De fabeltjeskrant…en de feiten

Nog maar kort geleden kon u uit de financiele media vernemen, dat de financiele markten in afwachting waren van de speech door de voorzitter van het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken – Ben Bernanke – in Jackson Hole. Toen het op 31 augustus jl. zover was, vertelde Bernanke het volgende: “The odds are strong that the Fed’s asset purchases will make money for the taxpayers, reducing the federal deficit and debt…( ) …and, of course, to the extent that monetary policy helps strengthen the economy and raise incomes, the benefits for the U.S. fiscal position would be substantial.”. In de weekendeditie van Het Financieele Dagblad van 1 september werd over zijn speech het volgende geschreven: ‘Hij deed uiteindelijke geen concrete beloftes, waarop de beurzen een deel van de groei eerder op de dag inleverden’. Een pagina verder luidde de aanhef in het beurscommentaar over Wall Street: ‘Onrustige dag eindigt met winst’.

Dow Jones Industrial Average 5-minutengrafiek d.d. 31 augustus 2012

 

 

 

 

Vervolgens hielden de financiele markten afgelopen week de adem in met het oog op wat de president van de Europese Centrale Bank – Mario Draghi – te melden had. U heeft hier inmiddels als goedgeinformeerde belegger inmiddels allang kennis van genomen. De aandelenmarkten spoten omhoog, maar ‘nu is het afwachten of de huidige marktreactie tijdelijk is of dat de rust echt is teruggekeerd’ (aldus Het Financieel Dagblad dit weekend). Dit hangt immers af van het vonnis van het Duitse constitutionele hof en van de snelheid van een Spaanse hulpaanvraag.

Dit zijn vanzelfsprekend geen(!) leuke fabeltjes om rustig de oogjes dicht te doen en de snaveltjes toe. Persbureau Reuters meldde zondagmiddag in aanloop naar aankomende beursweek: “Euro zone enters dangerous week buoyed by ECB’. Het Duitse constitutionele hof komt woensdag 12 september a.s. bijeen om een oordeel te vellen of Karlsruhe het permanente Europese noodfonds ESM legaal acht of niet en wordt de uitslag bekend van de Nederlandse verkiezingen, waar sprake is van een nek-aan-nek race tussen de VVD en PVDA. Wat de (Europese) politici ons telkens weer beloven en wat de kranten vervolgens ook met de beste(!) intenties analyseren en schrijven, LOEF Technische Analyse denkt soms onwillekeurig aan de songtekst van het TV-programma DE FABELTJESKRANT in de begin jaren zeventig:

Hallo, meneer de Uil Waar brengt u ons naar toe?

Naar Fabeltjesland?

Eh, ja, naar Fabeltjesland

En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?

Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant.

Want daarin staat precies vermeld Hoe het met de dieren is gesteld

Echt waar?

Echt waar.

Echt waar mijnheer De Uil?

Mmm mmm…

Want dieren zijn precies als mensen

Met dezelfde mensen-wensen

En dezelfde mensen-streken

Dat staat allemaal in de krant van Fabeltjesland, van Fabeltjesland… De Faaabeltjeskrant.

Het is zeker niet om laatdunkend te doen over de pers (LOEF leest het FD en andere mediabronnen), maar wat de journalisten ook schrijven…LOEF Technische Analyse vindt het veel en veel belangrijker om aandacht te schenken aan de feiten. Het echte verhaal (en de oorzaken) leest u vaak (veel) later.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een feit is bijvoorbeeld dat de AEX in een stijgend trendkanaal beweegt. Het is ook een feit dat de AEX nipt op een nieuw hoogtepunt dit jaar sluit (= positief), maar het is ook een feit dat de openingskoers vrijdag na de Draghi-rally van donderdag opende op 337,50 en doorsteeg naar 340,22 maar onder hoge handelsomzetten de intraday winst weer bijna helemaal inleverde bij een slotstand op 337,57 (= negatief). De relatieve sterkte index (RSI) vertoont sinds een aantal weken lagere toppen, waardoor er vraagtekens gesteld kunnen worden bij de uitbraakpoging naar hogere koersniveaus. Als u deze technische analyse leest, dan gaat u beslist twijfelen over hoe de AEX zich verder zal gaan ontwikkelen.

