knallende champagnekurken

U heeft het ongetwijfeld kunnen lezen op de voorpagina’s van de landelijke dagbladen. De aandelenbeurzen schoten gisteren omhoog nadat president Draghi van de Europese Centrale Bank aankondigde om ongelimiteerde obligatieaankopen te doen. Voor veel beleggers een reden om de champagneflessen te ontkurken en/of op de ‘KOOP’-knop te drukken (volgorde onbekend). In de 1-minuut grafiek (zie onder) van de AEX ziet u tussen 14:00 uur en 15:00 uur gisterenmiddag de aanloop naar de speech van Mario Draghi om 14:30 uur. In de eerste twee minuten van de speech schoot de AEX omhoog van 331.38 naar 332.35 om vervolgens binnen een uur weg te zakken naar 329.73 tijdens de speech en daaropvolgende toelichting op gestelde vragen.

AEX op 1-minuutbasis 14:00 – 15:00 uur d.d. 6 september 2012

 

 

 

 

Nadat de betekenis van de speech en toelichting van Draghi tot de markt goed was doorgedrongen, kregen aandelenbeleggers vertrouwen in de reddingsoperatie. De 5-minutengrafiek van de AEX sinds vorige week woensdag vertoonde een tradingrange tussen 327 en 332. De opwaartse koersuitbraak om 15:35 uur (Wall Street opende sterk dankzij een flinke banengroei in de private sector) uit de tradingrange gaf het technische koopsignaal voor een rit naar 336,43.

AEX op basis van 5-minuten vanaf 29 augustus 2012

 

 

 

 

Op dagbasis vanaf 2010 ziet het technisch plaatje er als volgt uit:

 

 

 

 

Op weekbasis vanaf 2000 krijgt u de indruk dat de knallende champagnekurken in de AEX waarschijnlijk terecht klinken…

 

 

 

 

Vanmiddag worden de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en het werkloosheidspercentage bekend gemaakt. De Dow Jones Industrial Average steeg gisteren met 244,52 punten naar een slotstand op 13.292. Voor uw informatie…op 2 april van dit jaar sloot de Dow op 13.264,49, welk niveau op 1 mei van dit jaar werd getest met een slotkoers op 13.279,32 (en intraday high op 13.338,66). De Dow Jones index sloot op 17 augustus jl. op 13.275,20 en een paar dagen later werd intraday een top bereikt op 13.330.76. Anders gezegd, de Dow Jones Index moet vandaag met meer dan 46,66 punten stijgen om een nieuw hoogtepunt te vestigen, maar op slotkoersbasis sloot de Dow op het hoogste niveau van dit jaar!

Dow Jones Industrial Average vanaf 2009

 

 

 

 

Bij een uitbraakmarge groter dan 3% wordt onze fantasie geprikkeld om een stijging te veronderstellen naar de koerstoppen uit 2007 (zie onder).

 

 

 

 

Misschien is het in dit kader wel een goed idee om vooral in de loop van dit weekend eens te kijken welke regio, landen, sectoren en individuele aandelen behoren tot de outperformers. Als de aandelenindices namelijk doorstijgen, dan wilt u waarschijnlijk weten op welk paard gewed moet worden om te zijner tijd opnieuw de champagneflessen te mogen ontkurken.

Aan deze update wordt gewerkt….voor 10:00 staan de update vermeld.

Trenstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

De waarde en samenstelling van de dynamische modelportefeuille op basis van slotkoersen d.d. 6 september 2012 ziet er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

Einde bericht