Dow Theorie stelt vraagtekens

Vandaag staat ECB-president Draghi in de schijnwerpers. Wat gaat hij zeggen en vooral wat gaat hij doen? Volgens commentaren in de financiele media gisteren op TV gaan we vandaag ‘hoger of lager afhankelijk van of ’t meevalt of tegenvalt’.  Fijn om te weten, maar helaas kunt u hier niets me. Als u onzeker bent over wat de financiele toekomst voor u in petto heeft, dan bevindt u zich in goed gezelschap. Er is niemand die ‘het’ weet. Na vandaag focust de belegger zich weer op het volgende belangrijke agendapunt en dat zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers morgenmiddag. Die cijfers zouden u en de chartist informatie moeten geven of de collega van Draghi, beter bekend als ‘Helicopter Ben’ (Bernanke), morgen wordt aangemoedigd om ook ‘al het nodige te doen’ om de economie in een gunstig(er) vaarwater te loodsen.

Charles Dow schreef ooit dat de beursgemiddelden alle informatie verdisconteren en de beursgemiddelde elkaar moeten bevestigen. Wat we in de koersgrafiek van de Dow Jones Transport Index zien (in het rood weergegeven vanaf 2010) wijst op zwakte. De transportindex verloor gisteren iets meer dan een procent, terwijl de Dow Jones Industrial Average ligt in de plus eindigde. De indices bevestigen elkaars richting niet op dagbasis, maar ook niet als we naar afgelopen jaar kijken. Waar vorig jaar de transportindex nog een nieuw hoogtepunt bereikte, slaagde de ‘industrials’ hier niet in. Maar dit jaar passeerde de industrial average de toppen van vorig jaar, maar bleven de transportwaarden achter. Waar de Dow Jones Industrial Average vorige maand nog het hoogste niveau van dit jaar opzocht, faalde de Dow Jones Transport Average om de top uberhaupt te bereiken. Het is deze verdeeldheid die ervoor zorgt dat de Dow Theory ‘problemen in de Amerikaanse economie’ voorziet. Beurskoersen lopen immers op de economische feiten vooruit en de indices bevestigen elkaar niet. De gele kaders in de Dow Jones Industrial geven wel aan dat er opwaartse ambities zijn.

DJ Transport (rood) en DJ Industrial Average (zwart) vanaf 2010

 

 

 

 

Conclusie: met de aandelenindices als leidende indicatoren zou mogen worden aangenomen dat Ben Bernanke spoedig een nieuwe ronde stimuleringsmaatregelen zou moeten nemen om alle vraagtekens omtrent de economische groeiverwachtingen weg te nemen.

WEBINAR Loef Technische Analyse

VANAVOND (en aankomende dinsdagavond 11 september) wordt van 21:00 tot 22:00 uur een webinar verzorgd, waarin u een antwoord krijgt op de vragen ‘wat’ de trend is en ‘wanneer’ de trend u tactische aanwijzingen geeft voor specifieke kansen en bedreigingen. U kunt zich geheel kostenloos aanmelden door een email te versturen naar mail@edwardloef.com (enkele reacties naar aanleiding van het webinar gisteren: ‘bedankt voor de goede uitleg’ , ‘prachtige presentatie’‘ik vond het zeer informatief en heb toch weer wat dingen  opgestoken‘, ‘Ik ga graag verder met je adviezen’,  ‘bedankt was leerzaam’, etc. etc.).

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

De waarde en samenstelling van de dynamische beleggingsportefeuille o.b.v. slotkoersen d.d. 5 september 2012