AEX in 2012 met 14-daags RSI en dagelijkse handelsomzetten

 

 

 

 

‘Super Mario geeft beleggers wat ze willen’ meldde Het Financieele Dagblad, maar ook nu weet u nog steeds niet hoe het nu CONCREET verder moet. Zowel de geraadpleegde analisten door de pers als LOEF Technische Analyse kunnen wel proberen te voorspellen, maar het is waarschijnlijk toch beter om te focussen op de beurskoers en met behulp van een methode de veranderingen tijdig te signaleren en hierover te publiceren (en systematisch daarnaar te handelen). Een citaat van de befaamde technisch analist Stan Weinstein spreekt in dit kader bijzonder aan: ‘Don’t look around too many corners; simply identify the cards as they come out of the deck. Identify the sign posts as they come along’. In het verlengde van Weinstein’s benadering kunt u met eigen ogen aanschouwen wat Stan bedoelt met ‘simply identify the cards’….

Dinsdagavond 11 september 2012 LIVE WEBINAR van 21:00 – 22: uur.

LOEF Technische Analyse organiseert dinsdagavond 11 september a.s. tussen 21:00 en 22:00 uur een live webinar waaraan u kunt deelnemen door een email te sturen naar mail@edwardloef.com (u ontvangt dan ca. 10 minuten voor aanvang een link via email om de presentatie te volgen).

Tijdens het programma wordt ingegaan op de wijze waarop u heel concreet positieve van negatieve trends kunt onderscheiden en ervoor kunt zorgen dat u steeds tijdig reageert op trends en veranderingen in de richting van de trends. Dat is geen fabeltje, maar een concrete manier om de drie belangrijkste vragen van een belegger te kunnen beantwoorden: dat zijn natuurlijk de vragen ‘Wat?‘, ‘Wanneer?‘ en ‘Hoeveel?‘.

ASSET ALLOCATIE (HISTORIE) 5 ETF’s

 

 

 

 

 

 

 

Op wereldschaal presteert de beleggingscategorie grondstoffen nog steeds het sterkst, terwijl obligaties thans het zwaktste van de vijf asset-classes presteren. Goud presteert sinds twee weken beter dan de beleggingscategorie aandelen en sinds drie weken beter dan vastgoed. CONCLUSIE: op basis van de relatieve sterkte kan worden bepaald welke van de vijf genoemde assets het sterkste presteert. Deze technische analyse is gebaseerd op basis van relatieve sterkte op weekbasis, waarbij de wekelijkse schommelingen worden gedempt met behulp van de MACD-indicator.

Koersperformance ETF’s afgelopen week – jaar

Uitgezonderd de Japanse aandelenbeurs en de aandelenmarkten in Latijns-Amerika bevinden alle hierboven genoemde asset-classes in stijgende trends, waarbij de prijzen van goud en zilver perfect voldoen op dit moment aan de gunstige performance-statistieken van de maand september (zie recente positieve technische analyses). LET OP…Nederlandse en Duitse staatsobligaties bevinden zich nu in een topvormingsproces.

Trendfase diverse assets

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren Europa & V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

De euro bevindt zich in een bullish overgangsfase en de US Dollar index in een bearish overgangsfase. In beide grafieken is sprake van een trendbreuk (zie charts). Voorspellen doet het niets, maar het wordt gesignaleerd. Het feit ligt er dat de candles zwart kleuren (zie legenda) en dat betekent dat er een verandering op til is. Op basis van kwantitatieve criteria en de gesignaleerde trendbreuken verbetert het technisch beeld voor de euro en verzwakt de US Dollar.

EUR/USD vanaf 2010

 

 

 

 

US Dollar index vanaf 2011

 

 

 

 

LEGENDA Kleuren grafieken

 

 

 

 

Wijzigingen in de dynamische modelportefeuille…

 

 

 

 

 

 

 

In het overzicht is een kleine aanpassing verricht met het oog op valuta-effecten. In het midden is een kolom opgenomen van de veranderingen in de koers ten opzichte van de historische opnamekoers, terwijl het W/V% de winst-/verlies weerspiegelt inclusief het resultaat van veranderingen in de valutakoers.

In de iShares S&PP GSCI Commodity-Indexed Trust (luidende in US Dollars) is sprake van koerswinst (+ 0,8%), echter de waardedaling van de US-dollar resulteert in een verlies van -1,6%.

De posities in de Amerikaanse individuele aandelen worden getroffen door de waardedaling van de US-dollar. De non-cyclische voeding- en dranksector wordt ingeruid voor de meer cyclische waarden. De trendbreuk in de US-dollar index geeft aanleiding om de Amerikaanse aandelen te verkopen. De herbelegging wordt morgenavond nader gecommuniceerd.

EINDE BERICHT