uiteindelijke geen concrete beloftes, waarop de beurzen een deel van de groei eerder op de dag inleverden’. Een pagina verder luidde de aanhef in het beurscommentaar over Wall Street: ‘Onrustige dag eindigt met winst’.

Dow Jones Industrial Average 5-minutengrafiek d.d. 31 augustus 2012

 

 

 

 

Vervolgens hielden de financiele markten afgelopen week de adem in met het oog op wat de president van de Europese Centrale Bank – Mario Draghi – te melden had. U heeft hier inmiddels als goedgeinformeerde belegger inmiddels allang kennis van genomen. De aandelenmarkten spoten omhoog, maar ‘nu is het afwachten of de huidige marktreactie tijdelijk is of dat de rust echt is teruggekeerd’ (aldus Het Financieel Dagblad dit weekend). Dit hangt immers af van het vonnis van het Duitse constitutionele hof en van de snelheid van een Spaanse hulpaanvraag.

Dit zijn vanzelfsprekend geen(!) leuke fabeltjes om rustig de oogjes dicht te doen en de snaveltjes toe. Persbureau Reuters meldde zondagmiddag in aanloop naar aankomende beursweek: “Euro zone enters dangerous week buoyed by ECB’. Het Duitse constitutionele hof komt woensdag 12 september a.s. bijeen om een oordeel te vellen of Karlsruhe het permanente Europese noodfonds ESM legaal acht of niet en wordt de uitslag bekend van de Nederlandse verkiezingen, waar sprake is van een nek-aan-nek race tussen de VVD en PVDA. Wat de (Europese) politici ons telkens weer beloven en wat de kranten vervolgens ook met de beste(!) intenties analyseren en schrijven, LOEF Technische Analyse denkt soms onwillekeurig aan de songtekst van het TV-programma DE FABELTJESKRANT in de begin jaren zeventig:

Hallo, meneer de Uil Waar brengt u ons naar toe?

Naar Fabeltjesland?

Eh, ja, naar Fabeltjesland

En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?

Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant.

Want daarin staat precies vermeld Hoe het met de dieren is gesteld

Echt waar?

Echt waar.

Echt waar mijnheer De Uil?

Mmm mmm…

Want dieren zijn precies als mensen

Met dezelfde mensen-wensen

En dezelfde mensen-streken

Dat staat allemaal in de krant van Fabeltjesland, van Fabeltjesland… De Faaabeltjeskrant.

Het is zeker niet om laatdunkend te doen over de pers (LOEF leest het FD en andere mediabronnen), maar wat de journalisten ook schrijven…LOEF Technische Analyse vindt het veel en veel belangrijker om aandacht te schenken aan de feiten. Het echte verhaal (en de oorzaken) leest u vaak (veel) later.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een feit is bijvoorbeeld dat de AEX in een stijgend trendkanaal beweegt. Het is ook een feit dat de AEX nipt op een nieuw hoogtepunt dit jaar sluit (= positief), maar het is ook een feit dat de openingskoers vrijdag na de Draghi-rally van donderdag opende op 337,50 en doorsteeg naar 340,22 maar onder hoge handelsomzetten de intraday winst weer bijna helemaal inleverde bij een slotstand op 337,57 (= negatief). De relatieve sterkte index (RSI) vertoont sinds een aantal weken lagere toppen, waardoor er vraagtekens gesteld kunnen worden bij de uitbraakpoging naar hogere koersniveaus. Als u deze technische analyse leest, dan gaat u beslist twijfelen over hoe de AEX zich verder zal gaan ontwikkelen.

AEX in 2012 met 14-daags RSI en dagelijkse handelsomzetten

 

 

 

 

‘Super Mario geeft beleggers wat ze willen’ meldde Het Financieele Dagblad, maar ook nu weet u nog steeds niet hoe het nu CONCREET verder moet. Zowel de geraadpleegde analisten door de pers als LOEF Technische Analyse kunnen wel proberen te voorspellen, maar het is waarschijnlijk toch beter om te focussen op de beurskoers en met behulp van een methode de veranderingen tijdig te signaleren en hierover te publiceren (en systematisch daarnaar te handelen). Een citaat van de befaamde technisch analist Stan Weinstein spreekt in dit kader bijzonder aan: ‘Don’t look around too many corners; simply identify the cards as they come out of the deck. Identify the sign posts as they come along’. In het verlengde van Weinstein’s benadering kunt u met eigen ogen aanschouwen wat Stan bedoelt met ‘simply identify the cards’….

Dinsdagavond 11 september 2012 LIVE WEBINAR van 21:00 – 22: uur.

LOEF Technische Analyse organiseert dinsdagavond 11 september a.s. tussen 21:00 en 22:00 uur een live webinar waaraan u kunt deelnemen door een email te sturen naar mail@edwardloef.com (u ontvangt dan ca. 10 minuten voor aanvang een link via email om de presentatie te volgen).

Tijdens het programma wordt ingegaan op de wijze waarop u heel concreet positieve van negatieve trends kunt onderscheiden en ervoor kunt zorgen dat u steeds tijdig reageert op trends en veranderingen in de richting van de trends. Dat is geen fabeltje, maar een concrete manier om de drie belangrijkste vragen van een belegger te kunnen beantwoorden: dat zijn natuurlijk de vragen ‘Wat?‘, ‘Wanneer?‘ en ‘Hoeveel?‘.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician